SIK najavljuje

Anketa o štrajku upozorenja ili javnom prosvjedu u špici sezone

turizam
Marko Jurinec/PIXSELL
27.04.2011.
u 12:38

Bulić upozorava kako plaće radnika u turizmu zaostaju 15 posto za prosječnom plaćom u Hrvatskoj, a nema izgleda da se povećaju

– Unatoč najavi i prvim pokazateljima rekordne turističke sezone, turistički radnici Istre i Kvarnera u sezonu ulaze bez povećanja plaća. Ni 60 posto više noćenja u Istri za uskrsne blagdane ili 80 posto na Kvarneru, ni dobre najave za predsezonu ili pak odlične najave za špicu sezone nisu dovoljno dobar argument da se plaće u turizmu, koje zaostaju 15 posto za prosječnom plaćom u Hrvatskoj, povećaju. Plaće koje su u prosjeku u 2010. iznosile 4700 kuna po svemu sudeći ostat će iste i u 2011., a ako se uzme u obzir da u tom prosjeku udio menadžmenta u nekim tvrtkama iznosi i više od 20 posto, jasno je da prosječni konobar ili kuhar sa 20 godina radnog staža radi za crkavicu od 4000 kuna i manje, a da ne govorimo o zanimanjima nižeg ranga kao što su sobarice i čistačice – kazao je danas u Rijeci Bruno Bulić, predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera. Uputio je i  pitanje ministru turizma Damiru Bajsu – pita li poslodavce brinu li se o onima koji su ključ uspjeha u turizmu kad već postoji krilatica: “Čovjek je ključ uspjeha u turizmu”.

SIK će stoga predložiti anketu među radnicima – jesu li  spremni, pod uvjetom da se ostvaruju najave bolje turističke sezone u odnosu na prethodnu, u špici sezone javno iskazati svoje nezadovoljstvo štrajkom upozorenja ili javnim prosvjedom. Bulić i predsjednica Odbora za turizam SIK-a Martina Cvitić drže kako su argumenti poslodavaca, prema čijem je stavovima jasno da povećanja plaća neće biti, besmisleni, jer priče o neizvjesnoj turističkoj sezoni ne stoje, pokazao je to i Uskrs, ali i najave za špicu sezone. Cvitić kaže kako su licemjerni i oni koji umjesto povećanja plaća radnicima uplaćuju u III. mirovinski stup opravdavajući to dugoročnom brigom za radnike. U SIK-u nekorektnim i neodrživim drže i argumente poslodavaca da se plaće isplaćuju redovito, u vrijeme kada su one u drugim djelatnostima neizvjesne, neredovite ili se ne isplaćuju. Upozoravaju kako su poslodavci najprije isplanirali dobit za svoje vlasnike, neovisno o tome hoće li se ta dobit isplatiti kroz dividendu ili reinvestiranjem u objekte, čime se uvećava vrijednost imovine, a onda tek troškove i prihode, dok su plaće radnika na zadnjem mjestu u njihovom planiranju.

Da mogu, još bi ih i smanjili, zaključuje Bulić te dodaje da su to i pokušali iniciravši izmjene kolektivnog ugovora  i mehanizma utvrđivanja osnovice za obračun plaća, čime bi se plaće umanjile za 10 posto, što je SIK spriječio. Bulić je upozorio i na model koji se provodi u Liburnia Riviera Hotelima i koji je već viđen u Istri, potpisivanje posebnih ugovora, što za radnike nije dobro. Bulić je javno podupro i stav Dubrovačko-neretvanske županije, jer su, kazao je, na vrijeme uvidjeli da iza gradnje terena za golf stoji građevinski lobi, čiji je jedini interes gradnja vila i apartmana, što s golfom nema veze.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
08:17 29.04.2011.

Koje brdo gluposti na jednom jestu. Sto se tu ima veliko raspravljati dok razni \"grofovi\" kao sto je onaj gramzljivac Eltz i njegova uprava gule radnike do besvjesti. A tko je to omogucio? Politicari koji su pristali na ucjene EU-a i od 2000. godine poceli ne prodavati nego poklanjati sve ono sto je u ovoj drzavi iole vrijedilo. A sada placu nad sudbinom radnika. Koje licemjerje!!!!!! Turizam je najbolji primjer onoga sto nam jos slijedi ako udjemo u EU: oguliti ce nas do gole koze, a kada vise nista nece imati za guliti, odbaciti ce nas kao trulu jabuku!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije