Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IDE PRVI SLOJ ASFALTA

Arhitektonski spektakl u Hercegovini: Impresivan most dug gotovo kilometar pri kraju

Čapljina: Most "Počitelj" uskoro će spojiti dvije obale Neretve
Foto: Denis Kapetanovic /PIXSELL
1/17
04.07.2024.
u 11:53

S 28,1 milijuna eura financira ga Europska investicijska banka, a dio novca predstavlja grant EU-a za zapadni Balkan. Most će biti poveznica je s već izgrađenim dijelom autoceste koja od Međugorja vodi u Hrvatsku i spaja se s Dalmatinom.

Radovi na dionici autoceste Zvirovići-Počitelj u BiH, koja povezuje Mostar s hrvatskom granicom, privode se kraju. Na njoj je i impresivan most Počitelj dug gotovo kilometar. "Završni radovi su u tijeku. Na desnoj strani mosta je završena hidroizolacija, a tijekom idućeg tjedna, ako to vremenske prilike dopuste, očekujemo postavljanje prvog sloja asfalta, izjavio je za HRT Ismet Hajduk, glavni inženjer za mostove i objekte na dionici Zvirovići – Počitelj.

Most Počitelj drži šest stupova, svaki je viši od sto metara. Očekuje se da će cijela dionica autoceste Zvirovići-Počitelj u dužini od 11 kilometara, konačno biti puštena u promet tijekom ljeta, piše HRT. Visinom od preko 100 metara i dužinom od 980 metara, most Počitelj je jedan od najviših mostova u regiji što ga čini i jednim od najkompleksnijih objekata u sklopu autoceste na koridoru Vc.

Most će biti poveznica je s već izgrađenim dijelom autoceste koja od Međugorja vodi u Hrvatsku i spaja se s Dalmatinom. Prošlo ljezo mediji su otkrili kako je konstrukcija na novoizgrađenom mostu tada popucala. Napukline su bile vidljive na donjoj ploči mosta između dva stupa, a navodno su se pojavile tijekom zatezanja kabela koji drže konstrukciju. Direktor Autocesta FBiH tada je potvrdio je kako su medijski navodi točni, ali tvrdi da nije riječ o velikom problemu, odnosno da stabilnost mosta nije ugrožena. "Uglavnom, nema potrebe za uznemiravanjem javnosti. To su stvari koje se događaju, ali na izvođaču je da ih blagovremeno riješi", izjavio je tada.

FOTOGALERIJA Pogledajte kako je izgledao most Počitelj u lipnju 2023. godine

Čapljina: Most "Počitelj" uskoro će spojiti dvije obale Neretve
1/8
Ključne riječi

Komentara 4

Avatar IvanR
IvanR
12:45 04.07.2024.

Bravo. Nadam se što prije putovanju Slavonija Dubrovnik

PR
pravednik2
15:32 04.07.2024.

Skakanje sa Staroga mosta se seli na novi most.

Avatar Ležeći Policajac
Ležeći Policajac
14:44 04.07.2024.

Je li to onaj "Arhitektonski spektakl", kom su u konstrukciji pokidane centralne sajle na najvišoj točki? Ako je taj, baš sam znatiželjan kako je razriješen taj nerješivi katastrofalni građevinski propust?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije