Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U MEĐIMURSKOJ ŽUPANIJI

Beroš: Većina koja se odazvala na preglede ima visok tlak i povećanu težinu

Osijek: Predstavljanje pilot-projekta ''Preventivni zdravstveni pregledi''
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/2
29.06.2023.
u 14:23

Prvi dio pregleda obavlja se na punktu u okviru Doma zdravlja, na kojem će raditi medicinske sestre i tehničari, odnosno prvostupnici sestrinstva, dok će se drugi dio pregleda obaviti u ordinaciji liječnika opće medicine

Pilot-projekt preventivnih zdravstvenih pregleda proširio se i na Međimursku županiju.

- Dosadašnji podaci prikupljeni u Osječko-baranjskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji pokazuju da većina građana, koja se odazvala na preventivni zdravstveni pregled, imaju visok tlak, poremećaj mišićno-koštanog sustava, povećanu tjelesnu težinu ili pretilost te da konzumiraju duhanske proizvode. Sve navedeno odraz je postojećih navika naših građana te pokazuje da smo na pravom tragu detekcije aktualnih izazova na koje odgovaramo zaokretom prema prevenciji i podizanjem zdravstvene pismenosti u sklopu sveobuhvatne reforme zdravstva – rekao je ministar zdravstva Vili Beroš u Čakovcu.

Pilot - projekt preventivnih zdravstvenih pregleda odvija se unutar javnog zdravstvenog sustava i u okviru obveznog zdravstvenog osiguranja, a obuhvatit će pet županija - Osječko-baranjsku, Sisačko-moslavačku i Međimursku, a uskoro i Primorsko-goransku te Splitsko-dalmatinsku. Odazvala su se 72 tima obiteljske medicine, od toga deset iz različitih dijelova Međimurske županije.

Prvi dio pregleda obavlja se na punktu u okviru Doma zdravlja, na kojem će raditi medicinske sestre i tehničari, odnosno prvostupnici sestrinstva, dok će se drugi dio pregleda obaviti u ordinaciji liječnika opće medicine. Unutar Međimurske županije bit će tri punkta – u Čakovcu, Prelogu i Kotoribi.

- Ulaganje u prevenciju dokazano donosi pozitivne medicinske ishode, a naše konkretno djelovanje daje nam mogućnost smanjenja pojavnosti kroničnih nezaraznih bolesti u Hrvatskoj. Činjenica je da preventiva daje višestruke dobrobiti na duge staze. Upravo zato ova Vlada i zdravstvena administracija ulaže znanje, vrijeme i novac u preventivu s pacijentom u fokusu. To nije isprazna fraza, već jasna odrednica našeg djelovanja svih ovih godina – rekao je ministar Beroš. 

VIDEO Beroš o štrajku liječnika: Prvi puta smo se sami obvezali, ja kao ministar, na određene rokove

Komentara 2

DA
dam63
18:09 29.06.2023.

Naravno da imaju visok tlak. Treba tebi slične slušati i gledati svakodnevno.

FR
franjo
19:38 29.06.2023.

Neka pogleda sebe ako priča o težini . Ima zrcalo a možda mu trebaju naočale !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije