Prvi puta U muzeju i

Apel da zbirka Dolinar ostane u Koprivnici

'25.06.2010., Koprivnica -  Branko Plese u rukama drzi prvu hrvatsku medalju s medjunarodnih sportskih natjecanja, koju je osvojio Zarko Dolinar. Photo: Marijan Susenj/PIXSELL'
'Marijan Susenj/PIXSELL'
25.06.2010.
u 13:15

- Dolinar je osvajač prve hrvatske svjetske sportske medalje, prvi Hrvatski svjetski prvak i velik čovjek - kaže Branko Pleše

Na jednom mjestu povijet grada, Hrvatske i svijeta, u Muzeju od 30. lipnja

- Prvi će put na jednom mjestu biti izložena povijest grada, Hrvatske, ali i svijeta – najavio je Dražen Ernečić, kustos Muzeja, gdje se sprema izložba nazvana Žarko Dolinar i NK Slaven Belupo.

Povodom 90. obljetnice rođenja prof. Dolinara 103. obljetnice osnutka HŠK Slaven, izložba će biti postavljena u pet sala.

Sportaš stoljeća

- Dolinar nije bio samo sportaš, već i velik čovjek te počasni građanin Koprivnice. Osvajač je prve hrvatske svjetske spotske medalje, prvi je Hrvat svjetski prvak, jedini svjetski prvak ujedno i Pravednik među narodima, a sva će ta priznanja biti i izložena – kazao je Branko Pleše, koji je nakon Dolinarove smrti, 9. ožujka 2003. godine, sedam godina intenzivno sakupljao njegovu ostavštinu.

Napomenuo je da seDolinar osim sportom, kao stolnotenisač bavio kolekcionarstvom te sakupio 77 tisuća autograma diljem svijeta, a jedini na svijetu je tvorac ankete Velikani današnjice biraju velikane čovječanstva, dobio je nagradu za životno djelo Franjo Bučar, proglašen je Hrvatskim sportašem 20. stoljeća te je kao dr. Veterine i medicine pradavao na pet fakulteta u Zagrebu i Baselu.

- Apeliram da se pronađe snage, razboritosti i mudrosti da zbirka Žarka Dolinara ostane u Koprivnici- kazao je Ernečić.

O svojoj inicijativi da se u Koprivnici otvori muzej Dolinar u zgradi bivše 2. OŠ, kazao je da nije važno gdje će biti smještena, samo da ostane tu, jer što je Dolinar ostavio, odredilo bi Koprivnicu kao svjetsku točku kulturnog turizma.

Soba za zbirku

- Kako će se kampus zvati Žarko Dolinar, tamo će biti soba s njegovom zbirkom, a što se tiče škole, Ernečić ima dosta posla u Muzeju - kaže gradonačelnik Mršić. Izložba će u Muzeju biti otvorena od 30. lipnja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije