Niz stravičnih zločina

ANKETA Treba li u Hrvatskoj bolje kontrolirati tko posjeduje oružje?

PIXSELL
03.07.2023.
u 11:09

Stravični niz događaja potaknuo je pitanje posjedovanja oružja u Hrvatskoj. Policija stalno poziva građane da ilegalno oružje vrate

U Trogiru je u četvrtak bivši policajac nasred ulice upucao mladića (32), u mjestu Bisag u Varaždinskoj županiji muškarac je bombom jučer raznio ženu i sebe, a Hrvatsku je u subotu navečer šokirala pucnjava u Sisku. Muškarac je pucao iz vatrenog oružja, žena (45) smrtno je stradala dok su četiri osobe teško ozlijeđene. Prilikom intervencije u ovom događaju lakše je tjelesne ozljede zadobio vatrogasac. Liječnička pomoć pružena je i dvjema osobama, među kojima je jedno dijete, a koje su bježeći lakše ozlijeđene. U navedenom događaju u potpunosti su izgorjele dvije obiteljske kuće i jedan automobil, dok su jedna kuća i jedan automobil izgorjeli djelomično.

Policija u akcijama poziva građane da vrate ilegalno oružje. "Sukladno odredbama članka 79. Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana, građani koji nedozvoljeno posjeduju oružje kategorije A, B i C (pištolji, puške, poluautomatsko i automatsko oružje, vojno oružje, eksplozivna sredstva, bombe, streljivo i ostalo oružje) imaju obavezu i mogućnost prijaviti posjedovanje takvog oružja najbližoj policijskoj upravi ili policijskoj postaji radi predaje", navodi MUP i nastavlja: "Ako građani dragovoljno predaju oružje koje nedozvoljeno posjeduju, a prije poduzimanja izvida prekršaja sukladno zakonu kojim se uređuju prekršaji i započinjanja izvida kaznenih djela te hitnih dokaznih radnji sukladno zakonu kojim se uređuje kazneni postupak odnosno zakonu kojim se uređuju policijski poslovi i ovlasti, neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak."

Na današnjoj konferenciji za medije, sisačka policija još je jednom ponovila poziv građanima da vrate nelegalno oružje bez sankcija kroz akcije "Manje oružja - manje tragedija". Rekli su da redovite provode akcije te da su u prvih pet mjeseci ove godine građani predali gotovo 8500 komada streljiva i pirotehnike. 

Ključne riječi

Komentara 13

DU
Deleted user
11:29 03.07.2023.

Hrvatska ima najrestriktivniji zakon o oružja u Europi.Samo Slovenci imaju manje legalnog oružja po glavi stanovnika u EU. U eri sveopće nesigurnosti,egzistencijalne ugroženosti pojedinca,pandemija,migracija,lomova društveno-ekonomskih poredaka očekivat da će vam ljudi predat ono ilegalno je iracionalno.

BR
Brk.
11:29 03.07.2023.

Imamo jedan od najrestriktivijih zakona u EU. Samo dave postene ljude. Krimosi ce uvijek biti naoružani.

Avatar Original_Brexit
Original_Brexit
11:20 03.07.2023.

Kontra. Da su pošteni građani i Hrvati bili naoružani onda se ne bi skrivali ispod kreveta kad bi im luđak pokušao provaliti u kuću. Normalna država se ne boji naoružanih poštenih ljudi. Ovo nije stvar oružja već poremećenih ljudi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije