NUŽDA ZAKON BRIŠE

Banke u recesiji posegle za mafijaškim novcem?

pranje novca
Foto: AFP
1/2
14.12.2009.
u 14:46

Ne birajući načina da u financijskoj krizi održe likvidnost, banke širom svijeta prihvatile su i oprale 352 milijarde dolara prljavoga mafijaškog novca zarađenog uglavnom trgovinom drogom.

Kako kaže Antonio Maria Costa, šef UN-ova ureda za drogu i kriminal sa sjedištem u Beču, postoje dokazi da je zarada od organiziranog kriminala bila "jedini dostupni kapital na raspolaganju nekim bankama koje su prošle godine bile na rubu kolapsa, i da su brojne banke tu "otrovnu ponudu" očajnički prihvatile. Costa kaže da su mu pažnju na priliv nezakonitog novca prvo skrenule pažnju obavještajne službe i tužitelji iz Britanije, Švicarske, Italije i SAD-a prije nekih 18 mjeseci. No, ne želi navoditi koje su države i banke u pitanju, je kaže da se njegov ured treba baviti rješavanjem problema, a ne raspodjelom krivnje. No, potvrđuje da je novac uspješno opran i sad je dio legalnoga financijskog sustava.

- U mnogim slučajevima novac od droge bio je jedini likvidni investicijski kapital. U drugoj polovici 2008. likvidnost je bila glavni problem bankarskog sustava i stoga je likvidni kapital postao bitan faktor – kaže Costa i dodaje:

- U jednom trenutku prošle godine sustav je bio paraliziran zbog nevoljkosti banaka da jedne drugima posuđuju novac. Progresivna likvidizacija sustava i progresivno poboljšanje vrijednosti dionica nekih banaka značilo je da je problem nelegalnog novca postao daleko manje ozbiljan nego što je bio. Međubankarski krediti bili su financirani novcem koji je nastao u trgovini drogom i drugim nelegalnim aktivnostima. Postoje naznake da su se neke banke spasile na taj način.

Velika količina novca koji je sad "čist" i koji mafijaši mogu legalno ulagati bila bi dovoljna za vođenje jednoga američkog rata u pola svijeta udaljenoj zemlji, ili za slanje ekspedicije s ljudskom posadom na Mars. Da bi ubuduće spriječili takve pojave, svjetski vođe traže donošenje novih MMF-ovih propisa. No, za već opran novac je "prošla baba s kolačima" i njegovo nezakonito porijeklo bit će iznimno teško dokazati. Na Costine optužbe je glasnogovornik Britanskog udruženja bankara izjavio:

- Nismo bili sudionici nikakva regulacijskog dijaloga koji bi podržavao takvu teoriju. Jasno je da je postojao nedostatak likvidnosti u sustavu, a to je popunjeno intervencijom središnjih banaka.

Ključne riječi

Komentara 6

OB
-obrisani-
18:36 14.12.2009.

A tko je i do sada prao sav taj mafijaski novac od droga,prostitucije i cega sve ne ???( nedavno je jedan od predsjednickih kandidata u Ukrajini ustvrdio kako je Izrael kidnapirao 25,000 ukrajinske djece u svrhu trgovine njihovim organima.Istovremeno u New Yorku je uhicen rabin sa skupinom pomagaca koji je preprodavao organe po $120,000. Hmmmm ciji su to organi bili?Prisjetimo se i izjava Svedjana o organima palestinske djece). .................Ocigledno je da novac kriminalnog podzemlja ispiru oni jos veci mafijasi ,MONETARNI,kriminalnog nadzemlja...

OB
-obrisani-
18:51 14.12.2009.

Bravo Venlo.......odlicno sroceno

UK
Ugo Kajvez
15:00 14.12.2009.

Što se tu ima čuditi? ...... dokaz koliko su povezani .... i sad vi meni grdite našeg dragog Hugo Chaveza ...... sram vas bilo a on i na vas misli! ..... ;-)))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije