Ugovor

Austrijske novčanice za Asadov režim?

sirija
AFP
08.08.2011.
u 15:19

Austrija je navodno u ovoj godini, i nakon što su počeli prosvjedi protiv Asadova režima, Siriji isporučila novčanice

Opskrbljuje li Narodna banka Austrije redovito nasilnički režim u Siriji svježe tiskanim novčanicama? Odgovor na to pitanje pokušao je naći austrijski dnevni list Die Presse u tekstu pod naslovom "Austrijske novčanice za Asadov režim".

List piše da je koordinator austrijskog tima za potporu sirijskom narodnom ustanku izjavio na državnoj televiziji ORF kako Damask očekuje već krajem ovog mjeseca iz Beča isporuku novootisnutih sirijskih lira, s obzirom da diktatoru Bašaru al-Asadu u krvavom građanskom ratu lagano ponestaje novca.
– Tvrtka kćer austrijske Narodne banke, austrijska tvrtka za tiskanje novčanica i sigurnosni tisak ÖBS GmbH i sirijska Narodna banka 2008. godine sklopile su ugovor o tiskanju sirijskih lira – otkriva Die Presse napominjući kako je austrijska strana većim dijelom već ispunila svoje ugovorne obveze.

Isti izvor navodi da je "Austrija navodno u ovoj godini, i nakon što su počeli prosvjedi protiv Asadova režima, Siriji isporučila novčanice, no da je ÖBS GmbH odbio  dati im podatke kada je to bilo. Ono što je list uspio doznati u povjerljivim tiskarskim krugovima  jest da bi sljedeća isporuka trebala biti krajem ove godine, a ne u kolovozu kako su izvijestili neki austrijski mediji.

Glasnogovornik ÖBS-a Christian Gutlederer tvrdi da "u skorije vrijeme nisu planirane isporuke". Prema njegovim riječima, austrijsko-sirijski ugovor trenutačno je na "provjeri“ zbog promijenjene političke situacije u Libiji. Die Presse piše da se provjeravaju ne samo moralne nego i pravne komponente ugovora.

Alfred Cipera iz ÖBS-a izjavio je da nije siguran je li pravno uopće moguće raskinuti taj ugovor.
Ono što austrijskoj javnosti i nekim političarima posebno smeta jest inertnost ÖBS-a koji je provjeru počeo tek nakon pritužbi predstavnika sirijske zajednice u Beču prije nekoliko dana, a ne odmah nakon što je počelo Asadovo nasilno suzbijanje prosvjeda, što bi bilo moralno i dolično, zaključuju austrijski mediji.

Socijaldemokrat Andreas Schieder, austrijski državni tajnik za financije, traži da se sve ugovorne transakcije između Austrije i Sirije  "kritički preispitaju", ocjenjujući  sklopljeni ugovor sumnjivim.

Ključne riječi

Komentara 1

TH
thekurcula
18:07 08.08.2011.

Pa ako su potpisali ugovor moraju ga ispoštovati. U čemu je problem, ne shvatam? Jedino ako Veće bezbednosti UN donese nekle sankcije prema Siriji koje bi obuhvatile i ove usluge, austrijska kompanija sme da ne ispoštuje ugovor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije