Dragan Badanjak

Bivši dekan ‘poklonio’ udruzi cijelu zgradu

'27.05.2009., Zupanijski sud, Zagreb - Izricanje presude u procesu Indeks. Dragan Badanjak, bivsi prodekan Fakulteta prometnih znanosti, Kresimir Somek, visi predavac s Prometnog fakuleta, Mladen Budo
Žarko Bašić/PD/PIXSELL
10.01.2013.
u 23:47

Malverzacija - Bivši čelnik FPZ-a tereti se da je Udruzi za razvoj prometnih znanosti omogućio da stekne vlasništvo nad zgradom u Kušlanovoj 2.

Dragan Badanjak, bivši dekan zagrebačkog Fakulteta prometnih znanosti, široj javnosti poznat kao višestruko osuđivan u aferama Indeks, koje su razotkrile svu koruptivnu raskoš naše akademske zajednice, ponovno će se naći na optuženičkoj klupi, ovaj put zbog zloporabe položaja i ovlasti “teške” gotovo 50 milijuna kuna.

Naime, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv njega te Udruge za razvoj prometnih znanosti zbog malverzacija oko zgrade u Kušlanovoj 2 u Zagrebu. Badanjka se tereti da je u vrijeme dok je bio dekan Fakulteta prometnih znanosti zajedno s predsjednikom Udruge za razvoj prometnih znanosti, kojoj su, usput budi rečeno, osnivači bili pojedini profesori s Prometa, a među njima i Badanjak, omogućio da stekne vlasništvo nad zgradom u Kušlanovoj 2.

Preminuo predsjednik

Vlasnik te zgrade prethodno je bio Institut prometa i veza, odnosno Fakultet prometnih znanosti koji je osnovao Institut. Dogovorom Badanjka i Ivana Markovića, sada pokojnog predsjednika Udruge za razvoj prometnih znanosti, 2005. kada je zgrada u Kušlanovoj 2 postala vlasništvo Udruge za razvoj prometnih znanosti, Udruga je stekla i pravo raspolaganja prihodima od zakupnine. Prema optužnici, cijeli “posao” napravljen je protivno Statutu fakulteta i bez potrebne suglasnosti Sveučilišta u Zagrebu. Badanjak se tereti da je potpisao ugovor, kojim je bez naplate na Udrugu za razvoj prometnih znanosti prenio osnivačka prava nad Institutom prometa i veza. Spomenutoj udruzi tako je omogućio da stekne dobit od 49,7 milijuna kuna, na koliko je tužiteljstvo procijenilo vrijednost zgrade, prihode od zakupnine te druge troškove. Udruga prometnih znanosti pak se tereti da je za isti iznos oštetila Fakultet prometnih znanosti.

Inače, Badanjak je bio jedan od glavnih sudionika u aferama Indeks 1 i 2, koje s razotkrivene u rujnu 2008., kada je bio i uhićen, a jedno je vrijeme proveo u Remetincu.

Te afere bavile su se ilegalnim upisima na fakultet te kupnjom i prodajom ispita. Na optuženičkim klupama je završilo četrdesetak osoba – što studenata, što profesora te posrednika – a Badanjak je na kraju osuđen u oba postupka.

Zatvorske kazne

U Indeksu 1, zbog ilegalnog upisivanja studenata osuđen je na dvije i pol godine zatvora, izrečena mu je mjera zabrane obavljanja zvanja u trajanju od 10 godina te je morao vratiti oko tisuću eura. Što se pak tiče Indeksa 2, zbog zloporabe u vezi s ispitima, osuđen je na 10 mjeseci zatvora. Obje presude, koje mu je zagrebački Županijski sud izrekao tijekom 2009., lani su postale pravomoćne, a Vrhovni sud jedino je promijenio duljinu zabrane obavljanja zvanja, povisivši mu je s pet na 10 godina. Ta sigurnosna mjera Badanjku počinje teći nakon što odsluži obje kazne, koje će vjerojatno biti ujedinjene.

Komentara 2

DU
Deleted user
07:33 11.01.2013.

Kako je moguće da je ugovor prijavljen Poreznoj upravi (svaki promet nekretninom-promjena vlasnika-MORAse prijaviti Poreznoj), vjerojatno su i potpisi morali biti ovjereni kod javnog bilježnika, ugovori su morali biti predani u Zemljišno-knjižni uredf?????????????I DA NITKO na te tri razine, NIJE PUTAO: A gdje je suglasnost?'???.......................Porazno je da osoba koja se kandidirala na mjesto dekana, koja je imtelektualac, 'koju ovo društvo plaća da vodi fakultet na dobro njegovih djelatnika, studenata, ali i cjelokupne akademske zajednice i države koja sve to financira, ima tako nisku razinu odgovornosti, morala, svijesti, ili pak tako bahat odnos spram zakona i običaja???????? Kada bi u ovoj našoj Hrvatskoj svatko SAMO RADIO, ALI ZAISTA RADIO, ono za što je plaćen i imenovan, puno toga bi sjelo na svoje mjesto, a puno toga bi isplivalo na svjetlo dana.

MA
maruška
18:39 11.01.2013.

Baš me zanima tko su članovi te famozne udruge? Oni kao nisu ništa krivi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije