USKOK IH OPTUŽIO ZA MITO I ZLOPORABE

Bivšeg voditelja u Poreznoj upravi terete da je uzeo 2500 eura mita kako bi 'pomogao' poznaniku, a njihove tajne razgovore snimila 'bubica' u automobilu

Zagreb: Slaviša Penava i Denis Bilić  u pratnji policije dovedeni na Županijski sud
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/3
09.07.2024.
u 10:24

Bilić je nakon uhićenja nijekao krivnju. Samo je kazao da mu je Penava dugogodišnji poznanik, no porekao je da mu je dao mito. Tijekom istrage obranu je iznio i Penava, koji također nijekao krivnju. No USKOK smatra da su Penava i Denis Bilić, više nego dobri dugogodišnji poznanici koji su razvili uhodani obrazac ponašanja u kojem Penava Biliću čini usluge i daje informacije, a ovaj mu je, prema tvrdnjama USKOK-a, davao novac

Za primanje i davanje mita, zloporabu položaja i ovlasti te poticanje na zloporabu položaja i ovlasti optuženi su Slaviša Penava, nekada voditelj Službe za strategiju, informiranje i elektroničke servise u Središnjem uredu Porezne uprave, Denis Bilić, te dvije djelatnice Fine, odnosno Porezne uprave, a optužnicu protiv njih četvero podigao je USKOK. Prema optužnici, Bilić se tereti da je od studenoga 2021. do 18. ožujka 2022. dao 2500 eura mita Penavi kako bi mu ovaj pomogao u deblokadi računa jedne tvrtke, kojoj je Porezna uprava blokirala račun zbog neurednog vođenje poslovnih knjiga te neplaćanja PDV-a.

Riječ je o tvrtki koja se bavi prodajom motocikla i automobila, a Bilić koji se predstavljao kao osoba koja može riješiti takve probleme, obratio se Penavi koji je nakon toga od poreznika koji je radio na tom spisu tražio informacije, pojašnjavao mu što se treba napraviti... Podatke koje je Penava dobio od poreznika koji je radio na slučaju, dostavio je Biliću, a među tim podacima bili su podaci iz Informatičkog sustava o razmjeni informacija o PDV-u za spomenutu tvrtku, koji toj tvrtki kao poreznom obvezniku nisu bili dostupni. Tvrtka je te podatke kasnije koristila za uređenje poslovnih knjiga tvrtke i ispravke obrazaca za Poreznu upravu. U konačnici to je dovelo, navodi USKOK, do deblokade računa spomenute tvrtke i nastavka njezinog poslovanja.

Nadalje, Bilić se tereti da je sa Sandrom C.,. zaposlenicom Centra za provedbu ovrhe nad novčanim sredstvima u FINI, dogovorio da mu za određenu novčanu nagradu dostavlja podatke FINE o blokadama i ovrhama fizičkih i pravnih osoba za koje je bio zainteresiran on ili s njim povezne osobe. Bilić je te podatke tražio iako je znao da s njima nije smio raspolagati. USKOK tereti Sandru C. da se dogovorila s Bilićem, da će ona onda na traženje trećih osoba, poduzimati određene radnje, odnosno da će ulaziti u podatke Fine. Tereti ju se da je u više navrata od 28. prosinca 2015. do 4. ožujka 2023. gledala podatke za pravne i fizičke osobe, koje je potom dostavljala Biliću, a kao "nagradu" za taj je posao dobila 1.748 eura. 

Bilića se tereti i da je sa zaposlenicom Porezne uprave u Područnom uredu u Zagrebu u Službi za naplatu i ovrhu, koja je radila na predmetu naplate poreznog duga i doprinosa Bilićeve majke, dogovorila s Bilićem da neće postupati po tom predmetu iako je znala da Bilićeva majka u svom vlasništvu ima dio kuće na Hvaru i inventar jedne trgovine. Drugim riječima, mogla je latiti porezni dug koji je nastao od 13. prosinca 2006. do 11. veljače 2016., a 1. siječnja 2016. je iznosio 159.531 kuna. No zahvaljujući dogovoru s Bilićem, spomenuta poreznica nije poduzela ništa da bi taj dug naplatila, nije utvrdila što Bilićeva majka ima u vlasništvu, zbog čega je spomenuti porezni dug 11. veljače 2016. otpisan jer je nastupila apsolutna zastara. USKOK tvrdi da je optužena poreznica to mogla izbjeći upisom založnog prava na nekretnini, čime bi osigurala da se glavnica u iznosu od 57.125 kuna naplati i nakon proteka roka zastare.

POVEZANI ČLANCI:

Osim toga Bilić i poreznica terete se i da su se dogovorili da će ona njemu dostavljati podatke Porezne uprave o tvrtkama i osobama  koje njega zanimaju, a prema navodima USKOK-a to je od 19. listopada 2015. do 7. studenoga 2016. napravila u više navrata. Za Penavine poslove s Denisom Bilićem doznalo se tijekom izvida jedne druge porezne prevare u kojoj je Bilić bio osumnjičen te tajno praćen i prisluškivan. To je uključivao i "bubu" u automobilu koja je po svemu sudeći uhvatila neke njegove kompromitirajuće razgovore. Tajno je tako snimljen razgovor koji su Penava i Bilić, vodili u prosincu 2021. u Bilićevu automobilu.

- Sad ću ja nazvati Bilića.... - kaže Penava, misleći na  zaposlenika u jednom od poreznih područnih ureda u Zagrebu..

- Tu imaš dvije i po hiljade eura.... - odgovara mu na to Denis Bilić.

- A što ćeš ti? - pita Penava Bilića.

- Ja sam rekao nek' završi, bitno nek' da tebi - replicira mu Denis Bilić.

Nakon njegovog odgovora, Penava zove poreznika, a "buba" u automobilu" hvata i taj razgovor.

- E, zamolba jedna. Ono što sam te pitao, sad mi se kunu da su sve riješili, da imaju nekakvu obvezu PDV-a od sedamdeset, da će platiti čim ih deblokiraš... Ajde, ajde, samo još nešto... Znači čak pristaju i na varijantu da ovrha izda rješenje o ovrsi i da ga se ne blokira, već bi uplatio po rješenju odmah.... - govori Penava. Čim je završio razgovor, Denisu Biliću je kazao da je sve riješeno, a to što je bilo "riješeno" prema USKOK-u, bila je deblokada jedne tvrtke, koja se zbog neplaćanja PDV-a našla u problemu. U rješavanje tog problema, uskočio je Denis Bilić, koji se inače, hvalio kako može srediti takve stvari. To "sređivanje" dovelo ga je do toga da je ranije uhićen  u dva navrata, a zadnji put u ožujku 2022. kada se sumnjičio da je bio dio skupine od 12 ljudi, koja je  varajući na PDV-u, proračun oštetila  za oko 2,6 milijuna kuna.

Bilić je nakon uhićenja nijekao krivnju. Samo je kazao da mu je Penava dugogodišnji poznanik, no porekao je da mu je dao mito. Tijekom istrage obranu je iznio i Penava, koji također nijekao krivnju. No USKOK smatra da su Penava i Denis Bilić, više nego dobri dugogodišnji poznanici koji su razvili uhodani obrazac ponašanja u kojem Penava Biliću čini usluge i daje informacije, a ovaj mu je, prema tvrdnjama USKOK-a, davao novac. U rujnu 2022. Denis Bilić se vozi i telefonira, a što je pričao, opet je snimila "buba".

POVEZANI ČLANCI:

- Ak' ode Suzi, onda Penava.... što je za sve ispostave Hrvatske... on će doći na mjesto pročelnika.... To je s Penavom najlakše oko love, on sa mnom i ja s njim imam već izgrađen odnos, s ovima ne mogu, ovi će mi napraviti sve radi prijateljstva - objašnjava Denis Bilić nekome.

Po USKOK-u, to je dokaz da su on i Bilić duže vrijeme "poslovali", zabilježeni su i kontakti Penave s poreznikom koji je dužio predmet tvrtke za koju je Denis Bilić intervenirao. Riječ je o tvrtki koja se bavi prodajom automobila i motocikla, a u problem su upali u rujnu 2021. kada  je Porezna uprava donijela rješenje da im se blokira račun i provede ovrha zbog neplaćenog PDV-a. Prethodno tvrtka nije ispravno ispisala porezne obrasce,  upali su u probleme, a Denis Bilić, prema optužnici, bio je osoba koja je te probleme trebala riješiti. On zove Penavu, a Penava poreznika, koji radi na tom predmetu, kod kojeg se raspituje, što se događa, zašto je račun  blokiran, što se treba napraviti...Ono što mu poreznik koji radi na predmetu kaže, Penava proslijedi Denisu Biliću, koji onda prikuplja raznu dokumentaciju. Dokaz toga su i dokumenti koji su nađeni pretragama Bilićeva automobila i mobitela, pa je među ostalim u njegovom mobitelu nađeno i porezno rješenje o blokadi računa spomenute tvrtke. On fotografiju tog rješenja u studenom 2021. šalje  Penavi, koji mu odgovara: - Sve je jasno.... Kada dostavi obrasce, povući će mjeru osiguranja naplate...

Komunikacija njih dvojice je učestala, pa Penava obavještava Denisa Bilića što radi, koga zove, kada će doći do deblokade.... Denis Bilić dobivene informacije prosljeđuje drugim ljudima, uključujući i direktoru spomenute tvrtke, koji nije uhićen, jer nema dokaza da je ideja o podmićivanju Penave krenula od njega...

GALERIJA Novi v.d. ravnatelja Uskok

Zagreb: Slaviša Penava i Denis Bilić  u pratnji policije dovedeni na Županijski sud
1/20

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije