borbe se intenziviraju

Bill Clinton: Još 2011. znali smo da će Putin napasti Ukrajinu

Russian President Vladimir Putin chairs a meeting on the development of unmanned aircraft in Moscow
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/4
07.05.2023.
u 07:59

Ukrajina je promjenom vlasti postala "druga država" s kojom Rusija nije potpisala nikakve obvezujuće dokumente, argumentirao je Putin Clintonu

Bivši američki predsjednik Bill Clinton otkrio je da mu je ruski predsjednik Vladimir Putin još 2011. godine, tri godine prije aneksije Krima i intervencije u Donbasu, rekao da neće poštovati teritorijalni integritet Ukrajine, što ponovno otvara pitanja o pripremljenosti Zapada na ono što se dogodilo u Ukrajini 2014. i 2022. godine.

Je li obavijestio suprugu?

Kako prenosi Guardian, Clinton je razgovarao s Putinom na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu 2011. godine, kada je Putin jasno dao do znanja da neće poštovati Budimpeštanski memorandum, kojim su se Ukrajina, Bjelorusija i Kazahstan 1994. godine odrekli naslijeđenog nuklearnog arsenala na svom teritoriju, dok se Rusija zauzvrat obvezala da će poštovati njihov teritorijalni integritet unutar priznatih granica. Clinton je bio zainteresiran za to pitanje s obzirom na to da je upravo on u ime Sjedinjenih Država, uz tadašnjeg ruskog predsjednika Borisa Jeljcina i britanskog premijera Johna Majora, bio potpisnik Budimpeštanskog memoranduma, koji je Putin brutalno prekršio najprije 2014., a onda i 2022. godine. Govoreći na javnoj konferenciji u židovskom kulturnom i društvenom centru u New Yorku, Clinton je rekao da mu je Putin tada kazao da se ne slaže s tim sporazumom, da ga ne podržava i da ga ne obvezuje. Putin je za to, prema Clintonu, ponudio neobično objašnjenje prema kojem je promjenom vlasti u Kijevu ranije te godine i prvom revolucijom na Majdanu Ukrajina postala "druga država" i da s tom državom nisu potpisali nikakve obvezujuće dokumente.

– Od tog sam trenutka znao da je napad samo pitanje vremena – kazao je Clinton o Putinovu napadu na Ukrajinu.

Sada se, naravno, postavlja pitanje je li Clinton o svom razgovoru izvijestio tadašnju Obaminu administraciju. Guardian prenosi izjavu Daniela Frieda, bivšeg pomoćnika državnog tajnika za europska i euroazijska pitanja, koji tvrdi da detalji Putinova razgovora s Clintonom nisu bili široko poznati među članovima Obamine administracije, ali pretpostavlja da je Clinton o razgovoru morao nešto reći svojoj supruzi Hillary, koja je bila Obamina državna tajnica. Fried podsjeća na to da je Putin prijetio ukrajinskom teritorijalnom integritetu i prije, na sastanku Vijeća NATO – Rusija u travnju 2008. godine, za Bushove administracije. Putin je tada izjavio da pripajanjem Krima Ukrajini 1954. godine nisu ispoštovane sve pravne procedure.

VIDEO Najmanje četvero mrtvih u ruskom raketnom napadu na stambeni blok u Umanu

 

– Od tog sam trenutka mislio da će se Putin okrenuti protiv Ukrajine – kazao je Fried i dodao da je o tome odmah izvijestio tadašnju državnu tajnicu Condoleezzu Rice i savjetnika za nacionalnu sigurnost Stevea Hadleya.

Sve to jasno upućuje na činjenicu da Sjedinjene Američke Države i Europa nisu smjele biti iznenađene Putinovom agresijom na Ukrajinu, pogotovo u svjetlu činjenice da je Putin već prije pokrenuo invazije na Gruziju 2008. godine.

Za to vrijeme borbe na istoku Ukrajine se intenziviraju. Rusi su pokrenuli novi val raketnih napada na Ukrajinu u znak odmazde zbog nedavnog misterioznog napada dronovima na Kremlj, a britansko ministarstvo obrane tvrdi da je strah Kremlja od napada utjecao na odluku o otkazivanju tradicionalne parade u povodu Dana pobjede, što upućuje na neočekivanu ranjivost ruske strane uoči predstojeće ukrajinske protuofenzive.

Novi val raketiranja

Ukrajinci su, prvi put, uspjeli oboriti rusku supersoničnu raketu Kinžal, i to pomoću doniranog američkog raketnog sustava Patriot, najnaprednijeg sustava protuzračne obrane što ga američka vojska posjeduje u svom arsenalu. Obaranje rakete Kinžal, što na ruskom znači bodež, svjedoči o novoj promjeni u odnosu snaga u ukrajinsku korist. Ukrajinci ranije nisu imali obranu od hipersoničnih projektila koji lete nekoliko puta brže od brzine zvuka, zbog čega se Putin redovito hvalio tim oružjem tvrdeći da NATO, koji podržava Ukrajinu, na njega nema odgovor. Sada se i to promijenilo.

Komentara 21

XA
xaron
20:02 07.05.2023.

…Ukrajinci oborili hipersoničnu raketu Kinžal…Slike sa interneta pokazuju vrh rakete sa povelikom rupom sa strane. Pa ako je PZO probušio rupu u vrhu rakete , po logici je to trebalo aktivirati exploziv smješten unutra i razvaliti vrh te rakete. Ovo nike amaterski, ovo je djetinjasto.

BJ
Ben Juda Talmudan
17:15 07.05.2023.

Bill Clinton koji se često družio sa osuđenim pedofilom Epsteinom i boravio u njegovom haremu.O tome ništa u mainstream medijima..

Avatar Striborski
Striborski
13:11 07.05.2023.

Bezveze je išta više pisati. Cenzura k'o u Jugi. Daleko smo se odmakli. Uživajte.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije