DOGOVARAJU SE KOALICIJE

ANKETA Za koga ćete glasati na parlamentarnim izborima?

Foto: VL infografika
1/8
06.03.2024.
u 11:06

Kada će izbori točno održati, o tome odlučuje predsjednik Republike Zoran Milanović koji i saziva Sabor na prvo zasjedanje.

Premijer Andrej Plenković u ponedjeljak je najavio raspuštanje Sabora, a to znači da će Hrvati uskoro na izbore. Jučer je na Iblerovu trgu ljevica postigla dogovor oko toga da će na parlamentarne izbore izići u širokom bloku od deset stranaka. U središnjici SDP-a su uz Peđu Grbina bili lideri stranke Fokus (Davor Nađi), Reformista (Radimir Čačić), PGS-a (Darijo Vasilić), IDS-a (Dalibor Paus), Centra (Ivica Puljak), HSS-a (Krešo Beljak), Glasa (Anka Mrak Taritaš), Radničke fronte (Katarina Peović) te Dalija Orešković. Oni će zajedno izići u gotovo svim izbornim jedinicama, a u četiri izborne jedinice pridružit će im se i Možemo.

Plenković je nakon objave da će raspustiti Sabor najkasnije do 22. ožujka odmah otkrio i tko će biti nositelji po izbornim jedinicama. Tako će Plenković nositi izbornu listu u prvoj izbornoj jedinici, Gordan Jandroković u drugoj, Anđelko Stričak u trećoj, Ivan Anušić u četvrtoj, Marin Piletić u petoj, Davor Božinović u šestoj, Tomo Medved u sedmoj, Oleg Butković u osmoj, Ivan Malenica u devetoj, Branko Bačić u desetoj. Izbornu listu u 11. izbornoj jedinici nosit će Zvonko Milas.

VEZANI ČLANCI

Most i Hrvatski suverenisti još su ranije dogovorili da izlaze zajedno na parlamentarne izbore. Socijaldemokrati izlaze sami na izbore. Tu su još Domovinski pokret, Republika, Zajedno Hrvatska, Akcija za promjene, Pravo i pravda, Odlučnost i pravednost i Hrvatska stranka prava.

Kada će se izbori točno održati, o tome odlučuje predsjednik Republike Zoran Milanović koji i saziva Sabor na prvo zasjedanje. No, zbog propisanih pravila, po kojima od dana stupanja na snagu odluke o raspisivanju izbora do dana izbora mora proteći najmanje 30, a najviše 60 dana, predsjednik će na raspolaganju imati četiri nedjelje.

FOTOGALERIJA 'Koalicija za bolju Hrvatsku': Ovo su ljudi s kojima SDP izlazi na izbore

1/12

Raspusti li se Sabor 15. ožujka, najranija nedjelja za izbore je 21. travnja, a najkasnija 12. svibnja. Raspusti li se pak 22. ožujka, izbori za Sabor održat će se najranije 28. travnja, a najkasnije 19. svibnja. Saborske zastupnike biraju, na temelju općeg i jednakoga biračkog prava, svi hrvatski državljani s navršenih 18 godina života. 

Za koga ćete glasati na izborima?

 

Komentara 102

DE
Delumbija
11:47 06.03.2024.

HDZ i partneri? Zašto ne napišete HDZ i SDSS?

TR
Trgovac
11:37 06.03.2024.

Nakon svega glasati za HDZ je vrlo degutantno

NO
Nordik
12:25 06.03.2024.

Pupovac je vodeći po broju glasova

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije