Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zbog legionele

Beroš ide na Rebro: 'Danas sam tek saznao za nemile događaje. Tri smrti su velika odgovornost, u konačnici i moja'

Zagreb: Ministar Beroš dao je izjavu o analizi tekućine u slučaju s trovanjem
Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
1/3
18.06.2024.
u 18:56

Prema napucima HZJZ-a, obavljena je mikrobiološka kontrola vode na svim odjelima i klinikama gdje su bolesnici boravili

Zbog smrti troje pacijenata zaraženih Legionellom u KBC Zagreb i nezadovoljan komunikacijom tog slučaja prema javnosti, ministar Vili Beroš sutra će otići na Rebro kako bi detaljno raspravio kako je došlo do čitave situacije. - Danas sam tek saznao za nemile događaje na Rebru. Tri smrti su velika odgovornost, u konačnici i moja - kazao je Beroš. Na Rebro će otići s državnim tajnikom Tomislavom Dulibićem i Tomislavom Benjakom iz HZJZ-a. 

U KBC Zagreb je u travnju kod imunokompromitirane bolesnice, hospitalizirane zbog pneumonije, a zbog pogoršanja općeg stanja i zatajenja disanja premještene na odjel intenzivne medicine, izolirana bakterija Legionella iz aspirata dišnih puteva. Bolesnica je gdje je intubirana i strojno ventilirana, no nažalost je preminula, priopćili su iz KBC Zagreb.

"Odmah po dospijeću nalaza obaviještena je nadležna epidemiološka služba HZJZ-a uz naputak daljnjih mjera prevencije. Potvrđeno je uredno provođenje 'antilegionela programa', od tehničke službe i predstavnika HEP-a, uz redovnu zamjenu mrežica (perlatora) na slavinama", navode u KBC-u Zagreb. Nakon toga Legionella je izolirana još kod pet bolesnika koji su hospitalizirani zbog pogoršanja osnovne bolesti. To su bolesnici s uznapredovalim malignim bolestima, od kojih je nažalost još dvoje preminulo.

"Ne može se sa sigurnošću ustvrditi da je smrtni ishod bolesnika izravno povezan s nalazom Legionelle", kažu u bolnici. Prema napucima HZJZ-a, obavljena je mikrobiološka kontrola vode na svim odjelima i klinikama gdje su bolesnici boravili. Pronađene su male koncentracije Legionelle na nekim izvorima. Nakon toga će se pristupiti pasterizaciji vodovodnog sustava cijelog kompleksa bolničkih zgrada na lokaciji Rebro, stoji u priopćenju KBC-a Zagreb.

Iz KBC-a Zagreb o slučaju su danas govorili i na izvanrednoj konferenciji za medije. Više o tome donosimo OVDJE

Komentara 15

Avatar mileudarcina 1
mileudarcina 1
19:19 18.06.2024.

Stručnjaci bez puno pametovanja glavni uzrok pojave legionele su neodržavani klima uređaji tj filteri klima uređaja tako da krivicu snosi služba za održavanje istih pa jel ima itko normalan na tom rebru.

ZA
Zagrebčanka
20:05 18.06.2024.

Kad već ministar ide u KBC, bilo bi dobro da pogleda druge propuste u higijenskim protokolima. Na KBC liječnici i medicinske sestre između dva pregleda različitih pacijenata nikad ne peru ruke. Operu ih samo prije nego što po završenoj smjeni odlaze kući - čistih ruku. Zato i imamo toliko bolničkih infekcija.

DA
darwil
19:13 18.06.2024.

Čorušića doveo Karamarko a svog Kuma Novaka postavio za pomočnika ravnatelja...pazi ovo Za kvalitetu a Čorušić predložio Oreškovića za premijera,i šta očekivati?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije