govor o stanju nacije

Biden: Putin se preračunao. Naišao je na otpor, upoznao je Ukrajince

Joe Biden
Foto: REUTERS/PIXSELL
1/4
02.03.2022.
u 03:20

"Večeras objavljujem da ćemo se pridružiti našim saveznicima u zatvaranju američkog zračnog prostora za sve ruske letove"

Vladimir Putin izoliraniji je od svijeta više nego što je ikada bio, a Ukrajinci inspiriraju svijet - ustvrdio je američki predsjednik Joe Biden u govoru o stanju nacije. 

- Prije šest dana, Vladimir Putin odlučio je protresti temelje slobodnog svijeta, ali preračunao se. Mislio je da može doći u Ukrajinu i da će se svijet predati. Naišao je na otpor, upoznao je Ukrajince - kazao je uvodno Biden. 

- Ukrajinci inspiriraju svijet. Građani blokiraju tenkove svojim tijelima, svi od studenata do umirovljenika postali su vojnici i brane svoju domovinu. Predsjednik Zelenski rekao je: "Svjetlo će pobijediti tamu!" - kaže Biden te pozdravlja ukrajinsku ambasadoricu. Dvoranom su odjeknule ovacije i pljesak. 

Foto: REUTERS/PIXSELL

- Tijekom povijesti naučili smo lekciju - kada diktatori ne plate kaznu za svoju agresiju, izazovu još više kaosa i nastave se kretati - naveo je dodajući kako je NATO osnovan kako bi sačuvao sigurnost. 

- Putinov napad na Ukrajinu bio je s predumišljajem i ničim izazvan. Odbio je brojne napore diplomacije i mislio da zapad i NATO neće odgovoriti, da nas može podijeliti. Bio je u krivu, spremni smo, ujedinjeni smo! - kaže. 

- Putin je izoliraniji od svijeta više nego što je ikada bio - dodao je te dobio glasan pljesak. 

Foto: REUTERS/PIXSELL

Dodao je kako SAD i saveznici nameću Rusiji brojne sankcije. Ruskim oligarsima i korumpiranim čelnicima koji, kako navodi, imaju milijarde dolara zbog nasilnog režima, poručio je: "Ne više!". Naime, najavio je formiranje radne skupine koja će ih istraživati.

- Večeras objavljujem da ćemo se pridružiti našim saveznicima u zatvaranju američkog zračnog prostora za sve ruske letove, dodatno izolirati Rusiju i dodatno pritisnuti njihovo gospodarstvo - navodi. 

Ponovio je da SAD neće rasporediti vojnike u Ukrajinu. - Da budem jasan – naše snage nisu angažirane i neće se upuštati u sukob s ruskim snagama u Ukrajini - kaže dodajući kako su američke trupe raspoređene u Europu da "obrane saveznike u NATO-u u slučaju da Putin odluči nastaviti se kretati na zapad". 

VIDEO Poslušajte gromoglasni pljesak europskog parlamenta predsjedniku Zelenskom! "Život će pobijediti smrt!"

Tijek događaja u Ukrajini pratite OVDJE

Ključne riječi

Komentara 42

Avatar NasaPosla
NasaPosla
06:17 02.03.2022.

Sloboda Ukrajincima!

PR
prahrvat
06:30 02.03.2022.

Kako kaže jedan povjesničar: "Neke vođe nisu sposobne za dobru upravu u miru pa provociraju rat da bi narod osjećao potrebu za vojskovođom." To je Putinov kredo. Ali izgleda da se boji toga koliko je narodu do velikog vojskovođe -- jučer je počeo sa žestokom medijskom blokadom u Rusiji.

Avatar Foton
Foton
03:41 02.03.2022.

Upravo gledam Bidena. Odlican govor, star, ali izgleda zdravije od Putina. A Putinu se ne pise dobro, cijeli svijet protiv njega

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije