Kodirane informacije

Assange: Snowdenove informacije će se nastaviti objavljivati

Julian Assange, portal
Foto: Anthony Devlin/Press Association/PIXSELL
1/3
01.07.2013.
u 08:45

Prošlog tjedna Glenn Greenwald, novinar Guardiana koji je prvi objavio povjerljive informacije koje je dao Snowden, rekao je da je Snowden napravio šifrirane kopije svojih dokumenata i distribuirao ih za slučaj da se njemu nešto dogodi.

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange rekao je da je 30- godišnji Edward Snowden, bivši suradnik obavještajnih službi SAD-a, osigurao da se informacije koje je uzeo o američkom programu nadzora globalnih komunikacija nastave objavljivati bez obzira na to što će se njemu dogoditi, javlja ABC News.

- U ovom trenutku nema obustave procesa objavljivanja, poručio je Assange iz ekvadorske ambasade u Londonu. "Uložen je veliki trud da se osigura da niti jedna država ne može izvršiti pritisak na Snowdena da zaustavi objave".

Assange nije direktno odgovorio je li WikiLeaks u posjedu dokumenata. Prošlog tjedna Glenn Greenwald, novinar Guardiana koji je prvi objavio povjerljive informacije koje je dao Snowden, rekao je da je Snowden napravio šifrirane kopije svojih dokumenata i distribuirao ih za slučaj da se njemu nešto dogodi.

- Mislim da svaki građanin ima pravo na državljanstvo, nastavio je. Oduzeti nekome glavna obilježja državljanstva, poput putovnice, je sramota. Snowden nije osuđen za ništa. Nema međunarodne tjeralice iz za njegovo uhićenje. Oduzeti putovnicu mladiću u tako teškoj situaciji je sramota, naglasio je Assange.

The Guardian piše, pozivajući se na dokumente koje je objavio Snowden, da su američke obavještajne službe prisluškivale 2010. godine 38 meta. U jednom od dokumenata američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) navodi se da su američki obavještajci na meti imali strane ambasade i poslaničke misije pri UN-u, a prisluškivali su ih postavljenjenim "bubama" i prisluškivačima u telefonima.

Edward Snowden je bivši suradnik američkih obavještajnih agencija kojeg Washington traži zbog optužbi za špijunažu, a po svemu sudeći još uvijek se skriva u zračnoj luci Šeremetjevo u Moskvi.

>>Otac zviždača Snowdena: Bojim se da WikiLeaks manipulira njime

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije