ŠPANJOLSKA

Baskijski separatisti odgodili početak fešte San Fermin

baskijska zastava,španjolska
Reuters/PIXSELL
08.07.2013.
u 17:47

Dvije zamaskirane osobe, popevši se na vrhove zgrada, navukle su divovsku baskijsku zastavu ispred balkona s kojeg je gradonačelnik trebao otvoriti proslavu

Najpoznatija španjolska fešta San Fermin, u svijetu poznata po utrci s bikovima, počela je incidentom i uličnom tučnjavom te nanovo potaknula pitanje Baskije, pokrajine na sjeveru Španjolske i jugu Francuske koja traži nezavisnost. Dvije zamaskirane osobe, popevši se na vrhove zgrada, navukle su divovsku baskijsku zastavu ispred balkona s kojeg je gradonačelnik trebao otvoriti proslavu, čime je otvorenje kasnilo prvi put u povijesti.

Točno u 12 sati kada je gradonačelnik trebao uzviknuti „Živio San Fermin!” i otvoriti vatromet, zastava crvene, zelene i bijele boje natkrila je gradsku vijećnicu odgodivši otvorenje za 20 minuta. Tisuće stisnute na ulicama u neizdrživoj vrućini čekale su da se zastava, koja je iznenadila osiguranje, makne. Na ulici se zatim pojavila grupa s baskijskim zastavama, što je naišlo na negodovanje nekih od okupljenih, a sve je eskaliralo fizičkim obračunom nakon čega je intervenirala policija. Jedan policajac pogođen je u glavu bocom ili nekim drugim teškim predmetom.

Za to vrijeme je u vijećnici došlo do prepirke političara u kojoj je vladajuća regionalna stranka UPN optužila baskijsku separatističku koaliciju Bildu za sabotažu proslave. Glasnogovornica Bildua je istaknula da ne zna tko stoji iza postavljanja, ali da traže slobodno isticanje “ikurriñe" – baskijske zastave.

Grad Pamplona koja slavi zaštitnika San Fermina, nalazi se u sjevernoj autonomnoj pokrajini Navarra gdje se govori i baskijski i kastiljski (španjolski), a mnogi ju Baski smatraju dijelom povijesne Baskije. Proslavi svake godine prisustvuju brojni strani turisti, a smještajni kapaciteti puni su nekoliko dana prije početka. S obzirom na velik broj novinara i kamera poslužila je kao pogodan medij za slanje političke poruke. Na regionalnim izborima održanim krajem prošle godine u Baskiji, stranke zadovoljne sadašnjim položajem kao dijelom Španjolske osvojile su trećinu zastupničkih mjesta.

Koalicija Bildu, punim nazivom Euskal Herria Bildu, koja uključuje i bivše političko krilo ETA-e, terorističke organizacije koja je položila oružje prije godinu i pol dana, postigla je dobar rezultat osvojivši četvrtinu glasova. Vladajuća baskijska nacionalistička stranka, Partido Nacionalista Vasco, na izborima je opet osvojila najviše glasova. Idući tjedan sastat će se predstavnici baskijske regionalne vlade i središnje vlade u Madridu te razgovarati o ETA-i, čiji su brojni članovi uhićeni ove godine.

U Pamploni, pak, traje istraga kako su se dvije osobe s perikama i umjetnim bradama popele na gradske zgrade postavivši žicu putem koje su razvile zastavu ispred vijećnice, nasred glavne ulice.

>> Na jugozapadu Francuske uhićen šef baskijske ETA-e

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije