Zdravstveni sustav

Besplatna liječnička skrb zateknete li se bilo gdje u EU

'09.06.2011., Koprivnica - Operacija ugradnje Pacemakera u koprivnickoj Opcoj bolnici Dr. Tomislav Bardek. Operirao je doktor Eugen Fucak, a koprivnicka bolnica je jedina izmedju Zagreba i Osijeka koj
'Marijan Susenj/PIXSELL'
22.02.2013.
u 12:00

Kada putuju u zemlje Europske unije, europska kartica zdravstvenog osiguranja omogućava osiguranicima osnovnu medicinsku pomoć, kao i stanovnicima zemlje u kojoj se nalaze

Europska kartica zdravstvenog osiguranja (naša kratica je EKZO, ili EHIC, prema engleskom izvorniku European Health Insurance Card) omogućava nositelju kartice kada putuje u zemlje Europske unije dobivanje osnovne medicinske pomoći. Europska kartica zdravstvenog osiguranja dostupna je besplatno osiguranicima iz zemalja EU plus Islanda, Švicarske, Norveške i Lihtenštajna. 

Namjera EKZO je nadasve plemenita i korisna – putnik, koji tijekom putovanja zatreba medicinsku intervenciju, može je dobiti u zemlji privremenog boravka unutar Europske Unije, odnosno uživati ista prava zdravstvenog osiguranja kao i osiguranici zemlje u kojoj se putnik našao. Drugim riječima, pružene zdravstvene usluge koje uključuju participaciju ili su besplatne za stanovništvo bit će na isti način obračunate i strancu koji je vlasnik ove kartice. 

EKZO karticu možemo koristiti prilikom posjeta liječniku ili stomatologu, prilikom posjeta ljekarni, prilikom poziva hitnoj medicinskoj pomoći ili kod bolničkog liječenja. Varijacije u obuhvatu zdravstvenih usluga pokrivenih osnovnim osiguranjem pojedinih zemalja Europske unije postoje i mogu izazvati neočekivane troškove čiju nadoknadu možemo zatražiti po povratku u matičnu zemlju, odnosno po predaji odgovarajućeg zahtjeva zdravstvenom osiguranju. Konkretne mogućnosti naknade troškova ovise o konkretnom slučaju i zdravstvena osiguranja dužna su osiguranicima pružiti detaljne informacije. Usluga u inozemstvu mora biti pružena u zdravstvenim ustanovama u državnom vlasništvu, nikako u privatnim.

EKZO kartica može se izdati na period do pet godina, što omogućava učenicima i studentima, osobama na stručnim putovanjima i na privremenom radu u zemljama Europske unije da posjedovanjem ove kartice dobiju osnovnu zdravstvenu pomoć bez posebne naknade. Ova se kartica ne koristi u cilju razvoja prekograničnih medicinskih usluga gdje bi osiguranici izabrali zemlju i mjesto izvršenja zdravstvene usluge. Također, EKZO nije alternativa putnom osiguranju s obzirom da ne pokriva sve što i putno osiguranje, poput plaćenog povratka u zemlju i slično.

EKZO je individualna kartica tako da svaki zdravstveni osiguranik treba imati svoju karticu – djeca, supružnici i sl. Važno je napomenuti da kartica ne sadrži medicinske podatke, a njezina osnovna uloga je pojednostaviti proceduru ostvarenja zdravstvene pomoći putnicima na cjelokupnom teritoriju Europske unije, kao što bi im bila pružena u matičnim državama. Broj izdanih EHIC / EKZO kartica značajno varira od zemlje do zemlje EU; gotovo cjelokupna populacija Austrije, Italije i Češke posjeduje ovu karticu, dok u Grčkoj, Španjolskoj i Bugarskoj tek nešto više od 5% stanovnika posjeduje EHIC / EKZO karticu. Popularnost EKZO je velika, danas oko 200 milijuna Europljana ima ovu karticu. U pojedinim zemljama postoje posebna pravila korištenja EKZO-a, primjerice u Rumunjskoj osoba mora biti osigurana najmanje pet godina kako bi joj se priznala EKZO kartica.

Za pametne telefone razvijena je i aplikacija koja uključuje informacije na 24 jezika o tome kako koristiti EKZO u svim zemljama u kojima se ona primjenjuje. Aplikacija pruža osnovne informacije o samoj kartici, brojeve hitne pomoći, usluge koje pokriva i troškove, kako zatražiti povrat sredstava i koga kontaktirati u slučaju gubitka kartice. Aplikacija nosi isti naziv kao i kartica na engleskom jeziku – European Health Insurance Card.

Hrvatska je usvojila Pravilnik o europskoj kartici zdravstvenog osiguranja koji stupa na snagu s danom stupanja u punopravno članstvo Europske unije, tj. 1. srpnja 2013. godine. Karticu će izdavati HZZO besplatno na rok trajanja od godinu dana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije