SNAGA DIPLOMACIJE Europa pokrenula opsežnu političku i diplomatsku ofenzivu

BiH vraćena u središte interesa Europske Unije

11.11.2008.
u 23:00

SARAJEVO – Europska unija i njezine zemlje članice pokrenule su pravu političku ofenzivu prema Bosni i Hercegovini. Usvajanje nove Europske strategije prema BiH i dogovor trojice političkih lidera u ključnim problemima, pokušavaju se dodatno iskoristiti kako bi zemlja već do kraja ove godine ispunila većinu obveza koje je u zadnjem izvješću o napretku Bruxelles negativno ocijenio.

Dolazak Milibanda
Nenajavljeni dolazak šefa britanske diplomacije Davida Milibanda u Sarajevo označio je početak te ofenzive. Bh liderima i institucijama vlasti upućene su jasne poruke da BiH u zadnjih godinu dana ne ide pravim europskim putem. Ponovili su to danas visoki predstavnik Miroslav Lajčak i direktor za Zapadni Balkan pri Generalnoj direkciji za proširenje Europske komisije Pierre Mirel, obraćajući se bh parlamentarcima i drugim dužnosnicima.

Uz potporu Europske unije u BiH će sljedećihtjedana biti provedena i snažna kampanja među strukturama vlasti, nevladinim organizacijama i javnosti, kako bi se stimulirala najbolja rješenja na putu koji vodi BiH u EU i osigurala najšira moguća potpora za taj proces. Nastoji se ojačati i uloga parlamenata i drugih institucija vlasti u provedbi proeuropskih reformi.– Nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju nadali smo se da će stvari ići u dobrom smjeru, jer je trenutak bio vrlo pogodan za to.

Na žalost, to se nije dogodilo niti mjesecima nakon potpisivanja. Nepostojanje suglasnosti o osnovnim pitanjima još postoji – kazao je Mirel, koji se, kao i Lajčak, nada da je dogovor trojice lidera prošlog vikenda u Odžaku upravo ta nužna prekretnica.Lajčak očekuje da taj dogovor dobije dovoljnu potporu u Parlamentu BiH. Najavio je da će još tijekom ovog tjedna biti održan niz neformalnih sastanaka s liderima političkih stranaka u BiH.

– Mi nećemo nikoga primoravati da usvoji ili ne usvoji ovaj dogovor. To je stvar političke zrelosti ili nezrelosti i spremnosti ili nespremnosti vaših političara i vaših lidera – kazao je Lajčak.

On je zajedno sa šefom izaslanstva EK u BiH Dimitrisom Kourkoulasom dostavio premijeru Nikoli Špiriću novu strategiju EU prema BiH. Najavljen je i aktivniji angažman EU u procesu ustavnih promjena, pa čak i konkretni prijedlozi s tim u vezi.BiH je, čini se, shvatila poruku najnovije europske ofenzive.

Shvatili poruku
– Vijeće ministara BiH bit će posvećeno ispunjavanju uvjeta za pridruživanje EU. Strategija je i svojevrsni poziv bh vlastima da obnove napore u provedbi nužnih reformi – kazao je Špirić.

On će već sutra sazvati tematsku sjednicu državne vlade na kojoj će biti razgovarano o proračunu, državnoj imovini i popisu stanovništva, odnosno o pitanjima koja su bila predmet dogovora lidera SDA, HDZ BiH i SNSD-a, a koja su navedena i kao bitne obveze na europskom putu BiH.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije