Ivan Jakovčić:

'Bilo bi korektno da me Zoran Milanović nazvao i čestitao mi!'

'14.04.2013., Porec - Ivan Jakovcic istarski zupan, nezavisni kandidat za Europski parlament glasovao je na svom birackom mjestu dobro raspolozen i uvjeren u svoju pobjedu.  Photo: Dusko Marusic/PIXSE
'Dusko Marusic/PIXSELL'
03.06.2013.
u 10:13

Pobjeda IDS-a poruka je SDP-u da moramo sjesti i razgovarati. Pružamo ruku SDP-u za budućnost Istre i nove projekte, poručio je Jakovčić

S Ivanom Jakovčićem, šefom IDS-a, razgovarali smo nakon objave izbornih rezultata u drugom krugu. Kandidat IDS-a Valter Flego pobijedio je odbjeglog IDS-ovca Damira Kajina kojeg je pak podržavao SDP. IDS-ov gradonačelnik Pule Boris Miletić pobijedio je pak SDP-ovca Peđu Grbina.

Suradnja SDP-a i IDS-a pukla je u Istri jer je Zoran Milanović odlučio ojačati poziciju SDP-a na tom poluotoku i prekinuti 20-godišnju dominaciju IDS-a.

Ipak, izbori su pokazali da je IDS uspio zadržati izvršne funkcije, SDP je izgubio dožupanske i dogradonačelničke funkcije, ali je nešto povećao broj zastupnika u Skupštini Istarske županije.

Budući da je zbog lokalnih izbora ljubav između SDP-a i IDS-a pukla i na nacionalnoj razini, otvoreno je pitanje što će se dalje zbivati između te dvije stranke.

Što nakon pobjede? Najavili ste razgovor s koalicijskim partnerima, napose SDP-om?

Ovo je sjajna pobjeda IDS-a i poruka da podjela Istre nije uspjela. Istra je ostala čvrsta uz IDS-ovu politiku. Pobjedu želimo korektno i dostojanstveno proslaviti, a svojim partnerima iz Kukuriku koalicije pružamo ruku i tražimo suradnju za budućnost Istre.

To je i poruka Iblerovu trgu da SDP i IDS moraju sjesti za stol oko naših budućih odnosa, ne može se biti u partnerstvu samo onako kako paše jednoj strani.

Hoćete li vi zatražiti sastanak ili očekujete da se šef SDP-a Milanović vama javi?

IDS će službeno zatražiti sastanak, pozvat ćemo ih u Istru, ali sastanak se može i bilo gdje drugdje održati.

Milanović je nedavno bio u Labinu i rekao je da se u Istri ljude plaši Zagrebom, kao u Vukovaru ćirilicom, odnosno Srbijom?

Razlog gubitka glasova SDP-a u Labinu i drugim dijelovima Istre jest u tome što je Milanović davao potpuno apsurdne izjave.

Je li vas zvao Milanović nakon pobjede IDS-a?

Nije me zvao, ali nakon ovog sraza bilo bi korektno da me nazvao i da mi je čestitao! Ali mene to više ne tangira, zanima me samo budućnost.

Budućnost Istre, projekti i budući odnosi SDP-a i IDS-a.

Ima li nade za suradnju IDS-a i SDP-a? Bili ste najavljivali izlazak iz koalicije?

Ima nade, a onaj tko je promijenio stav o našim odnosima bio je Milanović. Dijalogu nema alternative, ni s najvećim političkim suparnicima, a kamoli s koalicijskim partnerima.

Što je vaša budućnost, najavljivali ste povlačenje s mjesta šefa IDS-a?

Ja ostajem predsjednik stranke do siječnja iduće godine. Imam mandat u Hrvatskom saboru, ali umjesto mene zastupnik ostaje gradonačelnik Rovinja Giovanni Sponza. Sada jedino očekujem razgovor s koalicijskim partnerima i gledam u budućnost.

>>SDP se šlepao uz Kajina, a sad su u Istri izgubili sve što su imali

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije