Demokrat službeni kandidat

Biden protiv Trumpa: Najiskusniji globalist protiv vještog populista

Democratic 2020 presidential nominee and former Vice President Joe Biden is seen in a video feed from Delaware being applauded by his wife Jill and his grandchildren after winning the Democratic Party?s 2020 presidential nomination in Wisconsin
Foto: BRIAN SNYDER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/4
20.08.2020.
u 22:34

Biden govori da se bori za “dušu SAD-a”, a vide ga kao saveznika radnika

Tijekom drugog dana Demokratske nacionalne konvencije koja se održava virtualno Joe Biden u utorak je i službeno proglašen predsjedničkim kandidatom svoje stranke koji će se natjecati protiv Donalda Trumpa na izborima 3. studenog. Zajedno sa svojom potpredsjedničkom kandidatkinjom Kamalom Harris pokušat će predstaviti, kako on tvrdi, drugačiju Ameriku te će se njih dvoje boriti “za spas duše SAD-a”.

Biden je vrlo kritičan prema Trumpu te ga opisuje kao političara čijih bi ukupno osam godina “promijenilo karakter nacije”. S druge strane, populist Trump Bidenu uzvraća udarac nazivajući ga uspavanim, dementnim, a na trenutke čak i glupim.

Radničke obitelji trebaju nekoga na svojoj strani... jer s ovim predsjednikom to sigurno nemaju. To će se promijeniti – govori demokratski kandidat.

Definirale ga tragedije

Joe Biden rođen je 1942. (dva tjedna nakon izbora napunit će 78 godina), a senator je postao još u ranim 1970-ima, u vrijeme kada je njegova Demokratska stranka bila znatno drugačija nego što je danas, a na jugu je još djelomično okupljala rasiste. Iz tog perioda najveći dio njegove biografije zaokuplja osobna tragedija: njegova prva supruga Neilia Hunter i jednogodišnja kći Naomi poginule su u automobilskoj nesreći 1972., nekoliko tjedana nakon što je Biden prvi put postao senator. U nesreći su mu sinovi Beau i Hunter teško ozlijeđeni, a Biden, tada 30-godišnjak, prisegnuo je za senatora pokraj njihovih kreveta u bolnici. Nekoliko godina kasnije oženio se učiteljicom Jill te je i s njom dobio kći. Prije pet godina od tumora na mozgu u 47. godini umro je i Beau Biden, političarov najstariji sin. Te su obiteljske tragedije senatora naučile živjeti s tugom, ali su ga i očvrsnule.

Senator je bio 35 godina, posljednje je proveo kao jedan od najpoznatijih demokratskih političara. Zato ga je Barack Obama pozvao da mu bude potpredsjednik, što je bio osam godina, a danas mu to partnerstvo s prvim afroameričkim predsjednikom predstavlja jedan od najvećih aduta jer je zbog njega izgradio odlične odnose s crncima.

Biden je toliko uvjeren u podršku crnaca (prema anketama, 83% Afroamerikanaca glasat će za njega, a samo 8% za Trumpa) da je nedavno, vrlo kontroverzno, tijekom intervjua poručio svojim tamnoputim sugrađanima “ako se dvoumite hoćete li glasati za Trumpa ili mene, niste crni”. Drugi put je, uspoređujući crno i hispansko stanovništvo, drugu grupu nazvao “vrlo raznolikom (u stavovima, op. a.), za razliku od afroameričke”. Oba se puta ispričao, ali ostao je upitnik zbog uzimanja glasova crnaca zdravo za gotovo.

Protiv radikalnih rješenja

Na ove izbore Biden izlazi s kampanjom usidrenom na lijevom centru. Zalagat će se za globalizam, multilateralizam i borbu protiv klimatskih promjena u međunarodnim odnosima te podizanje minimalne plaće i osnaživanje javnog zdravstvenog osiguranja. Izbjegavao je revolucionarne parole, na debatama je svojoj današnjoj partnerici i potpredsjedničkoj kandidatkinji Harris prigovarao da ne može vlada stanovnicima samo tako uzeti oružje jer je to protiv ustava. Založio se također protiv smanjivanja sredstava policiji.

No Bidenova kampanja nije entuzijastično dočekana na stranačkoj ljevici. Mnogi pristaše radikalnog senatora Bernieja Sandersa govore da neće glasati za Bidena, a posebno je Biden omražen među mladima zbog svojedobne podrške ratu u Iraku, odbijanja politike nacionalizacije cjelokupnog zdravstva te podrške strogim zakonima protiv kriminala koji su od 1990-ih navodno bili odgovorni za prevelik broj ljudi u zatvorima.

Joe Biden već se dva puta kandidirao na predsjedničkim izborima, 1988. i 2008., no oba puta odustao je prije nego što je prava unutarstranačka utrka krenula. Posebno je kontroverzno bilo njegovo odustajanje od prve utrke kada je u javnost dospjela informacija da je za potrebe svoje kampanje jednostavno plagirao govore britanskog lidera Laburističke stranke Neila Kinnocka.

Dva desetljeća kasnije kandidirao se na vrlo kompetitivnim unutarstranačkim izborima za predsjedničku nominaciju na kojima su se natjecali još i Barack Obama te Hillary Clinton. Na tim je izborima ostao upamćen po komplimentu Obami da je “kao prvi mainstream Afroamerikanac artikuliran, pametan, čist te zgodan”. Radilo se o gafu, a ne uvredi te je Obama odmah prihvatio ispriku, no Biden je zbog slabe podrške na početku 2008. odustao od utrke.

Ključne riječi

Komentara 3

WE
weAreCro
23:10 20.08.2020.

Hahaha a tko to tko plaća novinare da tisućama kilometara udaljene od Amerike pišu protiv aktualnog predsjednika Trumpa, krenula je znači globalna kampanja protiv neprijatelja bogatih moćnika. Ne valja nikako kada Trump radi na povlačenju američkih vojnih snaga sa područja bliskog istoka jer bi oni još ratovali I ubijali.

Avatar debeli1000
debeli1000
06:04 21.08.2020.

Majketi šta priča ovaj! "Sandersovi pristaše neće podržati Bidena" A Sanders sam izašao i rekao svojim pristačama da pod svaku cjenu izađu na izbore i glasaju baš za Biden-a A da odeš i poslušaš govor od Sandersa! Svašta!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije