JEDINO RJEŠENJE

Bivša pročelnica Ružica Radelić u mirovinu sa 104 tisuće kuna otpremnine

ružica radelić
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
08.07.2014.
u 11:00

- U političke stvari oko mojeg odlaska neću ulaziti. To je u domeni onih koji su na vlasti, a pravo građana je da na izborima te poteze nagrade ili sankcioniraju - komentirala je Ružica Radelić svoje umirovljenje

Bivša gradska pročelnica i pomajka varaždinskog dogradonačelnika Vjerana Radelića, Ružica Radelić nedavno je umirovljena, a kako je nije bila riječ o  redovnoj mirovini već o odlasku u mirovinu zbog gubitka radnog mjesta, bivšoj je pročelnici Grad Varaždin morao isplatiti 104.870 kuna otpremnine neto.

Tražili rješenje

O konkretnom se iznosu donedavno samo nagađalo, a ovih je dana iz Grada Varaždina vezano za to stigla i službena potvrda. U Gradu u svoju obranu kažu kako drugog izbora nije bilo – učinili su sve kako bi našli drugo zaposlenje za Ružicu Radelić, ali jednostavno nije išlo...

Podsjetimo, Ružica Radelić bila je pročelnica još u vrijeme bivšeg gradonačelnika Ivana Čehoka. Tada je bila na čelu Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb. Nakon što je u gradonačelničku fotelju zasjeo Goran Habuš krenulo je i rastrojavanje dotadašnjih upravnih odjela i imenovanja privremenih pročelnika. Ružica Radelić (inače s diplomom Filozofskog fakulteta) tada je imenovana  privremenom pročelnicom Upravnog odjela za društvene djelatnosti, a posao je nakon provedenog javnog natječaja dobila Danijela Vusić (diplomirana informatičarka).

Ružica Radelić pak je nakon 37 godina rada u gradskoj upravi ostala - neraspoređeni višak te je uz otpremninu poslana u mirovinu. Na skupo umirovljenje bivše pročelnice upozorio je na prošloj sjednici Gradskog vijeća i HDZ-ov vijećnik Saša Crnčić.

- S jedne strane rezovi za zaposlenike, a s druge strane za današnje prilike izdašne otpremnine. Kakva je to poruka – upitao je vijećnik HDZ-a Saša Crnčić varaždinskog gradonačelnika Gorana Habuša.

U svom očitovanju na Crnčićevu prozivku Habuš je istaknuo kako je Grad 15. veljače uputio dopis svim ustanovama kojima je Grad osnivač o mogućnosti preuzimanja zaposlenice Ružice Radelić, no sve su se ustanove očitovale da kod njih ne postoji radno mjesto na koje bi se djelatnica mogla rasporediti.

Nakon toga, gradonačelnik je uputio dopis istog sadržaja svim jedinicama lokalne samouprave koje nisu od Varaždina udaljene više od 50 kilometara, no ni taj dopis nije urodio plodom. Iz Ivanca, Varaždinskih Toplica, Ludbrega i Novog Marofa stigao je isti odgovor - ne postoji radno mjesto na koje bi se Ružica Radelić mogla rasporediti.

Pravo na naknadu

Kako su i u Gradu Varaždinu zaključili da za nju ne postoji slobodno radno mjesto, zaključeno je da se djelatnica u skladu s Pravilnikom o radu stavlja na raspolaganje do ispunjenja uvjeta za starosnu mirovinu s time da do umirovljenja ima pravo na naknadu plaće u visini koju je ostvarila u mjesecu u kojem je stavljena na raspolaganje.

Oko slučaja se diglo mnogo prašine, a za komentar smo pitali i ovih dana mnogo prozivanu Ružicu Radelić.

- Zapravo mi nije jasno zašto se diže takva galama oko moje otpremnine koja je isplaćena sukladno Pravilniku i Zakonu i tu nema nikakve dileme niti ništa spornoga. Ja sam pošteno odradila svojih 37 godina staža i zapravo je manji trošak za proračun da sam otišla na takav način nego da sam ostala raditi s pročelničkom plaćom. S druge strane mislim da je i u redu da se mi stariji maknemo i napravimo mjesto mladima. U političke stvari oko mojeg odlaska neću ulaziti, to je u domeni onih koji su na vlasti i koji rade i odlučuju onako kako misle da je najbolje i to je njihovo pravo. S druge pak strane, pravo građana je da na izborima rad i poteze onih koji su na vlasti  svojim glasovima nagrade ili sankcioniraju – komentirala je Ružica Radelić svoje umirovljenje.

Komentara 2

HR
hrfila78
19:10 08.07.2014.

da joj neće biti malo

Avatar žič
žič
15:31 09.07.2014.

pravo građana je da na izborima rad i poteze onih koji su na vlasti svojim glasovima nagrade ili sankcioniraju .........to je ono najgore kaj se hratima dešava,za četri godine sje...poduzeće,grad,državu i nikome ništa,a narod treba čekati ćetiri godi da smjenii nesposobne političare...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije