Donosi Max!

Atleticov boss: Želja nam je bila dvojac Mandžukić - Rakitić, ali Ivan je htio samo Barcu

Enrique Cerezo
Foto: Miho Dobrašin
01.08.2014.
u 17:00

"Mandžo je igrač koji se uklapa u naš sustav, s njim ćemo osvojiti barem dvije titule", kazao je za tjednik Max! predsjednik Atletica Enrique Cerezo.

Kao i uvijek, sijeda kosa mu je uredno začešljana ulijevo. U bijeloj košulji s crno-bijelom prugastom kravatom predstavio je novog vratara, Slovenca Jana Oblaka (21), pa sjeo u automobil podno stadiona Vicente Calderón. Vozio je 70 kilometara na sjever i neposredno prije ručka ušao u Los Ángeles de San Rafael, mjesto gdje su se dva tjedna pripremali nogometaši Atlético Madrida, piše tjednik Max!

Predsjednik španjolskog prvaka Enrique Cerezo (66) svake godine dođe ondje pozdraviti igrače nakon što završe s treninzima podno smeđih i zelenih brežuljaka. Tada se obično i druži s novinarima. “Pa kakav je taj Mandžukić?” pita novinara tjednika Max! dok s obližnjeg stola uzima čašu piva od 0,2 litre, a drugom rukom čips. Smije se i gleda u bazen s druge strane stola.

“Pa što vi kažete kakav je, vi ste ga doveli ovamo?” odgovaramo. Nastavlja grabiti čips pa kaže: “Znate, svima nam je u klubu rekao da ga odsad zovemo Mandžo!”.

"Mandžukić je najbolji središnji napadač u Europi"

Pita nas izgovara li pravilno to ime. Uporno, krivo stavlja naglasak na O, pa zvuči kao da su se pojačali Japancem. Nakon nekoliko pokušaja svladao je i puno prezime. A tada ozbiljnim glasom kaže: – Mandžukić je najbolji središnji napadač u Europi! Znate, na tržištu trenutačno nema puno kvalitetnih napadača i mi smo pokupili najbolje što se nudilo. Razgovori oko njega počeli su prije nekoliko tjedana i sve je brzo i sretno završilo. Mandžo je htio igrati za Atlético jer je Bayern imao druge opcije. Zbog toga je s nama – objašnjava.

Napustio ih je, pak, Diego Costa koji je lani u 35 prvenstvenih utakmica zabio 27 golova. Hrvat s brojem 9 zamijenit će ga jer, kako se može čuti, sličan je profil igrača. – Usporedba s Costom? Meni se čini da su to dva različita tipa igrača, s različitim stilovima. Costa je fantastičan nogometaš, no Mandžo je igrač kojeg smo htjeli i koji se uklapa u naš sustav igre – kaže gazda crveno-bijelih...

Tom igrom Atlético je lani osvojio prvenstvo Španjolske, igrao finale Lige prvaka i ispao u polufinalu Kraljeva kupa od kasnijeg pobjednika Real Madrida. – Ove godine ćemo osvojiti dvije titule. Svejedno mi je koje dvije – kaže predsjednik. Već za dvadesetak dana prilika je za podizanje pehara Superkupa, gdje ih čeka Real s pojačanjima, Nijemcem Kroosom i Kolumbijcem Jamesom. Otkad je Cerezo 2003. postao predsjednik, Atlético Madrid osvojio je sedam natjecanja, od čega pet trofeja. Još od 1987. Enrique Cerezo, kinematografski producent i vlasnik jednog televizijskog kanala, bio je dopredsjednik kluba. Predsjedništvo je preuzeo od kontroverznog građevinara Jesúsa Gila godinu dana prije njegove smrti 2004. godine.

Tko je još bio iz Hrvatske...?

Stolu s aperitivima približava se Jesusov sin Oscar Gil, jedan od vlasnika kluba. On je ujedno brat Miguela Ángela Gila, izvršnog direktora koji je izravno sudjelovao u dovođenju Mandžukića. Pokazuje fotografiju staru 25 godina na kojoj su mlađahni u odijelima otac, on i Cerezo, trojica godinama najmoćnijih u Atléticu. Pristiže tada i nekoliko španjolskih novinara. Sjedamo u Bahia Club, restoran i koktel-bar uz umjetno zeleno jezero. Izgradila ga je, kao i cijelo mjesto, obitelj Gil. Dok temperatura doseže 35 stupnjeva, Cerezo djeluje opušteno. Prstom češe nos koji ga je zasvrbio iznutra. Konobarica donosi piće, a on se odlučuje za sangriju. U čašu od pola litre gura isti prst i miješa ljubičastu tekućinu s ledom.

– U Hrvatskoj ne poznajem nikoga. Da vidimo... U Madridu je igrao Šuker... Tko je još bio iz Hrvatske...? – pokušava se prisjetiti: “Prosinečki, Jarni!” viče jedan novinar.

Htjeli smo kupiti Ivana Rakitića

Sjetio se srpskog trenera Radomira Antića i Milinka Pantića koji su ostavili trag u Atléticu. Na koncu mu je iz usta izletjelo i Radek Bejbl (Čeh, op. a.), branič Atlética od 1996. do 2000. Uviđa da su danas tu Modrić, pa Rakitić... – Jao, pa koliko je vas Hrvata tu, zemlja s malim brojem stanovnika, a toliko nogometaša u Primeri... Dižemo se od stola i odlazimo na šank uz bazen. Ondje tjedniku Max! otkriva: – Htjeli smo kupiti Ivana Rakitića, no nismo se mogli natjecati s Barcelonom. On je fantastičan igrač, jedan od najboljih u ligi, i doista smo ga htjeli u svojim redovima. Sevilla je imala našu ponudu, no on je htio u Barcelonu.

Odbija reći o kolikom se iznosu radilo. Kada se krajem kolovoza zatvori tržište, Barcelona će objaviti cijenu. Spominje se iznos od 18 milijuna eura plus dodatna tri, ovisno o nastupima i uspjesima. Atléticu su ove godine najveći problem vratari i napadači. Odlazak belgijskog gospodara vratnica Courtoisa i Coste zabrinuo je Simeonea. Na Mandžukića i Oblaka, najskupljeg vratara u povijesti Španjolske, potrošili su oko 36 milijuna eura, a još im nedostaje drugi napadač. Stoga si nisu mogli priuštiti Rakitića u sredini, gdje su dovoljno jaki.

Cerezo se osvrće na prošlu sezonu, najbolju u povijesti kluba starog 111 godina: – Lanjski pohod nije bio čudo. Bio je to veliki napor ekipe, trenera, publike, uprave... Bio je to rad svih nas. Ono što se činilo teškim, gotovo nedostižnim, na kraju je postalo jednostavno. Šteta što nismo osvojili Ligu prvaka.

Tko se boji, nije za Atletico!

Ne brine ga što se Barcelona pojačala Rakitićem i Suarezom, što je Real doveo najbolje sa Svjetskog prvenstva 2014. Opet će ih žestoko napasti. – Tko se boji, nije za Atlético Madrid. Ovo je klub odvažnih! – poručuje. Tvrdi da je trener zadovoljan iako nema kompletnu momčad.

Ulazimo u mali brod i plovimo jezerom. Na ležaljci ispred hotela sunča se Cholo Simeone. Zatvorenih očiju možda razmišlja o novom napadaču. Igrači su u sobama na spavanju. – Uspijemo li riješiti dva aktualna problema, sigurno ćemo biti jači nego lani – kaže najednom Cerezo.

Umjesto pojašnjenja nudi zagonetni smiješak. Pruža ruku i odmiče se s dvojicom članova uprave. Igrači silaze pred hotel, ulaze u crveni autobus i odlaze na obližnji travnjak na pretposljednji trening u Los Ángeles de San Rafaelu. Enrique Cerezo vraća se u Madrid. Ondje je još glavni. Predsjednika Reala Florentina Péreza (67) peče lanjski poraz od vršnjaka. Silnim pojačanjima želi s madridskog juga vratiti titulu na sjever grada. Cerezo, međutim, poručuje:

– Atlético Madrid zanima samo pobjeda, pobjeda i samo pobjeda. Nesumnjivo, patit ćemo, biti izloženi velikim kušnjama, no gledat ćete nastavak lijepog filma.

>>Mandžukić je predator u šesnaestercu, podsjeća me na Falcaa

>>Nisam sramežljiv, na terenu sam pravi gladijator!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije