NOVA PRAVILA U ZGRADAMA

Bio je dokument koji je beskorisno visio na zidu, sada se to mijenja: Kazne će biti i do tri mjesečne pričuve

Pogled na Novi Zagreb s nebodera
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/2
11.10.2024.
u 08:27

Prema novom zakonu, kućni red će se sastojati od općeg i posebnog dijela. Opći dio će propisati ministar nadležan za prostorno uređenje, dok će suvlasnici zgrada moći prilagoditi posebni dio svojim specifičnim potrebama

Sljedeće godine na snagu bi trebao stupiti novi Zakon o upravljanju i održavanju zgrada koji sadrži niz velikih promjena. Novi Zakon donosi ključne promjene s ciljem poboljšanja upravljanja višestambenim zgradama i podizanja kvalitete života njihovih stanara. Jedna od najznačajnijih novosti odnosi se na provođenje kućnog reda koji se sada mora poštovati kako bi se osigurao skladan zajednički život. Zdravko Vladanović, predsjednik Udruge predstavnika suvlasnika stambenih zgrada Grada Zagreba, ističe da je kućni red dosad često bio zanemaren: "Ljudi to uglavnom nisu čitali niti se pridržavali. Bio je to dokument koji je beskorisno visio na zidu", piše N1

Prema novom zakonu, kućni red će se sastojati od općeg i posebnog dijela. Opći dio će propisati ministar nadležan za prostorno uređenje, dok će suvlasnici zgrada moći prilagoditi posebni dio svojim specifičnim potrebama. Ove promjene donose veći angažman suvlasnika u kreiranju i provođenju pravila zajedničkog života, no Vladanović upozorava na moguće poteškoće u provođenju. "Novost je da će suvlasnici koji se ne budu pridržavali kućnog reda morati uplatiti kaznu u trostrukom iznosu mjesečne pričuve. Međutim, bit će izazovno utvrditi povrede i provoditi kazne", napominje on.

Vladanović također ističe kako će se povrede kućnog reda morati dokumentirati fotografijama i snimkama, što može biti komplicirano, posebno u zgradama s velikim brojem stanova. "Lako je na stubištu s deset stanova, ali što kada zgrada ima stotinu stanova?" dodaje.

Unatoč tim izazovima, Vladanović smatra da će ove promjene imati pozitivan utjecaj na zajednički život u zgradama. "Ovaj zakon daje veću odgovornost predstavnicima suvlasnika, ali i jača svijest o važnosti pravilnog upravljanja zgradama", kaže. On napominje kako neki stanari ne shvaćaju ozbiljnost zajedničkog života te misle da mogu raditi što žele, no s novim pravilima to će se promijeniti.

Na pitanje o primjerima poput stvaranja buke u vrijeme popodnevnog odmora, Vladanović odgovara: "Iako zakon još nije prošao, bukači će morati biti pažljiviji jer će suvlasnici trebati usuglasiti pravila o dopuštenim razinama buke i vremenskim okvirima, primjerice tijekom renovacija." Očekuje se da će ove promjene donijeti izazove u provedbi, no dugoročno će pridonijeti boljoj organizaciji i suživotu u višestambenim zgradama, ističe Vladanović.

FOTO U Zagrebu se prodaje garsonijera od 18 kvadrata, cijena bi vas mogla iznenaditi

Pogled na Novi Zagreb s nebodera
1/17

Komentara 5

NE
NervozniPoštar
10:36 11.10.2024.

Predstavnik suvlasnika bi trebao dobiti policijske i sudbene ovlasti po ovome što je zamišljeno, on bi trebao biti nekakav šerif zgrade. Zakonodavac je svašta nešto zamislio što bi predstavnik suvlasnika trebao raditi. Jedino ništa ne piše kako će stanari pronaći među sobom takvu osobu. Doduše, naći će se netko iskompleksiran koji će jedva dočekati komandirati i raditi reda. Već sad među predstavnicima ima puno sumnjivih likova koji su se prihvatili tog posla jer preko njih prolaze novci koji se troše iz pričuve.

TM
trade_mark
10:50 11.10.2024.

hahahahaha, koji dobar štos. kao da se u hrvatskoj itko pridržava pravila ili zakona?! i tko će to naplaćivati te kazne? teta zdravka s trećeg kata? hahahahaha! hrvatska i zakoni!!!

Avatar korisničko_ime
korisničko_ime
09:42 11.10.2024.

A kako trostruku pričuvu naplatiti nekome tko je ionako ne plaća? Hvala

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije