Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kibernetički napad na KBC Zagreb

Beroš potvrdio da su hakeri tražili otkupninu: Još se ne zna je li došlo do krađe podataka

Zagreb: Konferencija za novinare ministra Vilija Beroša i Antuna Bajana uoči svečane dodjele uvjerenja o položenom specijalističkom ispitu
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/5
02.07.2024.
u 13:59

Potpuno je jasno da nas i u budućnosti čeka borba između dobra i zla, mi ćemo se truditi zaštiti podatke“, kazao je ministar i savjetovao građane kako bi trebali postupati na internetu.

Još se ne zna je li došlo do curenja podataka o pacijentima u hakerskom napadu na KBC Zagreb, izjavio je u utorak ministar zdravstva Vili Beroš, otkrivši da su kriminalci tražili novac, ali da se s njima o tome neće pregovarati. Profil HackManac, koji objavljuje detalje o hakerskim napadima diljem svijeta, na društvenoj mreži X naveo je da iza prošlotjednog napada na KBC Zagreb stoji ruska hakerska skupina LockBit 3.0.

"Na određenom profilu na internetu ta teroristička organizacija postavila je uvjete, a stav je Vlade da se ne razgovara s kriminalcima po tom pitanju", izjavio je Beroš u Ministarstvu zdravstva nakon svečanosti dodjele uvjerenja o položenom specijalističkom ispitu u djelatnosti hitne medicine. Na pitanje može li sa sigurnošću tvrditi da nije došlo o curenja podataka građana, kaže da to nije moguće sa sigurnošću utvrditi te da je u tijeku postupanje nadležnih institucija. “U tijeku je forenzička obrada samog napada, u ovom trenutku to nije moguće reći. Informacije koje su se pojavile na profilu organizacije ne odgovaraju istini”, kazao je.

Sve je napravljeno, dodao je, da podaci hrvatskih građana budu zaštićeni, no i da ovakvi napadi nisu neuobičajeni jer kriminalci nalaze nove metode pristupanju podacima što se  događa i u Pentagonu. Naglasio je da je Vlada u veljači usvojila "novi zakon o kibernetičkoj sigurnosti gdje imamo i nacionalni centar za kibernetičku sigurnost u okviru SOA-e".

VEZANI ČLANCI: 

“Moram apelirati na našu javnost da je loše čitati te podatke, niti je moralno niti je etično. Oni neće biti objavljeni u javnom prostoru jer je odgovornost medija da štite podatke građana”, dodao je Beroš. “Potpuno je jasno da nas i u budućnosti čeka borba između dobra i zla, mi ćemo se truditi zaštiti podatke“, dodao je ministar i savjetovao građane kako bi trebali postupati na internetu.

Beroš je rekao da informatički sustav u KBC-u Zagreb uredno funkcionira: “Operativno nema poteškoća u pružanju zdravstvene zaštite kao što ih je bilo u prvim danima”. Govoreći o kibernetičkom napadu na KBC Zagreb, za što je odgovornost preuzela ruska hakerska grupa, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas nije htio otkriti previše informacija do kojih su došle službe. Kazao je i kako on ne zna da se traži otkupnina za ukradene podatke iz bolnice. 

>>> FOTO Najkraća rijeka na svijetu od izvora do ušća je u Hrvatskoj: Pogođate li o kojoj se radi?

Zagreb: Konferencija za novinare ministra Vilija Beroša i Antuna Bajana uoči svečane dodjele uvjerenja o položenom specijalističkom ispitu
1/13

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije