otkrijte tajne

Osmislili aplikaciju pomoću koje možete saznati više o povijesti Vinkovaca

Aplikacija Vinkovci
Foto: Branimir Bradarić
1/3
14.12.2022.
u 12:32

“Otkrivanje Vinkovaca” naziv je aplikacije proširene stvarnosti putem koje će posjetitelji moći saznati skrivene tajne povijesti grada.

Vinkovci se ponose činjenicom da se na području grada kontinuirani život odvija duže od 8.000 godina te da su samim tim najstarije naselje u Europi. Uz niz povijesnih lokaliteta tijekom tih 8.000 godina neprekidnoga života Vinkovci su dali brojne znamenite osobe o kojima se malo ili ni malo ne zna. U isto vrijeme Vinkovci bilježe i sve veći broj turističkih posjeta pri čemu brojni turisti upućuju pitanja o povijesti, arheološkim lokalitetima, pronađenim nalazima, znamenitim Vinkovčanima… Upravo stoga Turistička zajednica grada Vinkovaca i Gradski muzej Vinkovci izradili su dvije nove aplikacije koje bi trebale pomoći turistima da saznaju više o Vinkovcima.

“Otkrivanje Vinkovaca” naziv je aplikacije proširene stvarnosti putem koje će posjetitelji moći saznati skrivene tajne povijesti grada. Turisti će koristeći ovu aplikaciju otkrivaju tajne Vinkovaca kroz šetnju i odgovore na pitanja iz kviza koji je sadržan u aplikaciji. Svaki točan odgovor donosi jedan segment posude Orion. Kada točno odgovore na sva pitanja, a ima ih 9, kompletiraju posudu i dobivaju nagradu koju mogu preuzeti u Turističkoj zajednici grada Vinkovaca. Nagrada je mogućnost besplatnog obilaska Gradskog muzeja Vinkovci s tim da će u budućnosti biti osigurane i neke druge nagrade.

Druga aplikacija je audio aplikaciji o istaknutim Vinkovčanima poput Dragutina Žanića Karle ili Ivana Kozarca, Alojzije Ulman i drugih. Ukupno njih 18. Skenirajući QR kod posjetitelj može izabrati o kojem Vinkovčaninu želi saznati više, a ako želi, može posjetiti i lokaciju koja je s autorom povezana.

Direktorica Turističke zajednice Vinkovci Martina Matković napomenula je kako se obje aplikacije imaju mogućnost nadogradnje tako da je za očekivati da će one biti proširene.

- Za preuzimanje obje aplikacije izrađen je promo letak koji je podijeljen svim smještajnim objektima kao i kafićima i restoranima u Vinkovcima, a aplikacije se mogu preuzeti i na našoj web stranici. Drago nam je što ovu godinu završavamo projektima koji će našim sugrađanima ali i svim posjetiteljima omogućiti da nauče više o Vinkovcima, zabave se i osvoje nagradu – rekla je Matković.

Prilikom predstavljanja aplikacija zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Josip Romić kazao je kako su one značajne za turizam i poboljšanje turističke ponude grad ate da one povijest Vinkovaca predstavljaju na drugačiji način.   

- Pomoći ovih aplikacija svi posjetitelji Vinkovaca moći će se upoznati s nekim od tajni najstarijeg naselja u Europi - istakao je Romić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije