Jerko Trogrlić:

'Benčić i Grmoja profiliraju se kao lideri oporbe'

Rovinj: Weekend Media Festival, panel Svi predsjednikovi ljudi
Borna Filic/PIXSELL
31.07.2023.
u 14:00

Zasad nemamo naznaka da bi moglo doći do značajnih promjena u taktici prije svega oporbe, koja bi trebala izazvati promjenu trenutačnog raspoloženja birača. I dalje će se truditi u zajedničkom anti-HDZ bloku prozivati vladajuće za afere i poticati kod građana želju za promjenom, kazao je Jerko Trogrlić, politički analitičar

Jerko Trogrlić politički analitičar odgovorio je za Večernji list na tri pitanja vezana za aktualna zbivanja u Hrvatskoj.

1. Je li presedanska izvanredna sjednica Sabora bila besmislena, kako tvrde vladajući, ili je to bila prekretnica u političkom životu Hrvatske, što tvrdi oporba?

To je jedan od političkih događaja u kojem će se obje strane proglašavati pobjednicima, ali se ništa krucijalno nije promijenilo u odnosima vlasti i oporbe. Oporba je uspjela dvije teme držati u eteru tri dana dulje nego što bi da nije bilo sjednice, a jedini dobitnici su Sandra Benčić i Nikola Grmoja koji se agresivnijim i efektnijim nastupima profiliraju kao lideri oporbe ispred Grbina i Penave, koji gube korak. Vladajući su s druge strane pokazali da imaju čvrstu većinu i da se bolje snalaze u saborskim procedurama i igrama. Kada tome dodamo da je u pitanju bio vrući ljetni vikend, pitanje je koliko je građana uopće pratilo i razumjelo same rasprave.

VEZANI ČLANCI:

2. Je li vama jasno kako je i zašto predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik došao na Hvar jer ga je ugostio hrvatski predsjednik Zoran Milanović?

Nije mi jasno niti je to jasno komunicirano, ali koliko god je predsjednik Milanović imao komunikacijskih ispada kad je vanjska politika u pitanju, mislim da kad se radi o ovakvim sastancima, i ne trebamo baš svi razumjeti svaki potez. Svakako da takvi sastanci spadaju u njegove ovlasti i da je vjerojatno isključivo štitio interese Republike Hrvatske i Hrvata u BiH. Činjenica je da je on jedan od rijetkih koji još uvijek ima komunikaciju s Dodikom i važnost tog odnosa nije zanemariva u naelektriziranoj situaciji u kojoj se BiH i Republika Srpska trenutačno nalaze. Ključan je problem što sad već godinama ne postoji kvalitetna koordinacija u provođenju vanjske politike između Vlade i predsjednika.

3. Za godinu dana će parlamentarni izbori. Što očekujete, na što će se u Vladi i Saboru svesti idućih 12 mjeseci?

Zasad nemamo naznaka da bi moglo doći do značajnih promjena u taktici prije svega oporbe, koja bi trebala izazvati promjenu trenutačnog raspoloženja birača. I dalje će se truditi u zajedničkom anti-HDZ bloku prozivati vladajuće za afere i poticati kod građana želju za promjenom. Ignoriraju imunost HDZ-a na afere. Nedostaje im vjerodostojan lider i povjerenje birača da su sposobni prije svega zajedno pobijediti HDZ, a još manje građana vjeruje da su u stanju stabilno i kvalitetno obnašati vlast u slučaju i da dođu u tu poziciju. Po meni je isključivo negativna kampanja koju vode nedovoljna da bi došli u poziciju vlasti.

Video: Puljak o postupku protiv Đerek: Nemamo namjeru izbaciti 15 obitelji iz stanova

Komentara 1

DU
Deleted user
14:35 31.07.2023.

grmoja i bencic su slabiji od dvojca pupavac habulin

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije