Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 191
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Rok je do 18. srpnja'

Poznata hakerska skupina preuzela odgovornost za napad na KBC Zagreb: Traže da se plati otkupnina?

Hakerski napad na KBC Rebro
X/HackManac
01.07.2024.
u 19:24

Prema objavi profila HackManac, KBC Zagreb ima rok do 18. srpnja da plati nepoznati iznos otkupnine.

Na Twitter profilu HackManac objavljeno je da hakerska skupina LockBit 3.0 stoji iza napada na KBC Zagreb. Tvrde da su bolnicu napali zlonamjernim ransomware virusom, koji blokira pristup podacima ili sustavima, a zatim zahtijeva otkupninu kako bi se povratio pristup. Tu informaciju objavila je na svojemu blogu i sama hakerska grupa.

Prema objavi, KBC Zagreb ima rok do 18. srpnja da plati nepoznati iznos otkupnine. Twitter profil HackManac, tvrtke koja ima više od 20 godina praktičnog iskustva u upravljanju kibernetičkom sigurnošću i analizi kibernetičkih prijetnji, navela je da su hakeri ukrali razne podatke. To se odnosi na medicinske kartone, informacije o pregledima, liječničke radove i istraživanja, podatke o operacijama, donacijama organa i donorima, podatke iz banke tkiva, podatke o zaposlenicima, poslovne odnose s privatnim tvrtkama te zalihe lijekova.

Podsjetimo, Klinički bolnički centar Zagreb u četvrtak je bio meta hakerskog napada. Kako su istaknuli iz bolnice, u jutarnjim satima došlo je do kibernetičkog napada na sustave. Bili su prisiljeni isključiti sve sustave zbog dodatnih provjera, no napomenuli su da situacija nije ugrozila bolesnike u KBC-u Zagreb. Situacija se u međuvremenu normalizirala.

Prošlog tjedna ruska skupina hakera NoName057(16) preuzela je odgovornost za kibernetičke napade na hrvatske financijske institucije, među kojima su Ministarstvo financija, Porezna uprava, HNB i Zagrebačka burza, koji su se dogodili u srijedu. No na popisu njihovih meta nije i KBC Zagreb. Kazali su, naime, da nikada ne napadaju bolnice.

VEZANI ČLANCI:

Sigurnosno-obavještajna agencija (SOA) potvrdila je da surađuje s policijom na ovom slučaju, dok je ministar zdravstva Vili Beroš trebao dobiti izvještaje o stanju informatičke sigurnosti iz zdravstvenih ustanova.

FOTO Najkraća rijeka na svijetu od izvora do ušća je u Hrvatskoj: Pogođate li o kojoj se radi?

Hakerski napad na KBC Rebro
1/13

Komentara 11

JO
JohnM
20:40 01.07.2024.

Kako to misliš, kako su ga ubacili u sustav?? Isto kao i svaki drugi ransomware - e-mail poruka s aliasom nekoga iz kadrovske ili pravne službe + djelatnik koji otvori privitak=gubitak sustava. Ako se radi o čistom kriptiranju podataka onda ne bi smjelo biti problema, budući da su backupi off site i firme koje održavaju KBC na to jako paze. Najviše vremena se gubi na ponovno instaliranje kompletnog sustava, no podaci se čuvaju na nekoliko mjesta pa tu nema problema. Druga je stvar ukoliko je netko čučao u sustavu duže vrijeme, skidao podatke, učio "patterns" održavanja, promjena passworda i slično i sada odlučio djelovati. E, to je jako ozbiljno i opasno, no takvi ne traže otkupninu za podatke. Zapamtite - ako traže otkupninu znači da su samo kriptirali sve podatke u sustavu i da žele izvući lovu... To onda nisu teroristi nego obični lopovi. Najgore je kad ništa ne traže, a sve stane...

AL
alkemičar
21:14 01.07.2024.

Nije nikakav nepoznat iznos novca u igri itekako se dobro zna koliko traze samo sto ne smijete to napisati. Ne platiti nista! Ni kinte! Nema pregovora ni dogovora s teroristima! Umjesto toga uloziti novac u poboljsanje sigurnosti svih informacijskih sustavaa i baza podataka najvaznijih institucija u zemlji kako bi ovakvi napadi bili onemoguceni u startu.

RI
Rizlman
20:23 01.07.2024.

SOA bi trebala naći neke od tih napadačq, likom i djelom, identificirati ih a zatim ih fizički likvidirati. Tad bi idući promislili dva puta prije nego što bi napali. A nikako se ne smije isplatiti ovu ucjenu jer ako se popusti jednom onda je gotovo, onda će svako malo biti napada. I zato treba prijeći u napad, identificirati ih i pobiti, međutim SOA je nesposobna za izvršiti nešto toliko nužno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije