Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZOV SAVJESTI

Biografski zapisi o Marku Veselici svjedoče o jednom od najbitnijih povijesnih razdoblja za Hrvatsku

Virtualna izložba: Velikani ostaju u kolektivnom sje?anju
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/3
08.05.2024.
u 16:09

Marko Veselica preminuo je 17. veljače 2017. nakon duge i teške bolesti, a njegov život ostaje u sjećanju kao neizostavan dio povijesti Hrvatske u drugoj polovici 20. stoljeća

Životni put, usponi i padovi Marka Veselice prikazani su u novoobjavljenoj publicističkoj knjizi "Zov Savjesti" u izdanju Hrvatske sveučilišne naklade. Riječ je o knjizi koja je svojevrsno biografsko svjedočanstvo o životu čovjeka koji je bio jedan od najznačajnijih dionika Hrvatskog proljeća i dugogodišnji politički zatvorenik. Knjigu su u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu predstavili Anita Šikić, Domagoj Knežević i Snježana Veselica Majhut.

Iako rođen u Sinju, većinu svog života proveo je u Zagrebu gdje se i školovao. Potjecao je iz siromašne obitelji, ali to ga nije zaustavilo da se dokaže kao znanstvenik, političar i borac za ljudska prava. Veselica slovi za inicijatora osnutka Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), a 90-ih godina je s bratom Vladimirom osnovao Hrvatsku demokratsku stranku (HDS). Najpoznatiji je po svom utjecaju na Hrvatsko proljeće, kulturno-politički pokret nastao ranih 70-ih godina prošlog stoljeća kao izraz težnje za legitimiranjem hrvatskog nacionalnog identiteta. Svojim govorima i člancima zalagao se za više samostalnosti i državnosti Hrvatske čime je postao jedan od najeksponiranijih boraca samog pokreta. Optužen za nacionalizam, bio je uhićen od strane komunističkih vlasti Jugoslavije te na posljetku i osuđen, 1972. i 1981. godine, na sveukupno 18 godina zatvora i 8 godina izgona iz javnosti.

"Marko Veselica je bez ikakve dvojbe stvarni velikan hrvatske povijesti naspram onih koji se danas nude u medijskom prostoru kao nacionalni velikani. Za mene nema nikakve dileme kako je društveno djelovanje i bezuvjetna žrtva hrvatskog povijesnog velikana Marka Veselice itekako utkana u temelje današnje slobodne i suverene Republike Hrvatske“, izjavio je na panelu dr. Domagoj Knežević, povjesničar s Hrvatskog instituta za povijest.

"Zov savjesti" knjiga je koja pregledom tri epohe potanko opisuje problematiku vremena te ujedno i samog autora, znanstvenog analitičara, pretvarajući ga u predmet same analize. Predgovor obuhvaća kratki osvrt izv. prof. dr. sc. Snježane Veselice Majhut, dok je u prvom poglavlju prenesen intervju Marka Veselice objavljen u Der Spiegelu 1981. godine. Intervju, koji su komunističke vlasti smatrale najvećim Veseličinim prijestupom, služi kao uvertira u drugi dio knjige koji je podijeljen na ključne epohe sudskog postupka protiv hrvatskog aktivista. Poglavlje obuhvaća događaje u sudskom postupku, odgovor na završnu riječ javnog tužitelja, završnu riječ na suđenju, presudu Okružnog suda u Zagreb, kao i bilješke iz života Marka Veselice. Knjiga vjerodostojno obuhvaća iskustvo ondašnje borbe za slobodu Hrvatske, ali i donosi i biografski pregled života čovjeka koji je kroz svoje služenje kazne u tamnici razvio i održavao, kako je sam govorio, tri velike i vječne ljubavi: prema Domovini, Bogu i obitelji. Marko Veselica preminuo je 17. veljače 2017. nakon duge i teške bolesti, a njegov život ostaje u sjećanju kao neizostavan dio povijesti Hrvatske u drugoj polovici 20. stoljeća.

"Motivacija za nastanak knjige bila je okupiti ono što je ostalo iza mog oca, Marka Veselice. Glavna tema i srž knjige jest pravo na slobodu mišljenja, pravo pojedinca da misli drugačije te, naposljetku, i pravo da iznese ponosno da misli drugačije“, izjavila je Snježana Veselica Majhut.

 

GALERIJA U Splitu otvorena najviša građevina u Hrvatskoj: 'Sreća da ovaj toranj nije postojao kad sam osvojio Wimbledon'
Virtualna izložba: Velikani ostaju u kolektivnom sje?anju
1/41

Komentara 2

MO
MOSAD
20:14 08.05.2024.

Marko Veselica proveo je vise u komunistickim kazamatima nego Mandela u zatvoru.O Mandeli se pisu pisme i eseji a Marka se pokusava zaboraviti.Nazalost .Hrvatski narod ima vise politickih zatvorenika po broju stanovnika nego bilo koji drugi narod.HrDrzava financira NOVOSTI a nikada joj nije palo na pamet snimiti niti jedan jedini film o tim HRVATSKIM HEROJIMA.

JA
Jania
11:22 09.05.2024.

Upisan zlatnim slovima u hrvatsku povjesnicu: Marko Veselica - hrabri domoljub i mučenik.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije