malverzacije

Barišićevu zetu određen jednomjesečni istražni zatvor

despot
Foto: Antonio Bronić/Pixsell
1/4
22.04.2011.
u 11:53

Barišićev zet zašutio pred istražiteljima o mitu koji je primao kao član uprave.

Ante Despot, bivši član HDZ-ove uprave HEP-a i šef nadzornog odbora HEP-ove proizvodnje, uhićen je jutros po nalogu USKOK-a u svome stanu u Bužanovoj ulici u Zagrebu zbog sumnje da je primao mito i zlouporabio položaj i ovlasti u vrijeme dok je sjedio u fotelji ovog državnog poduzeća.

Sastavljanje ponuda

Despot je inače mnogo poznatiji kao zet Mladena Barišića, nekadašnjeg ravnatelja Carine i rizničara HDZ-a, okrivljenika u aferi Fimi media koji je istražiteljima, podsjetimo, iscrpno opisao kako su po nalogu bivšeg premijera i šefa vladajuće stranke Ive Sanadera iz državnih tvrtki izvlačeni milijunski iznosi pod krinkom marketinških poslova za račun HDZ-a.

Za Barišićeva zeta sumnja se da je 2006. i 2007. pogodovao tvrtkama koje su poslovale s HEP-om prilikom izvođenja radova na termoelektranama u Sisku i Rijeci te hidroelektrane Zakučac, a radilo o natječajima za tehničku zaštitu te nabavu aditiva. Istražitelji sumnjaju da je tvrtkama koje su željele sklopiti posao s HEP-om davao upute kako sastaviti ponudu da bi bila najpovoljnija, a za ugovaranje poslova vrijednosti od 6,9 do 74,7 milijuna kuna tražio mito u visini pet ili deset posto od vrijednosti ugovorenog posla. Despot je, sumnjaju istražitelji, u dva navrata primio mito od poslovnih partnera, a riječ je o iznosima od 30 tisuća eura i 200 tisuća kuna.

Podsjetimo, ime Barišićeva zeta našlo se na popisu osumnjičenika iz redova bivših članova uprave HEP-a (za mandata SDP-a, a kasnije HDZ-a) u istrazi Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu zbog zloporabe položaja i ovlasti prilikom prodaje HEP-ovih stanova po povlaštenim cijenama određenim osobama. Nakon pokretanja ove istrage Despot je, u njemu prepoznatljivim manirima, pokušavao izbjeći razgovor tvrdeći nam kako nismo dobili njega na mobitel već neku sasvim drugu osobu. Policija mu je jučer u potrazi za dokazima pretresla stan te je iza podne doveden iz Jedinice za zadržavanje i prepratu na Oranicama u USKOK na ispitivanje. Pri tome je pokušavao na sve moguće načine izbjeći okupljene fotoreportere.

Branio se šutnjom

Pred istražiteljima se branio šutnjom, a zbog kratkih rokova i uskrsnih blagdana, odmah je odveden k sucu istrage zagrebačkog Županijskog suda te mu je određen jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke.

Komentara 31

MI
mica1111
12:07 22.04.2011.

...avaj,pa zar to nije staroga Despota sin... ...kaj se tiče lopovluka,pa ovi iz Hepa bi svi u zatvor morali... ...tu se krade na svim nivoima...

DU
Deleted user
12:09 22.04.2011.

Koje li gozbe za odvjetničke urede \"od ugleda\" u Zagrebu... Nakon političke i vojne vrhuške, sada pristižu kao klijenti i jakostrujni krkani iz HEP-a!

VL
vlasnik
14:20 22.04.2011.

Molim novinare da napišu čllanak o nekom Hdzovcu koji nije ništa dosad ukrao, ako uopče ima takvih

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije