udar na budžete

Bez najave poskupjela voda i odvodnja

'11.06.2009., Slatina - Ana Markovic (76) iz Bukvika uziva u blagodatima vodovoda, ali tvrdi da ljeti povremeno slavine ipak presuse.   Photo: Dragutin Santosi/Vecernji list'
'Dragutin Santosi/Vecernji list'
06.01.2013.
u 10:00

Građani i kompanije s razlogom su potpuno šokirani time što ih o poskupljenju nitko nije obavijestio

Bez ikakve najave, priopćenja, upozorenja i obrazloženja iz gradskih uprava ili gradskih komunalnih poduzeća, s prvim danom ove godine u svim se gradovima primjenjuju nove, više cijene vode i odvodnje i za kućanstva i za industriju.

Uredba

Razlog poskupljenju je uredba kojom je vlada u ljeto prošle godine povisila iznose naknade za korištenje voda i naknade za zaštitu voda, s primjenom od 1. siječnja 2013. godine.

U gradovima s područja Koprivničko-križevačke, Varaždinske, Međimurske i Krapinsko-zagorske županije poskupljenje neće biti veće od kune po metru kubičnome, što za prosječnu četveročlanu obitelj, koja na mjesec potroši oko 20 \"kubika\", znači oko 20 kuna. Iznimka je Čakovec, u kojemu je povećanje 1,69 kuna, od čega se kuna odnosi na veću naknadu za gradnju kanalizacije.

- Vladina uredba primjenjivat će se na računima za siječanj, koji građanima stižu u veljači. Riječ je o otprilike kuni po metru prostornome - kažu u varaždinskom Varkomu.

- Cijena se podigla za šest posto, odnosno za domaćinstva i stanare iznosi 11,92 kune po kubičnome metru, a za gospodarstva 12,55 kuna po kubičnome metru – kaže direktor Zagorskih vodovoda, koji pokriva dvije trećine Krapinsko-zagorske županije, Željko Hren.

U Krapini imaju naročito velikih razloga za zadovoljstvo jer im je voda već poskupjela prije mjesec dana.

Građani s kojima smo razgovarali naprosto su šokirani činjenicom da ih nitko nije obavijestio o tome da im slijedi novi udar na standard. Ako to već nisu učinila komunalna poduzeća, svakako su javnost o poskupljenju trebale obavijestiti gradske uprave.

Obavijesti kasne

U Koprivnici je, primjerice, na Badnjak prošle godine održan sastanak Savjeta za zaštitu potrošača, na kojemu je odobreno povećanje cijene vode i odvodnje za 64 lipe po kubičnome metru za kućanstva. Potom je suglasnost na poskupljenje dala i gradonačelnica Vesna Želježnjak. Međutim, nitko se nije oglasio i građanima najavio što mogu očekivati u računima koje će dobiti ovih dana.

A što reći s pozicije direktora neke kompanije? U poslovni plan koji ste donijeli ukalkulirali ste stare cijene, a onda, bez najave, stignu nove.

- Nemamo od strane naših dobavljača informaciju o promjeni cijena vode. Povećanja cijena - koja nas uvijek zateknu, jer vrlo često obavijesti kasne, a primjena je već na snazi - najčešće nemamo što komentirati i nismo u situaciji ne prihvatiti nove cijene - izjavila je jučer Melita Bači, direktorica koprivničkog proizvođača ambalaže Hartmanna.

Vladin je plan da od skuplje vode i odvodnje na godišnjoj razini prihoduje oko 250 milijuna kuna, što bi išlo na konto Hrvatskih voda za ulaganje u javnu vodoopskrbu.

- Ako će te investicije biti usmjerene u izgradnju vodovoda, kanalizacije i slično, nema problema. No bit će jako loše ako će se novac usmjeriti na kontroverzno \'uređenje vodotokova\', što zapravo znači uništenje rijeka i potoka. Takve regulacije osudili su europski stručnjaci kao zastarjele, a novac za nepotrebne radove odlaze u u džepove hidrotehničkih kompanija - komentirao je poskupljenje koprivnički biolog Goran Šafarek.

Ključne riječi

Komentara 4

LI
Livi
11:45 06.01.2013.

Birali smo crvenu diktaturu pa uzivajmo u njihovim postignucima. Od cega ce oni sebi namiriti pocisicu placa za 20% ako ne od povecanja cijena u svim sferama zivota. I onda se pitaju kako to da nitko ne zeli ulagati u Hrvatsku. Ako je kubik vode u Hrvatskoj za polovicu skuplji nego u Bosni i Srbiji, nije onda cudno da proizvodimo tri puta manje rijecne ribe nego BiH. Ali, ovima je uzaludno bilo sta govoriti. Treba ih samo trpjeti jos tri godine ili Hrvati u njima uzivaju.

Avatar tkozna
tkozna
13:06 06.01.2013.

Predlažem hrvatski narod za Nobelovu nagradu za mir. Nikada je neće dobiti kao što je ni Gandhi nije nikada dobio!

VO
vordag
13:49 07.01.2013.

Ovo su već potezi očajnika .... ili možda nekog koga uopće nije briga za Hrvatsku a još manje za Hrvate.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije