ministar iz Washingtona

Anušić o vojnom roku: 'Mi smo spremni. Modeli će uskoro biti predstavljeni premijeru i predsjedniku'

Đakovo: Ministar obrane Ivan Anušić na ispraćaju 40. HRVCON-a u operaciju KFOR na Kosovo
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/3
10.07.2024.
u 20:25

"Samo provođenje vojne izobrazbe nije nešto što treba biti politička tema i volio bih kada bi političke stranke, uključujući predsjednik države oko toga imali zajednički stav", kaže ministar obrane Ivan Anušić

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić sudjeluje od 9. do 11. srpnja na samitu NATO-a u Washingtonu. Glavne su teme samita, kako je naveo MORH, daljnja pomoć Ukrajini, odvraćanje i obrana, odnosno osnaživanje obrambene industrije te globalna partnerstva NATO-a. Iz Washingtona je Anušić komentirao i pitanje vojnog roka te podsjetio kako ga Hrvatska nije ukinula, nego samo zamrznula. 

"Mi smo spremni. MORH i Glavni stožer su pripremili modele, modeli su na stolu, modeli će uskoro biti predstavljeni i premijeru i predsjedniku Republike. Predsjednik Republike će s time biti upoznat, premijer će biti onaj koji će s Vladom to na kraju morati provoditi", kazao je za Dnevnik Nove TV te istaknuo kako očekuje podršku predsjednika Republike.

"Samo provođenje vojne izobrazbe nije nešto što treba biti politička tema i volio bih kada bi političke stranke, uključujući predsjednik države oko toga imali zajednički stav, suglasje jer to nije tema za političko prepucavanje, pogotovo kada dolazimo u fazu izbora. Ovo je potreba Hrvatske, potreba nas kao članice NATO-a i potreba nas kao nas, vlastite domovine", rekao je.

Osim toga, osvrnuo se i na izdvajanje za obranu: "Hrvatska je blizu dva posto i u ovom trenutku izdvajanje Hrvatske za obranu od ukupnog BDP-a je 1,9 posto. Cilj je dva posto. Cilj koji smo zadali sami sebi 2030. godine je dostići taj iznos. On je u proteklih nekoliko mjeseci smanjen na 2027. godinu, ali mislim da ćemo mi čak već iduće godine imati dva posto".

"NATO je nikad odlučniji, nikad sigurniji i nikad jasnije poruke su izrečene dan ranije, nikad snažnije smjernice i one će se ispoštovati. Bit će još snažniji, ojačavamo zajedno vojnu industriju, pomoć Ukrajini i na kraju krajeva jačamo našu koheziju jer osjećamo i znamo da NATO nakon dugo dugo godina ima nevjerojatno snažnu ulogu upravo u obrani Zapada i zapadnih vrijednosti, u ovom slučaju Europe i članica Saveza", poručio je ministar Anušić.

 

GALERIJA Čelnici pozirali u pozlaćenoj dvorani: Milanović stajao u prvom redu, Biden potezom iznenadio šefa NATO-a
Đakovo: Ministar obrane Ivan Anušić na ispraćaju 40. HRVCON-a u operaciju KFOR na Kosovo
1/38
Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Vrsalj
Vrsalj
22:19 10.07.2024.

Hrvatski vojnik samo u okviru svojih granica ratovati u drugim zemljama ne..

MA
Maksimiliano
21:55 10.07.2024.

osnovna obuka unas a specijalitićka nažalost na istoćnom fromtu kak globalisti guraju agendu ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije