VEZA S MAFIJOM

Berlusconi 20 godina u savezu s Cosa Nostrom

'Former Italian Prime Minister Silvio Berlusconi closes his eyes in a gesture to supporters during a rally to protest his tax fraud conviction, outside his palace in central Rome August 4, 2013. Tensi
Reuters/PIXSELL
06.09.2013.
u 20:35

Berlusconi je mafiji obećao svu moguću zaštitu institucija, a za uzvrat je mogao učvršćivati moć i ostati na vlasti

Berlusconi je mafiji obećao svu moguću zaštitu institucija, a za uzvrat je mogao učvršćivati moć i ostati na vlasti

Talijanske pravosudne vlasti imaju čvrste dokaze da je bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi gotovo dvadeset godina bio povezan sa sicilijanskom mafijom – Cosa Nostrom. Takav zaključak donijeli su nakon svjedočenja u sudskom procesu protiv bivšeg talijanskog senatora Marcella Dell\'Utrija koji je u ožujku osuđen na sedam godina zatvora zbog suradnje s mafijaškom organizacijom. Prema navodima s tog suđenja, upravo je senator Dell\'Utri bio posrednik pri dogovoru predstavnika Cosa Nostre i Silvija Berlusconija.

Dogovor između Berlusconija i mafije bio je koristan za obje strane, prenose talijanski mediji, navodeći kako je bivši premijer mafiji obećao svu moguću zaštitu nadležnih institucija, a da je mafija Berlusconiju pomogla u učvršćivanju moći i ostanku na vlasti. Navodno je Berlusconi usluge Cosa Nostre plaćao i u novcu, a spominje se konkretan iznos od 40 milijuna eura kojeg je za zaštitu Berlusconi platio preko Dell\'Utrija. Silvio Berlusconi i sam je bio svjedok u tom postupku, a negirajući optužbe tada je kazao kako je novcem samo htio pomoći prijatelju u nevolji. U to su rijetki povjerovali jer je Berlusconi i prije plaćao zaštitu mafiji.

Od 40 milijuna eura, najveći dio – 21 milijun, Berlusconi je platio Dell\'Utriju za luksuznu vilu na obali jezera Como. Podsjetimo u slučaju sudskog procesa protiv Marcella Dell\'Utrija svjedočio je kao krunski svjedok mafijaš pokajnik Gaspare Spatuzza, koji je tom prilikom potvrdio navode o povezanosti Berlusconija i sicilijanske mafije.

Berlusconi tada nije bio predmet istrage, a njegov je odvjetnik rekao kako je Berlusconi zapravo najveći borac protiv mafije i kriminala te da nije čudno da pripadnik Cosa Nostre želi svojim iskazom potkopati premijera i narušiti njegov ugled kako bi oslabila borba protiv organiziranog kriminala.

>>Berlusconi: Presuda je neosnovana, Italija nije pravedna

>>Berlusconi će šest sati dnevno brinuti o narkomanima?

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije