STRMOGLAVI PAD

Bivši profesor prava, koji je bio i kandidat za suca Ustavnog suda, mora se 4. studenog javiti u zatvor

Zagreb: Srećko Jelinić dolazi na Trgovački sud zbog optužbe za uzimanje mita
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
03.10.2024.
u 11:13

Uz kaznu od dvije i pol godine zatvora, bila mu je izrečena mjera zabrane obavljanja profesorskog zvanja u trajanju od pet godina, što mu počinje teći tek nakon odsluženja kazne. Morao je vratiti i 33.800 kuna, kolika ja bila protuvrijednost radova koji su obavljeni na objektu na Trgu bana Josipa Jelačića u Osijeku

U svojoj karijeri Srećko Jelinić bio je profesor prava na Pravnom fakultetu u Osijeku, nekada je radio u Uredu za suradnju s haškim sudom, svojevremeno je bio i kandidat za suca Ustavnog suda, kao i kandidat za Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa. No sve to je pomalo daleka prošlost jer je Jelinić sada osuđenik koji se 4. studenog mora javiti na izdržavanje kazne od dvije i pol godine zatvora zbog mita.

Na tu kaznu je osuđen još tamo u prosincu 2019. na zagrebačkom Županijskom sudu. Ta je presuda postala pravomoćna  u travnju 2022., a na izvršenje te kazne Jelinić se trebao javiti u studenom 2002. No tražio je odgode zbog svog zdravstvenog stanja koje su mu odobravane. Zadnja odgoda odlaska na izdržavanje kazne odobrena mu je ljetos jer početkom listopada treba ići na neku operaciju. Jelinić je u zahtjevu za odgodu priložio i obilnu medicinsku dokumentaciju, iz koje je sud zaključio da će biti u stanju stupiti na izdržavanje kazne 4. studenog, a hoće li se to i dogoditi, tek će se vidjeti. 

Bio je osuđen zbog primanja mita, a s više osoba bio je uhićen tijekom akcije Indeks 7. Prema optužnici, USKOK ih je optuženike teretio da su tražili mito od 1000 eura kako bi propustili studente na ispitu. Jelinić se teretio da je pristao da mu se za protuuslugu adaptiraju poslovne prostorije, ugradi klima i napravi ograda. Zauzvrat bi on studente pustio da prođu na ispitu.

Uz kaznu od dvije i pol godine zatvora, bila mu je izrečena mjera zabrane obavljanja profesorskog zvanja u trajanju od pet godina, što mu počinje teći tek nakon odsluženja kazne. Morao je vratiti i 33.800 kuna, kolika ja bila protuvrijednost radova koji su obavljeni na objektu na Trgu bana Josipa Jelačića u Osijeku. Radovi su bili, prema optužnici, neka vrsta mita, jer su nakon obavljenih radova, studenti koje je izvođač tih radova poslao Jeliniću, prošli ispit. Osim adaptacije poslovnog prostora, Jelinić je pristao i na ugradnju klima uređaja i metalne ograde.  

POVEZANI ČLANCI:

GALERIJA Nebo iznad Izraela puno je raketa, građani se skrivaju u skloništima

Zagreb: Srećko Jelinić dolazi na Trgovački sud zbog optužbe za uzimanje mita
1/18

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije