07.05.2022. u 17:33

Nikome ne bi bilo jednostavno donijeti odluku o sudbini nerođenog djeteta koje ima takvu malformaciju

Mirelina beba ima maligni tumor: Pobačaj je zabranjen, liječnici su je poslali kući da čeka smrt ili ide u Sloveniju. Ovakav naslov s mučnom pričom koja stoji iza njega pokrenuo je lavinu reakcija posljednjih dana. Nema onog tko slučaj nije prokomentirao i koga Mirelina sudbina nije dotakla na osobnoj razini. I to iz jednostavnog razloga – jer se svaka žena, ali i obitelj ili bilo tko, tko joj je blizak, lako može naći u ovakvoj situaciji. No nitko, baš nitko tko nije u koži Mirele Čavajde ne može reći što bi ona trebala napraviti, a sigurno je da nijednoj ženi (niti ocu njena djeteta) ne bi bilo jednostavno donijeti bilo kakvu odluku u vezi sa sudbinom nerođenog djeteta koje nosi u utrobi ako ima takvu malformaciju da je pitanje hoće li se roditi ili će, ako se i rodi živo, živjeti kao biljka.

Da Mirelina priča nije crno-bijela, jasno je i po tome što ni ginekološka struka nije jedinstvena po tom pitanju. No, kao što to obično biva u našem društvu, njen je slučaj vrlo brzo postao pitanje “lijevih” i “desnih”, a nije drugo trebalo ni da se cijela stvar dodatno ispolitizira uključivanjem političkih stranaka u raspravu. Najglasnije su one lijevo-liberalne provenijencije, koje sad prstom upiru u vladajuće koji nisu promijenili Zakon o pobačaju od vremena, kako je to slikovito rekao predsjednik Milanović, dok je na vlasti bio Josip Broz Tito. I predsjednik se pitao gdje je u cijeloj priči država koja će osigurati, posebno u ovakvim ekstremnim slučajevima, zaštitu žena. A nije propustio ni bocnuti premijera, uz opasku da se vjerojatno sakrio pod stol.

VIDEO Žena čiji je slučaj potresao Hrvatsku! Liječnik me pitao: 'Biste li ubili dijete s tumorom koje ima dvije godine?'

Saborske zastupnice Klubova SDP-a, Socijaldemokrata, Zeleno-lijevog bloka, Centra i GLAS-a, HSS-a i Radničke fronte najavile su da će do ljetne stanke ponovno u saborsku proceduru uputiti prijedlog da u svim bolnicama bude dostupan pobačaj. I podsjetile da je Ustavni sud još 2017. vrlo jasno rekao da se važeći zakon iz 1978. mora osuvremeniti i da ga se mora učiniti provedivim. Vlada nije ništa napravila svih tih godina, kako tvrde ove zastupnice, zbog straha od gubitka dijela svog biračkog tijela koje je protiv pobačaja kao takvog, a istodobno jedini koji se od vladajućih libio govoriti o cijelom slučaju jest ministar zdravstva Vili Beroš, koji pak ne želi politizirati, već ističe medicinsku struku kao rješenje problema jer većina njegovih kolega, tvrdi on, smatra da bi se dijete trebalo pokušati liječiti.

Da se razumijemo, nije bipolarnost društva nešto što je jedinstveno za našu zemlju. Amerikanci se, dakle oni koji žive u jednoj od najnaprednijih zemalja svijeta, suočavaju s jednakim fenomenom zbog činjenice da se Vrhovni sud sprema poništiti presudu kojom je legaliziran pobačaj u cijeloj zemlji. Iako nisu došli do rješenja, činjenica jest da na njemu rade, pa je tako nužno da se isto čini i s hrvatskim zakonskim okvirom. Jedino je rješenje kojim bi svi bili zadovoljni što širi konsenzus, i medicinske struke, i roditelja, i Crkve, i liberalnih udruga, i vladajućih, i oporbe. Rješenje je to do kojeg se ne može doći sutra, govorimo o godinama, no treba početi na njemu raditi. Jer najbitnije je ono što je u interesu majke, djeteta i onih koji će ga podizati.

VIDEO Beroš o slučaju trudnice: Stručnjaci smatraju da bi se to dijete trebalo pokušati liječiti

Komentara 3

DU
Deleted user
18:51 07.05.2022.

"Nikome ne bi bilo jednostavno donijeti odluku o sudbini nerođenog djeteta koje ima takvu malformaciju." Zapravo, baš je obrnuto - odluku je vrlo jednostavno donijeti, posebno majci tog djeteta - voljeti ga, time i roditi, bilo bolesno ili zdravo, totalno je nebitno, ono je njeno dijete (u dobru i u zlu), brinuti se o njemu, i dati mu svu moguću ljubav, nježnost i pažnju. Jer, ona (mu) je, ponavljam, majka. Od samog djetetovog začeća. S obzirom da ona ne želi da se ono rodi, još, po meni, je gnjusniji razlog - djetetova bolest za koju ono nije krivo, ja dolazim do zaključka da ona ne voli svoje dijete, a žena koja ne voli svoje dijete, nerođeno ili rođeno, nebitno, (u dobru i u zlu) se, po meni, ne može smatrati ni zvati majkom. Ne budite krvnice svoje djece, već (pune ljubavi i nježnosti) skrbnice svoje djece. Ne radite groblje od svojih maternica.

VI
Vita1
22:52 08.05.2022.

Poštovana autorice članka, ispravno rješenje nije ono koje podupire nečije interese, nego ono rješenje kojeg podupire istina, znanost i nešto što se zove pravda. Istina je, i to znanstvena istina, da ljudski život počinje začećem. Tu više nema mjesta drugim filozofijama. Ispravno rješenje je jedino ono koje se temelji na ovoj istini. Što znači da je svaki pobačaj kriminalna radnja. Znači treba učiniti ono što istovremeno pomaže i životu nerođenog djeteta i životu majke. I da, treba donjeti promjene-zabraniti pobačaj, kao što je zabranjeno svako drugo ubojstvo. Ubojstvo bolesnog iz milosrđa je također ubojstvo, i samo prikriva pravi motiv tog čina-otarasiti se bolesnog kao utega obitelji i društvu. Čovjek je čovjek i nikada ne živi kao biljka. Jer čovjek biljka nije, niti onda kada šuti i ne može ništa reći u svoju obranu. Ljudski život je apsolutna vrijednost koja nije podložna procjenama drugog čovjeka. Zaustavimo konačno ubijanje nerođenih ljudi.

TO
TORQUEMADA
18:07 07.05.2022.

Ne znam po čemu je Amerika najnaprednija zemlja svijeta: po tome što trećinu budžeta namiruje iz ratovanja po cijelom svijetu ili po tome što trećina njenih građana nema adekvatno zdravstveno osiguranje. Ili po tome što svatko može kupiti oružje poput gumenih bombona, što je po život opasno skrenuti s glavne ulice u sporednu ili što ti je najpametnije držati papirnati novac u džepu revera ne bi li ga dao nekom nasilniku dok prolaziš parkom što brže, prije nego ti zarine nož u abdomen. A glede slučaja ove trudnice, to je pokazatelj koliko smo uspjeli demontirati vrijednosti u ovome društvu. Pitam se koliko bi to još trajalo i kakvu bi sudbinu iskusila ta sirota žena da nije imala prijateljicu koja je alarmirala javnost jer je eksponirana medijska djelatnica. Situacija nije laka ni jednostavna, ali moraliziranje i nespremnost na odgovornost biti čovjekom možda je najzornije izražena činjenicom koliko se naših liječnika gura u politiku, od orlolikog ginekologa do zmaja veleantipatičnoga. One između sigurno znate, nema ih potrebe nabrajati, no mnogo ih je. Uvijek sam se pitao čemu vrsni stručnjaci odani svome poslu teže uključivanju u politiku, slabeći time i tako tešku situaciju s deficitarnim kadrovima u zdravstvu, primjerice internist zvani Očenašek ili ugledni hematolog iz dvije lijeve stranke... Pitanje je pokazuje li ovaj slučaj kako je politika postala medicinom, ili je medicina postala politikom. Ne zna se što je gore!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije