Pekara Fazer u Finskoj radi kruh od samljevenih kukaca. Ukupno samelju 70 cvrčaka i takav kruh prodaju kupcima. Iz pekare tvrde da je okus kruha odličan. Finska je naime ukinula zabranu prodaje kukaca za korištenje u hrani.
Markus Hellstrom, izvršni direktor Fazera tvrdi da je ovaj proizvod vrlo ukusan. "Brašno od kojeg se radi kruh sastoji se od sušenih i mljevenih cvrčaka te uobičajenog brašna i sjemenki, zbog čega kruh od ovog brašna ima puno više proteina od običnog kruha", kažu iz pekare, piše Mirror.
Find out why a bakery in Finland is using crushed crickets to make its bread 🦗👀 pic.twitter.com/MKjN2QuLuS
— FOOD INSIDER (@InsiderFood) January 17, 2019
Inače, više od dvije milijarde ljudi diljem svijeta jede insekte. Glavni razlog je to što su kukci bogati masnim kiselinama, kalcijem, željezom i vitaminom B12.
No, ne misle svi tako. Na društvenim mrežama rasprava o tome da se jede kruh od cvrčaka nije naišla na odobrenje.
"To je odvratno!", "Gadi mi se!", napisali su neki od korisnika društvenih mreža.
Pogledajte video. Supernamirnice koje trebate imati u svom domu
Profesorice, to sa pekarnicom je u redu, ali sto da radimo kad cak i voditelj na Dnevniku kaze turcizam "ducan ili srbizam "golemo"? A cesto se cuju i na TV i radiju a posebno u ZG seljacizmi poput "sa menom", "sa tebom".