NAGLASAK

BiH i terorizam

09.11.2005.
u 19:20

Dok se u našoj zemlji vode žučne rasprave o povezanosti BiH s terorizmom, gotovo svaki dan na naslovnicima uglednih svjetskih časopisa osvane naslov "Terorist s bh državljanstvom pripremao napad na...". U većini slučajeva srpski i hrvatski politički krugovi ističu kako je terorizam u BiH stvarna opasnost, s druge bošnjački politički vrh marginalizira tu pojavu opisujuću je kao podvalu englesko-srpskih obavještajnih krugova.

No, istina je da je u slučajevima New Yorka, Danske, Australije, Washingtona... na ovaj ili onaj način dokazana umiješanost BiH. Istina je i da se BiH u nekim drugima slučajevima zlonamjerno podmeće i preuveličava se njezina navodna uloga u terorističkim aktima.

Točno je to da bosanski muslimani nisu nasjeli na pozive islamskih fundamentalista iz arapskih zemlja i Irana, no točno je i to da u BiH i dan-danas postoje baze potencijalnih terorista. Nisu to nikakve vojne baze, kako se javnosti naivno pokušava predočiti, nego baze u kojima se izučava ideologija strana europskom biću, pa samim time i bosanskim muslimanima, i u kojima se pripremaju planovi za napade na zapadnoeuropske zemlje. Zaključak je to brojnih stručnjaka za terorizam, ne samo s ovoga prostora, nego i onih koji nemaju nikakve zle namjere prema BiH. Zato pada u vodu objašnjenje određenih bošnjačkih krugova koji ističu da se BiH podmeće jer u njoj žive muslimani.

Takvo objašnjenje je pogrešno jer i u Albaniji većinom žive muslimani pa toj zemlji nitko, osim srpskih obavještajnih službi, ne spočitava da je baza terorizma. Zbog svega navedenoga BiH se mora suočiti s problemom terorizma, a bh politički vrh mora žurno izgnati mudžahedine iz zemlje kako je to predviđeno Daytonskim mirovnim sporazumom. No ni to neće biti dovoljno da se spere ljaga s BiH.

Naime, oni koji su šakom i kapom teroristima i potencijalnim spavačima dijelili državljanstva morali bi zbog toga sudski odgovarati. S druge strane, bh obavještajne službe i ministarstvo sigurnosti žurno moraju izraditi strategiju borbe protiv terorizma te je što prije početi provoditi u djelo. Samo na taj način bit će spriječeni novi teroristički napadi na bh građane koji su započeli sredinom devedesetih (autobomba u Mostaru i ubojstva povratnika i policajaca u središnjoj Bosni), te daljnje prozivanje naše zemlje zbog povezanosti s terorizmom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije