Arapske zemlje nezadovoljne dogovorom SAD-a i Izraela

zapadna obala
AFP
02.11.2009.
u 15:06

Arapske zemlje predvođene tajnikom Arapske lige Amrom Moussaom izrazile su svoje nezadovoljstvo "neuspjelim" razgovorima SAD-a i Izraela, koji su trebali riješiti pitanje izraelske izgradnje naselja u okupiranom području Zapadne obale.

Arapske zemlje predvođene tajnikom Arapske lige Amrom Moussaom izrazile su svoje nezadovoljstvo "neuspjelim" razgovorima SAD-a i Izraela, koji su trebali riješiti pitanje izraelske izgradnje naselja u okupiranom području Zapadne obale.

 - Svi smo, uključivši Saudijsku Arabiju i Egipat, veoma razočarani rezultatom prošlotjednih razgovora i činjenicom da se Izraelu 'sve' dopušta - rekao je Moussa.

Na pitanje smatra li da su pokušaji američkog predsjednika Baracka Obame glede mirnog rješavanja napetih odnosa između Palestinaca i Izraela doživjeli neuspjeh, Moussa je odgovorio da se boji da se neće postići rješenje koje bi obje strane zadovoljilo napomenuvši da je još prerano govoriti o neuspjehu američkih poteza.

Državna tajnica Hillary Clinton koja je prošli tjedan razgovarala s izraelskim premijerom, Benjaminom Netanyahuom, ustvrdila je da izgradnja izraelskih naselja ne bi trebala sprečavati mirovne procese za koje se zalaže američka politika.

Nakon završetka razgovora američke i izraelske strane, Palestinci su ustvrdili da je ovo nazadovanje u procesu stvaranja Palestinske države i uspostave mirnog suživota te smatraju da u skorašnjoj budućnosti neće postojati mogućnost nastavka palestinsko-izraelskih pregovora.

Palestinski vođa Mahmud Abbas pod velikim je pritiskom islamističke organizacije Hamas koja kontrolira pojas Gaze. Svaki kompromis s Izraelom ozbiljno bi mogao narušiti politički integritet Abbasa. Palestinski predsjednik dodatno je pod političkim pritiskom jer su sljedeći izbori predviđeni za kraj siječnja.

Komentara 48

OB
-obrisani-
16:40 02.11.2009.

Only bad news is a good news ... U svakom slucaju za VL. Za razliku od drugih svijetskih casopisa, VL nikada ne napise nesto pozitivno o Izraelu i Palestincima, nego uvijek samo sve negativno. Ostalo ocito nije zanimljivo. Tako na primjer je poznato, da je palestinska ekonomija u godini 2008 porasla za rekordnih 8 %. U Nablusu rastu nove moderne zgrade, novi biografi, ducani, infrastruktura. Glavni investitor, ne super bogate arapske zemlje nego Izrael!! Izrael pomaze ekonomsko Palestincima Abbasa, koji moze relativnim ekonomskim uspjesima drzati agresivni Hamas na distanci. Tako je na taj nacin utjecaj Hamasa barem u Nablusu jako ogranicen ...

II
izvor istine
22:08 02.11.2009.

Cudi me u kakvim to zanosima izrael zivi i umislja da opstane u pregrstu okruzenja onih koje najvise mrzi i koji ga najvise mrze????Najbolje je zidovima da se fino isele u ameriku jer svakako amerikom u potpunosti vladaju i tamoo ce zivjeti u miru.Sta ce na bliskom istoku i vazda krvoprolice i nesreca????bas su glupu ideju odabrali kad su htjeli da formiraju drzavu.Mogli su izabrati isto negdje u juznoj americi ili africi a oni izabrali bas tamo gdje ce vazda da ratuju i zive u strahu

OB
-obrisani-
16:21 02.11.2009.

He he, wolfe, dobri stosevi ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije