Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vojni poligon 'Gašinci'

Banožić uručio prve ugovore o djelatnoj vojnoj službi novim pripadnicima HV-a

Gašinci: Ministar Banožić uručio prve ugovore o djelatnoj vojnoj službi novim pripadnicima HV-a
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/10
25.11.2022.
u 15:08

- Vjerujem kako ćete se tijekom vaše djelatne vojne službe i sami uvjeriti da je Hrvatska vojska poticajna sredina u kojoj vam se pružaju mogućnosti stalnog usavršavanja i izgradnje sebe i kao vojnika, ali i kao časne i etične osobe - rekao je ministar Mario Banožić

Ministar obrane Mario Banožić uručio je na vojnom poligonu "Gašinci“ kod Đakova 116 prvih vojničkih ugovora za prijam u djelatnu vojnu službu u Oružane snage RH kandidatima na specijalističkoj vojnoj obuci.

Kako je priopćilo Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, riječ je o 116 kandidata, od kojih 31 žena, koji su upućeni na specijalističku vojnu obuku u Središte za obuku pješaštva i oklopništva u Gašincima, od ukupno 262 vojnika i mornara koji su primljeni u djelatnu vojnu službu temeljem drugog ovogodišnjeg natječaja Ministarstva obrane raspisanog u rujnu u skladu s iskazom potreba Oružanih snaga RH za popunom vojničkih dužnosti te Planom prijema u Hrvatsku vojsku za 2022. godinu. Ostali kandidati raspoređeni su u skladu sa potrebama OSRH u središta za specijalističku vojnu obuku u Požegi, Karlovcu, Zadru, Bjelovaru, Splitu i Zagrebu. Od primljenih 262 vojnika i mornara, ukupno je 56 žena.

Kandidatima je na natječaju po prvi put pružena mogućnost odabira roda i službe u Hrvatskoj vojsci unutar kojih se žele razvijati, odnosno pružena im je mogućnost da odaberu mjesto službe gdje će biti raspoređeni.

Ministar Banožić zahvalio je novim pripadnicima na odluci i što su prepoznali mogućnosti koje nudi velika obitelj pobjedničke Hrvatske vojske.

- Vjerujem kako ćete se tijekom vaše djelatne vojne službe i sami uvjeriti da je Hrvatska vojska poticajna sredina u kojoj vam se pružaju mogućnosti stalnog usavršavanja i izgradnje sebe i kao vojnika, ali i kao časne i etične osobe - rekao je ministar. 

Gašinci: Ministar Banožić uručio prve ugovore o djelatnoj vojnoj službi novim pripadnicima HV-a
1/10

- Svaki segment djelovanja Hrvatske vojske je bitan, osobito danas, u izazovnom trenutku poremećene globalne sigurnosti. I pored svih ulaganja u obranu koje Vlada provodi, pored najvećeg proračuna za obranu od Domovinskog rata važno je istaknuti da ste upravo vi naša najveća vrijednost, ona čvrsta točka, naša sigurnost - poručio je novim pripadnicima HV-a.

Istaknuo je da Ministarstvo obrane, kao dobar poslodavac, kontinuirano nastavlja stvarati i dograđivati kvalitetno okružje za rad te ulaže u poboljšanje uvjeta za život vojnika, dočasnika i časnika te za napredovanje u svakome smislu.

- U vrijeme Vlade Andreja Plenkovića od 2016. do 2022. godine plaća djelatnih vojnih osoba kontinuirano raste svake godine. U javnim natječajima za prijam na vojničke dužnosti ove godine prvi put smo specificirali mjesta službe te vam je pružena mogućnost da izrazite koji rod i službu želite odabrati, kao i mjesto službe za koje se prijavljujete. Time smo željeli omogućiti da služite Domovini što bliže mjestu prebivališta - rekao je.

Zamjenica zapovjednika 1. satnije Bojne za specijalističku vojnu obuku poručnica Tea Trajković rekla je da će novi pripadnici idućih 12 tjedana proći obuku kako bi bili što pripremljeniji za vojničku karijeru i odlazak u postrojbe na nove dužnosti.

- Ja sam se školovala da bi postala časnica u Hrvatskoj vojsci. Otac mi je bio u Domovinskom ratu pa sam i sama odabrala taj poziv kroz koji mogu pomoći svojem narodu i Domovini - istaknula je.

Nova pripadnica Hrvatske vojske, vojnikinja Dina Kursan iz Trogira rekla je da je nakon uspješno završenog programa dragovoljnog vojnog osposobljavanja odlučila nastaviti svoju vojničku karijeru zbog ljubavi prema Domovini istaknuvši da joj je velika čast što se nalazi na specijalističkoj vojnoj obuci. Vojnik Matija Mašala iz Sesveta odlučio se za vojnički poziv sa 25 godina, a motivacija su mu uz roditelje bile i brojne djelatne vojne osobe i hrvatski branitelji koje je upoznavao kroz život, ali i instruktori.

- Instruktori su mi veliki uzori, pokazali su što znači vojnički život. U Hrvatskoj vojsci sam se pronašao, to je svojevrsno bratstvo gdje brinemo jedni o drugima i gdje nema nikakve razlike od čovjeka do čovjeka, svi se tretiraju jednako - rekao je.

Nakon uručenja ugovora na vojnom poligonu "Gašinci“, Banožić se obratio medijima te komentirao obuku Ukrajinaca. Više o tome pročitajte OVDJE

VIDEO Ministar Banožić o obuci ukrajinski vojnika u Hrvatskoj

Komentara 1

JA
jakisic
16:58 25.11.2022.

opet ce reagirati predsjednik rh...vrhovni zapovjednik..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije