Bruxelles nagrađuje

Ateni već danas 7 milijardi eura za preživljavanje

Grčka
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
17.07.2015.
u 10:19

Grčki parlament odobrio reforme u zamjenu za novu financijsku pomoć

– Bio sam ucijenjen, moja vlada ne vjeruje u ove mjere, ali ih je prisiljena provesti – rekao je grčki premijer Alexis Tsipras u obraćanju grčkom parlamentu moleći zastupnike da mu daju podršku. I dobio ju je: u noći sa srijede na četvrtak za plan je glasalo 229 od 300 zastupnika, no čak 38 zastupnika Tsiprasova radikalno lijevog pokreta Syriza bilo je protiv ili suzdržano, nazivajući plan izdajom.

'Ovo je socijalni genocid'

Protiv je bila i predsjednica parlamenta Zoe Konstantopoulou, koja smatra da će mjere štednje povezane s planom dovesti do "socijalnog genocida". Donedavni ministar financija Yanis Varoufakis također je bio protiv, a deklaraciju euro summita, na koju je Tsipras pristao u noći s nedjelje na ponedjeljak u Bruxellesu, nazvao je novim Versailleskim ugovorom (kojim su Njemačkoj nakon 1. svjetskog rata nametnuti neizdrživi uvjeti koji su, posljedično, doveli i do dolaska Adolfa Hitlera na vlast).

"Syrizina vlada prisiljena je prihvatiti laž da je ona, a ne taktika davljenja koju provode kreditori, izazvala oštro ekonomsko pogoršanje u proteklih šest mjeseci. Od žrtve se traži da preuzme krivnju uime zločinca", napisao je Varoufakis na svome blogu, na kojemu je analizirao deklaraciju.

Unatoč oštrim napadima svojih suradnika iz Syrize, Tsipras je progurao plan kroz parlament uz pomoć oporbe, a izbjegao je još gori scenarij u kojemu bi njegova vlada automatski postala manjinska u slučaju da mu je, umjesto 38, poslušnost otkazalo više od 40 zastupnika Syrize. Da se to dogodilo, Tsipras više ne bi bio premijer, a ovako nastavlja obnašati tu dužnost oslanjajući se na zastupnike Syrize koji su podržali njegov plan, ali i na one koji su glasali protiv, no rekli da se "podržavaju Tsiprasa, ali ne i sporazum" koji je Tsipras sklopio s eurozonom.

Ministri financija 19 država eurozone na telekonferencijskom sastanku Eurogrupe načelno su podržali otvaranje pregovora o novom, trećem programu pomoći Grčkoj. Prihvaćene su mjere štednje u Ateni, naime, bile preduvjet ne za dobivanje trećeg paketa pomoći, nego tek za počinjanje pregovora o tom paketu, koji je oko 86 milijardi eura i uz koji će se kasnije pojaviti još veće mjere štednje za usvajanje u grčkom parlamentu. Dok se ne ispregovara treći program pomoći, Grčka će najvjerojatnije već danas dobiti financijsku premosnicu od 7 milijardi eura iz fonda EFSM, a usvajanje te odluke među svih 28 država EU odvija se u pisanoj proceduri, bez sastanka ministara financija.

Glavni puritanac Europe

Njemačka kancelarka Merkel izložena je kritikama zbog načina na koji je prisilila grčkog premijera na dogovor. Kritikama se jučer pridružio ugledni njemački filozof i sociolog Jürgen Habermas.

– Bojim se da je njemačka vlada, uključujući i njezin socijaldemokratski dio, u jednoj noći prokockala sav politički kapital koji je jedna bolja Njemačka nakupila u pola stoljeća – rekao je Habermas za britanski list Guardian.

– Njemačka se besramno pokazala kao glavni puritanac Europe i prvi put otvoreno pokazala zahtjev za njemačkom hegemonijom u Europi – dodao je Habermas.

Komentara 7

DU
Deleted user
10:48 17.07.2015.

Hm, hm. hm, u Grčkoj se događa socijalni genocid sad kad treba vratiti baren dio tuđeng novca? A dok su ga Grci desetljećima nerazumno trošili, to je onda bio podizanje socijalniog blagostanja, što li? Možemo se kladiti u bilo štoo da će za kratko vrijeme i naši političari zapuhati u iste diple na sva glas kukajući da su međunarodni vjerovnici postali su bezdušna gamad jer, gle, traže natrag svoj novac, i to, zamisli gulikoža, s kamatama. Kakvo je to prokleto vrijeme došlo da nitko više nema ni trunka milosti prema dužnicima koji su godinama luksuzno živjeli na tuđi račun!? Zbilja nepojmljivo.

DU
Deleted user
12:32 17.07.2015.

Ilustracije radi, ukupan dug Grčke koji se kreće oko 320-330 mlrd eura, ovisno o izvoru, dostatan je za 40 tisuća km AC Zagreb-Split (dakle, oko globusa) iliti flotu od 200 nuklearnih podmornica sposobnih ispaljivanja krstarećih raketa. Cifra je apstraktna "malom" čovjeku, treba si predstaviti koliko novaca su oni "strajbali". Dvije cvebe sadašnje grčke tragedije: 1) kad je započela kriza eurozone, tamo 2011. otkriveno da grčki ministar iz tadašnje Vlade prijavio god. prihod od 1 eura iliti vrijednost 1 sladoleda na štapiću 2) kad su bile najave da slijedi porez na kuće s bazenima, u roku keks iz svih engl. trgovina nestale kamuflažne mreže za artiljeriju (inače ih rabe lovci i ribolovci)- trgovci nemoćno slijegali ramenima da sve otišlo online narudžbama u Atenu jer vlast najavila aero snimanje da bi identificirala obveznike budućeg poreza na bazene pa su oni bili odlučni izvršiti kamuflažu nalik ratnoj situaciji.

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
12:33 17.07.2015.

Istovremeno, "siromašna" Grčka s oko 10 milijuna stanovnika (samo dvostruko više od Hrvatske) ima 155 borbenih aviona F16 i 43 borbena aviona Mirage. Dok Hrvatska remontira stare Migove po Ukrajini... "Jadan narod, gladuje"... Koja kaljuža od laži!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije