ZADOVOLJAN PRESUDOM

Biden: Presuda Ratku Mladiću povijesna odluka, pokazuje da će počinitelji odgovarati za zločine

FILE PHOTO: U.S. President Biden comments on the May jobs report prior to departing Rehoboth Beach, Delaware
Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
08.06.2021.
u 21:43

Presuda "također dodatno jača našu odlučnost da u budućnosti spriječimo zločine bilo gdje u svijetu"

Presuda Ratku Mladiću "povijesna" je odluka koja pokazuje da će počinitelji strašnih zločina za njih odgovarati, rekao je u utorak američki predsjednik Joe Biden koji vjeruje da će čelnici u regiji poštivati presudu.

Žalbeno vijeće međunarodnog suda u Haagu osudilo je u utorak ratnog zapovjednika vojske bosanskih Srba na doživotni zatvor zbog najtežih ratnih zločina, uključujući genocid, u ratu u BiH od 1992. do 1995.

Presuda "također dodatno jača našu odlučnost da u budućnosti spriječimo zločine bilo gdje u svijetu", rekao je Biden, priopćila je Bijela kuća.

Od zločina zbog kojih je Mladić osuđen američki predsjednik ističe dva najteža, da je prije gotovo 26 godina naredio pogubljenje oko 8000 nenaoružanih muškaraca i dječaka u Srebrenici i vodio brutalnu višegodišnju opsadu Sarajeva. "Danas je sud potvrdio njegove zločine i osudio ga za genocid", rekao je Biden. 

Istaknuo je da se tragedija žrtava Mladićevih zločina ne može izbrisati, ali se nada da presuda njihovim obiteljima pruža bar neku utjehu.

Biden u priopćenju navodi da je SAD predvodio međunarodne napore da se zaustave zločini u BiH, počinitelji privedu pravdi i uspostavi trajan mir u toj zemlji i široj regiji.

"Pravda i pomirenje su temelji mira i stabilnosti u budućnosti i današnja odluka potvrđuje da je to moguće. Iskreno vjerujem da će čelnici u regiji poštivati ovu presudu", istaknuo je američki predsjednik.

Zahvalio je UN-ovim sudovima za bivšu Jugoslaviju "na neumornome radu u proteklih dvadeset godina i svima čija je predanost omogućila ovu presudu".

Konačnu presudu Mladiću izrekao je Mehanizam za međunarodne kaznene sudove (MICT), nasljednik Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) koji je Mladića nepravomoćno osudio na doživotni zatvor 2017. godine.

VIDEO Trusno smo područje i nema smisla što više ulažemo u energetsku obnovu nego građevinarstvo

Komentara 10

EO
eon
22:55 08.06.2021.

Naredio je likvidacije, ubijanja i razbojnička pljačkanja, kao što je organizirao okupacije, teroriziranja civila u okupiranim mjestima i gradovima. Izvršavao i naredjivao je ubojstva, teroriziranja i uzimanja taoca. Naredio je genocide, planirao je i izvršavao etničko čišćenje. Uživao u svojojoj ulozi stvaranja Velike Srbije. Smatra se narodnim herojem i dobio je doživotnu kaznu.

DU
Deleted user
07:38 09.06.2021.

Htio bih samo podsjeteti da je predsjednik USA Joe Biden bio jedan od malobrojnih američkih političara u devedesetima koji je bio na strani Hrvata i Bošnjaka !Lobirao je, posjetio više puta satrajevo, BiH i Hrvatsku, rekao u lice smradu Miloševiću " Vi ste prokleti ratni zločinac i za to čete odgovarati ",održao je znameiti , veličanstveni govor u kongresu USA o odgvornolsti USA za nečinjenje i nesprječavanje genocida u Srebrenici , lobirao je i pomogao u donošenju odluke da deseci tisuća izbjeglica dođu u USA bez vize i mnogi od njih su danas državljani USA , uopće gospodi Joe Biden se iskazao kao prijatelj potlaćenih, napadnutih ,kao čovjek koji je bio na strani žrtve ! Hvala Vam gospodine predsjedniče Biden !

SO
Sotona
16:44 09.06.2021.

Kako je to lijepo kad smiješ od još vladjučeg predsjednika Prosvjenike da ti poubijati i nema ni slova kako to zašto i zbog čega i istrage . i ne ćeš da spomenmeš tklo je dao zeleno svjetlo mig kod pitanjanja Mladića šta da radim sa tolikim meni poslanim u zarobljeništvo ???? Kao general ne odlučujem za tolikmu masu muslikmanima teroristima i islam,istima ovdje u europi; koji žele da stvore islamsku držvu ? Zna se ne dozvolimo im ni doma u njihovoj državi a ne tu u EU !. Naravno trebao je reći neču i zna se za to bi dobio pred vojnim sudom kaznu streljanja ... Tko zna bolje neka kaže opiše mi. Kako Mladić reče ja nism nikoga niti jednoga ubio . Lako je zavesti ljude jer su bijeda. Rat je čin gdje se ubija jedan drugoga jer mu je neprijatelj. Amerika nije ba cila atomsku ni jednu ni drugu na otoke gdje ve bilo destine i destine stotine tisuća vojnika opod oružjem nego je bacila na gradove gdje su djeca žene starci -civili . tko je u bio naviše civila stotinu puta slabiji protivnika u njiohovim domovinama ?i u prošlosti ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije