NA TERENU I COBRA

Atentat u Austriji: Na livadi ubijen načelnik općine, napadač pobjegao. Policija je pronašla još tijela?!

Njemačka policija
Foto: Ralph Orlowski/REUTERS/PIXSELL
1/3
28.10.2024.
u 12:03

Hofer je ubijen na livadi, a osumnjičeni počinitelj, koji je inače lovac, u bijegu je i smatra se vrlo opasnim

U ponedjeljak ujutro u Mühlviertelu u Gornjoj Austriji ubijen je Franz Hofer, načelnik općine Kirchberg ob der Donau. Alarmirane su sve hitne službe, a na terenu je i postrojba Cobra. Kleine Zeitung javlja da su u ponedjeljak ubijena dva muškarca, a neprovjerena izvješća medija govore čak i o trećoj žrtvi. 

Ujutro je pronađeno tijelo lokalnog dužnosnika. Isprva je policija potvrdila samo incident s vatrenim oružjem, a zatim da je jedan čovjek ubijen. Počinitelj je bio u bijegu. Tijekom prijepodneva policija je potvrdila i drugu žrtvu, dok treća još uvijek nije potvrđena. Čitavo područje je blokirano; počinitelj je navodno naoružan oružjem duge cijevi i još uvijek u bijegu. Smatra se iznimno opasnim, izvještavaju Oberösterreichische Nachrichten. Prvo mjesto zločina bilo je na livadi u susjednoj općini Altenfelden, a drugo je udaljeno nekoliko kilometara.

Hofer je bio otac troje djece, a od 2008. bio je prvi čovjek male općine u Mühlviertelu. Ponovno je izabran 2021. sa 64,15 posto glasova. Ipak, od svibnja je bio u mirovini i planirao se povući s funkcije načelnika. Ustrijeljeni Hofer pripadao je ÖVP-u, stranci austrijskog kancelara Karla Nehammera. Njegova velika strast bila je lov.

Povod ubojstvu upravo je bila, javlja Heute, prijava zbog manjeg lovačkog prekršaja, a policija intenzivno traga za teško naoružanim, šezdesetogodišnjim osumnjičenikom. Napadač, inače lovac, već je ranije bio poznat po "posebno agresivnom" ponašanju. "Ima kratak fitilj", potvrdio je jedan poznanik osumnjičenog za Heute. I sam taj izvor trenutno se skriva i pod policijskom je zaštitom. Potraga za počiniteljem intenzivno traje.

VEZANI ČLANCI:

Austrija, a posebice članovi Hoferove Austrijske narodne stranke, šokirani su ovim atentatom. – To je ludilo – rekao je voditelj ogranka stranke u Linzu Florian Hiegelsberger. U međuvremenu je o pokušaju atentata obaviješten i guverner Gornje Austrije Thomas Stelzer.

FOTO Održana komemoracija za Ante Ćorušića: Hrvatski dužnosnici odali počast

Njemačka policija
1/13
Ključne riječi

Komentara 1

SI
SirOliver69
12:21 28.10.2024.

Na prvoj slici je policijski kombi njemačke policije iz Wiesbadena - grada koji je udaljen 400-500 kilometara od Linza. U članku se spominje "oklopno vozilo Cobra" - nije oklopno vozilo Cobra, nego se specijalne snage policije zovu Cobra (kobre). Drago mi je da se prenose vijesti i iz drugih smjerova, a ne samo s istoka, ali jezična barijera je očiti problem...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije