u kinu europa

Arhivskim snimkama obilježena 50. obljetnica neovisnosti Alžira

alžir,Farida Aiouaze (1)
Foto: Hassan Haidar Diab/VLM
1/4
06.07.2012.
u 16:50

Prikazan je i višestruko nagrađivani kultni film "Bitka za Alžir" poznatog talijanskog redatelja Gilla Pontecorva

Veleposlanstvo Alžira u Hrvatskoj u četvrtak je u suradnji s alžirsko-hrvatskom udrugom prijateljstva (Croal) proslavilo 50. obljetnicu neovisnosti Alžira u prostorijama Kina Europa u središtu Zagreba. Proslavu je obilježila projekcija arhivskih snimaka o razdoblju od narodnog ustanka i početka alžirskog rata do ponovne uspostave neovisnosti 5. srpnja 1952. Uz to je prikazan višestruko nagrađivani kultni film "Bitka za Alžir" poznatog talijanskog redatelja Gilla Pontecorva.

Osim brojnih članova alžirske i općenito arapske zajednice u Hrvatskoj, svečanosti su nazočile i mnoge ličnosti iz javnog života, među kojima valja istaknuti predsjednika Mešihata Islamske Zajednice u Hrvatskoj muftiju Aziza Hasanovića; predsjednika Savjeta za vanjsku politiku i međunarodne odnose predsjednika Republike Hrvatske Budimira Lončara; predsjednika Euromediteranskog foruma Tončija Tadića i njegova suradnika Senada Bajramovića; članove diplomatskog zbora u Hrvatskoj, među kojima je veleposlanik Azerbajdžana i šef Delegacije Europske unije; izvršnog direktora Ingre u Alžiru Davora Strukana i njegova suradnika Mladena Andrića; predsjednika udruge Croal Sofiane Bouzaza te dužnosnike Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH.

– Tijekom mandata svoga predsjednika Abdelaziza Bouteflike, Alžir je uspio vratiti mir i građansku slogu te pojačati svoje unutarnje i vanjske financijske kapacitete – kazala je alžirska veleposlanica u Hrvatskoj Farida Aiouaze te napomenula kako među mnogim reformama koje su se provodile posljednjih 12 godina, valja ukazati na temeljno postignuće - povratak građanskog mira koji je preduvjet gospodarskoj i socijalnoj stabilnosti.

– Naime, to je bio temelj za uvođenje izrazito političkih reformi radi produbljivanja demokratskog procesa u zemlji, a to se očitovalo većim uključenjem mladeži u tom procesu te većim zastupanjem žena u izabranim tijelima države. Na primjer, od 10. svibnja 2012., 146 žena sjedi u alžirskom Parlamentu. S vraćenom stabilnošću, Alžir je masivno investirao u infrastrukturu i ljudske resurse te sada ima čvrsti potencijal i iznimno rastuće gospodarstvo. Od 2000. godine zemlja ima prosječni gospodarski rast od 5%, bez sektora ugljikovodika, a stopa nezaposlenosti pala je ispod razine od 10% od 2010. godine. Riječ je o učincima državnih programa masovnih ulaganja. Danas Alžir nastoji ustaliti svoj gospodarski dinamizam kroz poticanje raznolikosti gospodarskih aktivnosti, dugoročnog procesa u kojem je svako partnerstvo s inozemnim gospodarstvenicima dobrodošlo – zaključila je gđa Farida.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
19:28 06.07.2012.

isplatila se neovisnost alzira od francuza-kako zive tamo znade svako ko je bio u alziru

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije