Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najveći sigurnosni incident ikad

AZOP objavio: Zna se tko je krivac za curenje osobnih podataka više od milijun Hrvata

Cyber kriminal sve je češća pojava
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
05.07.2024.
u 10:14

U odnosu na prethodne istrage o curenjima podataka, ovaj je nadzor i objavu regulator obavio u rekordnom roku. To dovoljno govori o osjetljivosti podataka.

Osobni podaci o svim građanima koji imaju registrirana vozila procurili su iz Hrvatskog ureda za osiguranje! Utvrdila je to Agencija za zaštitu osobnih podataka nadzornim postupanjem koje je pokazalo da je upravo HUO voditelj obrade iznesenih osobnih podataka fizičkih osoba vlasnika vozila. Priču je prvi objavio Večernji list, kojem je dostavljena anonimna prijava SOA-i uz fizički dokaz – navedena baza podataka u kojoj su imena, OIB-i, adrese i podaci o osiguranju svih građana s registriranim vozilima, uključujući štićene osobe, dužnosnike, ministre… više od milijun osoba.

Bazu smo tada predali AZOP-u, koji se promptno uputio u nadzor, prvo u CVH, a onda i u HUO i u ostala društva povezana sa slučajem, s obzirom na to da je podatke koristilo najmanje jedno osiguravajuće društvo. Javna je tajna da ih koriste gotovo svi osiguravatelji, godinama, no ovo je prvi put da se to i dokazuje i objavljuje. U odnosu na prethodne istrage o curenjima podataka, ovaj je nadzor i objavu regulator obavio u rekordnom roku. To dovoljno govori o osjetljivosti podataka.

– U odnosu na ranije informacije o incidentu "curenja" osobnih podataka više od milijun fizičkih osoba vlasnika vozila, navodimo da je Agencija za zaštitu osobnih podataka provela nadzorna postupanja kod Centra za vozila Hrvatske, Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, kao i drugih pravnih subjekata koji su se povezivali s predmetnom povredom te je nadzornim aktivnostima utvrđeno kako navedeni poslovni subjekti ne raspolažu sa svim podacima sadržanim unutar sporne datoteke dostavljene posredno od strane medija Agenciji (na USB sticku), niti imaju mogućnosti raspolaganja takvom strukturom osobnih podataka. Nadzornim postupanjem utvrđeno je da se struktura podataka, koja je dostavljena Agenciji, podudara s evidencijom kojom raspolaže Hrvatski ured za osiguranje kao voditelj obrade osobnih podataka – objavio je AZOP.

Dodali su da Agencija, kao i druga nadležna tijela, provode daljnje nadzorno postupanje u cilju utvrđenja svih relevantnih okolnosti iznošenja osobnih podataka iz baze Hrvatskog ureda za osiguranje te će po okončanju postupanja dodatno izvijestiti javnost. Ističu i kako, po trenutačno raspoloživim informacijama, osobni podaci nisu dostupni široj javnosti, već su dostavljeni nadležnim tijelima koja provode postupanja iz svoje nadležnosti.

VEZANI ČLANCI:

Podsjećamo da je, nakon objave afere, odmah reagirao i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je već tada rekao da se podaci u bazi najviše poklapaju s onima kojima raspolaže HUO. Upit smo poslali i HUO-u te čekamo njihovo očitovanje, koje ćemo objaviti čim ga dobijemo.

FOTO Plenković organizirao svečanost u Banskim dvorima: Pogledajte tko je sve došao

Cyber kriminal sve je češća pojava
1/42

Komentara 5

OP
Ocvali pupoljak
11:12 05.07.2024.

Njihovo očitovanje nije bitno. Odgovorni su već trebali biti u zatvoru i osuditi na dugogodišnje zatvorske kazne. Poruka ostalima što ih čeka. Kakav čovjek moraš biti da zlorabiš ukazano povjerenje.

NK
Najam krova
11:48 05.07.2024.

AZOP objavio: Zna se... ako je zna se onda zaboravimo slučaj.

Avatar Aurel
Aurel
11:36 05.07.2024.

" osobni podaci nisu dostupni široj javnosti" - hahahahaha... pa naravno da nisu dostupni javnosti. nego samo onima koji ih PLATE.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije