'Nisam kriv'

Boljkovac o mirovini: Primam 7000 kuna, a trebao bih 16.000

Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/6
05.02.2014.
u 20:00

Josip Boljkovac ne osjeća se krivim za zločine po činjene nakon 2. svjetskog rata

Bilo je dvadesetak minuta prije početka ročišta kada je danas na Županijski sud u Zagrebu stigao 94-godišnji Josip Boljkovac. Nekoć šefa kotarske Ozne te prvog hrvatskog ministra policije, a danas optuženog da je u svibnju 1945. godine zbog suradnje s ustaškom vlašću naredio ubojstvo 21 civila iz Duge Rese i okolice u sud su unijeli u invalidskim kolicima.

– Ne osjećam se krivim – ponavljao je predsjedniku sudskog vijeća Tomislavu Juriši i kad ga je on to nije pitao.

– Ja sam diplomirani pravnik, završio sam Vojnu akademiju i general sam – kazao je o svom zanimanju.

Svjedoci će potvrditi

– Dobivam nešto više od 7000 kuna mirovine, a kao bivši ministar trebao sam imati 16 tisuća kuna, ali onda su bili neki sukobi – izjavio je Boljkovac.

Dok je tužiteljica Gordana Križanić u uvodnim riječima na prvom suđenju za zločine počinjene u doba komunizma govorila što se sve Boljkovcu stavlja na teret i najavila da će to u postupku potkrijepiti i dokazima i iskazima svjedoka, Boljkovac ju je nijemo promatrao iz invalidskih kolica vrteći u rukama drveni štap.

Nakon ovih uvodnih riječi, u kojima je tužiteljica istaknula da je Boljkovac bio šef zatvora u koji su dovođeni kasnije likvidirani civili, uvodno je slovo održao i Boljkovčev odvjetnik Anto Nobilo. Ne spori on da se zločin uistinu dogodio. Ali, tvrdi, ne postoji ni pisani ni materijalni dokazi te nijedan svjedok koji bi mogli potkrijepiti da je Boljkovac kriv. Nobilo kaže da su svi civili ubijeni u istom danu, kada Boljkovac uopće nije bio u Dugoj Resi, već u bolnici u Karlovcu. Tužiteljstvu je Nobilo prigovorio i da su sugestivno ispitivali svjedoka Ivana Miškovića te da stoga “na ovom faktičkom falsifikatu počiva cijela optužnica”.

Prema odvjetnikovu mišljenju ubijeni civili nisu stradali zato što su surađivali s ustaškom vlašću, već se radilo o imućnim ljudima s tog područja koji su ubijeni zato što su bili protiv uvođenja socijalizma.

Partizani kao okupatori

– Ova je optužnica pravosudno-povijesni i politički skandal jer se oslanja na točku iz Haaške konvencije iz 1907. godine kojom se uređuje ponašanje okupatora na zauzetom teritoriju. Ispada tako da su okupatori bili partizani, a NDH legitimna državna tvorevina – kazao je Nobilo po završetku rasprave.

S popisa svjedoka, čije je saslušanje najavljeno za sljedeće ročište, dvojica su “otpala”. Jedan jer živi u Americi, a drugi je umro.

>> Boljkovac: Ne bojim se suđenja, iako se u Hrvatsku vraća ustašluk

>> Suđenje Boljkovcu za ubojstvo 21 civila počinje 5. veljače

Komentara 113

Avatar CorleoneMichael
CorleoneMichael
09:33 05.02.2014.

Prežalosno je što se ti zločini toliko dugo čekaju. Al kad te partija štiti...

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
09:30 05.02.2014.

Hm, ne vidi, ne čuje i ne želi znati. Star, jadan, invalidni, ponovo na liječenja, spavanja u sudnici, trošak prijevoza, skrbi, a penziju će mu inkasirati Nobilo za laprdanje o ustašama i partizanima. Ovih 21 koji su zagnojili dugorešku zemljicucu prije 60 i koju godinu i dalje nemaju mira.

MA
Majur
09:58 05.02.2014.

Stari prdonja....sto se mene tice nek pozivi jos dugo i nek sjedi u svojim g.vnima star i bespomocan,za sva zvjerstva koje je organizirao i pocinio......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije