Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CRKVA SLUŽBENO O REFERENDUMIMA

Biskupi ne daju crkve, ali podržavaju promjenu izbornog zakona

Hrvatska biskupska konferencija
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
09.05.2018.
u 10:24

Svećenici neće smjeti agitirati u crkvama i pozivati vjernike da potpišu inicijative za referendume, ali će udrugama biti dopušteno da stave štandove ispred crkava

Hrvatski biskupi ne dopuštaju svećenicima agitiranje u crkvama oko prikupljanja potpisa za oba referenduma, ali će dopustiti postavljanje štandova ispred crkava. Također, podržavaju inicijativu za promjenu izbornog zakona. Sukus je to zajedničkog stava biskupa, kojega je jutros objavilo Stalno vijeće HBK.

- Stalno vijeće Hrvatske biskupske konferencije na svojoj sjednici u Zagrebu, 3. svibnja 2018. godine, obaviješteno je da su župni uredi naših nad/biskupija minulih dana primali dopise od građanskih inicijativa: Istina o Istanbulskoj i Narod odlučuje glede prikupljanja potpisa za referendume sa zamolbom da o njima izvijeste vjernike u crkvama i omoguće prikupljanje potpisa u crkvenim prostorima. Autori navedenih dopisa ističu da su o tome obavijestili hrvatske biskupe, što može stvoriti određene nejasnoće. Stalno vijeće Hrvatske biskupske konferencije smatra da takve aktivnosti nisu primjerene sakralnom prostoru, te da se o njima u crkvi ne daju obavijesti kako se ne bi opterećivalo nedjeljno bogoslužje - piše u izjavi Stalnoga vijeća, dodajući kako valja trajno imati pred očima ono što naglašava Drugi vatikanski sabor: „Politička zajednica i Crkva, svaka na svome osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne.

Obje su, iako s različitog naslova, u službi osobnog i društvenog poziva istih ljudi“ (GS 76). Budući da svoje poslanje Crkva ostvaruje u demokratskom društvu, ona potiče svoje vjernike da pridonose humanijoj izgradnji društva, posebno kad je u pitanju promicanje čovjeka i dostojanstvo braka i obitelji (usp. GS 47-48).

- Crkvi je, naime, stalo da se promiče i poboljšava proces političkoga odlučivanja tako da se, s jedne strane, omogućuje sloboda izjašnjavanja, i to što neposrednija, pravednija i odgovorna zastupljenost svih hrvatskih državljana u političkome životu, te da se, s druge strane, onemogući izigravanje i odstupanje od stavova i vrjednota za koje su zastupnici dobili povjerenje svojih birača.

U tom vidu očekuje se da Kristovi vjernici laici zastupaju i promiču kršćanske vrjednote u pluralističkom društvu, kao i sve ono što služi većem razvoju demokracije i općem dobru društva. Ističemo kako je svaki vjernik slobodan poduprijeti nastojanje da se izravnim sudjelovanjem građana unaprjeđuju vrijednosti koje u sebi sadrži demokratski sustav i što jasnije čuje glas naroda, dakako uz poštivanje zakonskih okvira i pravnog poretka Republike Hrvatske - poručuju biskupi.

 

Komentara 33

Avatar bukovica.tg
bukovica.tg
09:30 09.05.2018.

Boze cuvaj HR od izdajica u saboru HRT I iz v.lista

SF
Sv Franjo
09:23 09.05.2018.

Referendum će uspjeti jer crkva Kristova jest narod a svećenici samo administracija.Za referenDUM.

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
11:09 09.05.2018.

Biskupi su uvijek uz narod i referednum...komunisti iz SDP /HDZ /SDSS na aparatima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije