Izvanredna sjednica

Arapska liga podržava borbu protiv ISIL-a u Libiji, ali ne želi izvesti zračne udare na terorističko uporište Sirt

šijitski borci
Foto: Ilustracija: Reuters/Pixsell
18.08.2015.
u 20:01

U međuvremenu, ISIL je na svojim portalima i web stranicama pozvao Turke na rušenje, kako su nazvali predsjednika Turske, "vraga Erdogana" koji je "Tursku prodao Kurdima i Amerikancima"

Na izvanrednoj sjednici 22 države članice Arapske lige u glavnom egipatskom gradu Kairu odlučeno je da će se Libiji pružiti vojna pomoć u borbi protiv terorističke organizacije Islamske države koja hara tom zemljom.

Glavni tajnik Arapske lige Nabil Elaraby naglasio je da „treba poduzeti sve potrebne mjere za vraćanje sigurnosti i mira u Libiju, pružajući političku i vojnu potporu za očuvanje i zaštitu suvereniteta i integriteta Libije".

Iako je Elaraby naglasio nužnost pružanja političke i vojne potpore Libiji kako bi uništili teroriste u toj zemlji, i unatoč zahtjevu ministra vanjskih poslova Mohhameda al-Dairija, koji smatra da je to obveza arapskih zemalja prema zajedničkom obrambenom sporazumu iz 1950., Arapska liga odbila je na grad Sirt, gdje se nalazi uporište ISIL-a, izvesti zračne udare slične onima koje Arapska koalicija predvođena Saudijskom Arabijom izvodi na Hute u Jemenu.

Al-Dairi je naglasio da Libijci više ne mogu čekati na posredovanje UN-a, koji je još 2011. uveo embargo na izvoz oružja u Libiju te ga ponovno produljio prije šest mjeseci, u stvaranju vlade nacionalnog jedinstva i ujedinjavanje Libije jer je poznato kako je Libija od pada režima Moamera Gadafija podijeljena između Al-Dairijeve vlade na istoku zemlje i islamističke vlade u Tripoliju te da se guši u građanskom i plemenskom ratu.

I dok Arapska liga raspravlja kako uništiti ISIL u Libiji, on i dalje napreduje i osvaja teritorije te ubija nedužne civile. U međuvremenu, ISIL je na svojim portalima i web stranicama pozvao Turke na rušenje, kako su nazvali predsjednika Turske, "vraga Erdogana" koji je "Tursku prodao Kurdima i Amerikancima".

>> Jamaat Ansar-al-Sunna, osnovana 2003., poznata je po okrutnosti kao i ISIL

>> Ni nakon godinu dana Amerika nije uspjela uništiti ISIL

Komentara 14

ZI
zimerman
21:09 18.08.2015.

Normalno da nece uradit Nista konkretno kad u istu tikvu duvaju

DU
Deleted user
23:47 18.08.2015.

Vrana vrani oči ne kopa... balija baliji drži štangu... zajedno šire islam, a mi demokrati...

BC
bura.curba
20:23 18.08.2015.

evo ja sa diplomatskim prevodom onoga sto se pice u clanku....dakle arapska liga je prepuna diktatora,sami imaju problema sa svojim narodina u drzavama koji oni diktaturom vladaju,inace narod isil podrzava, ..kraj diplomatskog prevoda...e pa ja ne znam kada ce Amerikaka i zapad da sprovede demokratiju i sa okupiranih palestinkih prostora...kako je moguce da zapadna demokratija ne vidi ili ne moze da uspostavi demokratiju u izraelskoj okupaciji palestine, a bombarduje od libije pa do iraka i irana,nije mi jasno zbog cega demokratija u zapadu ima 2 pojma,jedna za muslimane a druga za eto recimo izrael

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije