Voda u bazenima

Bez panike, voda za kupanje nije opasna za zdravlje kupača

'zagorje - 24. 07. 2009., Sutinske Toplice, Hrvatska - Kceri Patricija i Gordana, majka Ines i prijatelj Marko iz Lepoglave zabavljaju se u bazenu boreci se tko ce koga srusiti u vodu. U Sutinske Topl
'Zeljko Pusec/Vecernji list'
30.03.2010.
u 17:55

Velik postotak neispravnih uzoraka je zato jer su mjerenja obavljana prema pravilniku, koji još nije stupio na snagu, a ako se promatra samo mikrobiološka neispravnost ili kemijska zbog koncentracije klora, situacija se popravlja

Osim što je analiza pokazala alarmantan podatak da je u Zagorju čak 66 posto uzoraka vode za piće iz lokalnih vodovoda u prošloj godini bilo zdravstveno neispravno, analiza uzoraka bazenskih voda pokazala je još goru, poražavajuću činjenicu - od 294 ispitanih uzoraka, čak je 269 bilo neispravno, što je nevjerojatnih 91,5 posto!

Bez rizika

Podaci su to Službe za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije.

- Tako visok broj neispravnih uzoraka je zato jer su uzorci ocijenjeni prema prijedlogu Pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati bazenska kupališta i bazenska voda koji bi uskoro trebao stupiti na snagu. Naime, do sada su se bazenske vode ocjenjivale prema Odluci o higijenskim i sanitarno tehničkim uvjetima na bazenima, no budući da je najavljeno stupanje na snagu navedenog pravilnika, bazenske vode počeli smo ocjenjivati prema pravilniku zbog toga da se može procijeniti u kojoj mjeri bi zadovoljavale zahtjeve iz njega - objasnila je Gordana Popijač Cesar, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije.

Prema tom objašnjenju, postotak od 91,5 posto treba promatrati s rezervom, zato što svi pokazatelji na temelju kojih se radila ocjena ispravnosti ne predstavljaju potencijalni rizik za zdravlje kupača. Ukoliko bi se promatrala neispravnost zbog mikrobiologije ili koncentracije klora, postotak neispravnih bio bi puno manji. -  Prema parametrima koji su se ispitivali dolazimo do zaključka da se bazenska voda prerijetko izmjenjuje, odnosno da se u nedostatnim količinama dopunjuje čistom vodom. Ako bismo promatrali samo mikrobiološku neispravnost ili kemijsku zbog koncentracije klora, situacija se popravlja u odnosu na prethodne godine, jer 35,7 posto uzoraka ne odgovara zbog klora, a samo 13,3 posto uzoraka zbog mikrobiološke kontaminacije. Primjerice, godinu dana prije zbog istog razloga nije valjalo više 47 posto uzoraka - objasnila je G. Popijač Cesar.

Manje loše ne znači dobro

Ipak, to što su rezultati manje loši ne znači da su dobri. Kako je pokazala analiza, vodu neće biti dovoljno samo klorirati i uništavati mikroorganizme, već će trebati ukloniti i nusprodukte kloriranja.

- Kada stupi novi Pravilnik na snagu, postojeće stare tehnologije pripreme vode za punjenje bazena, kao i obrade same bazenske vode, trebat će se zamijeniti ili nadograditi kako bi uzorci odgovarali zahtjevima iz Pravilnika - zaključila je dr. Gordana Cesar Popijač, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije.

- Prilagodit ćemo se i ovom pravilniku. Budući da naše postrojenje nije staro, imamo svu potrebnu opremu da kvaliteta vode odgovara najstrožim kriterijima, tako da nećemo imati značajna ulaganja zbog toga - rekao nam je zamjenik direktorice Termi Tuhelj Tomislav Novak, dodajući da nitko neće dopustiti kupanje u vodi opasnoj za zdravlje.

Ključne riječi

Komentara 2

VU
vukimir
11:21 31.03.2010.

ako zelis dobiti lisajeve ili gljivice dodi u stubake

LU
ludva
20:53 31.03.2010.

ajmo malo manje filozorirati... a da se primemo posla.. s obzirom na to u kakvom su stanju sve ostale toplice osim Tuheljskih.. ko da je bitna tu voda..Jel zavod prek zime kontrolira šemničke il Sutinske .. naročito sad prek zime..e.. . s čim se mi sve ne bavimo..-. !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije