DUGOOČEKIVANA REALIZACIJA

Babina gora zbrinjavat će 30.000 tona otpada godišnje

storyeditor/2024-09-08/kodos_2.jpg
Foto: CGO Kodos
09.09.2024.
u 15:00

Centar za gospodarenje otpadom kod Karlovca bit će gotov sredinom 2026. i vrijedan je više od 62 milijuna eura

Čak 30.000 tona miješanog komunalnog otpada godišnje moći će primiti Centar za gospodarenje otpadom Babina gora kod Karlovca kada bude završen i stavljen u funkciju sredinom 2026. godine. Karlovačka je županija u projekt potrage za lokacijom i gradnjom Centra ušla još 2006. godine kada je utvrđena mikrolokacija budućeg Centra, pa je osnovana tvrtka Kodos koja projekt vodi, a izrađen je i projekt koji je doživio izmjene te su ishodovana potrebna rješenja i građevinske dozvole za Centar i pristupne ceste.

– Niz smo godina čekali na realizaciju projekta, bilo je i složenih situacija u administrativnim postupcima i zato veseli činjenica da je gradilište u punom jeku te da će sve biti gotovo u ugovorenom roku. CGO će biti suvremen, a koristit će se najmodernija oprema kako bi se očuvao okoliš za one koji dolaze nakon nas. Bojazni za kvalitetu života nema, sve se radi prema svim zahtjevima struke i tehničke pripreme. Ovaj sustav veže se i na našu disciplinu odvajanja otpada pa i sami možemo pomoći u što kvalitetnijem zbrinjavanju otpada – poručila je Martina Furdek Hajdin, karlovačka županica koja je gradilište obišla s ministricom zaštite okoliša Marijom Vučković.

Kada bude u funkciji, Centar Babina gora zbrinjavat će miješani komunalni otpad s područja Karlovačke te manjeg dijela Sisačke i Ličke županije. Projekt CGO-a vrijedan je više od 62 milijuna eura; za sada je osigurano privremeno financiranje u iznosu od 10 milijuna eura do ugovaranja financiranja u okviru novoga operativnog programa. Marija Tufeković, direktorica Centra za gospodarenje otpadom Kodos kazala je da su od planiranih šest do sada dobili pet građevinskih dozvola. Po svim dozvolama prijavljena su gradilišta i u tijeku su radovi.

– Sastavni dio projekta su pretovarne stanice u Karlovcu, Ogulinu, Otočcu i Slunju. Karlovac smo prijavili na tehnički pregled te ubrzo očekujemo i uporabnu dozvolu – kazala je M. Tufeković. Do otvaranja Babine gore svi gradovi i općine moraju uvesti modele odvajanja otpada na kućnom pragu svim korisnicima. 

GALERIJA Na Jakuševcu gorio glomazni otpad

storyeditor/2024-09-08/kodos_2.jpg
1/20
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije