ČETVORICA POLICAJCA PRIZNALI DA SU UZELI MITO

Istog vozača kamiona zaustavili 2 puta u tjedan dana. I oba puta uzeli novac da mu ne napišu kaznu

Euro - nova službena valuta u Republici Hrvatskoj
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
26.09.2024.
u 18:00

Dvojica policajaca su novac zadržali, a  vozača koji vozi u vrijeme kada mu je vozačka bila oduzeta te im je uz to rekao i da je pio alkohol, su pustili i nisu ga alkotestirali

Kako si upropastiti život, a i karijeru, zbog stotinjak eura, pitanje je koje će možda sebi postavljati četvorica policajaca koje je USKOK optužio  zbog primanja mita, a oni su nakon priznanja krivnje i nagodbe s tužiteljstvom zbog toga i osuđeni na zagrebačkom Županijskom sudu. Po presudama, neki od njih vjerojatno nikada više neće raditi kao policajci, a neki moraju platiti  poprilično visoke sporedne novčane kazne. 

No krenimo redom. Policajci Marko B. (23) i Luka B. (28) mogu se pozdraviti s policijskom karijerom, jer su osuđeni svaki na po 11 mjeseci zatvora, a te zatvorske kazne su i jednom i  drugom zamijenjene radom za opće dobro. No obojici je izrečena i mjera zabrane obavljanja dužnosti policajca u trajanju od pet godina, svaki mora platiti i sporednu novčanu kaznu od po 1000 eura. Ako tu kaznu ne plate o roku od tri mjeseca, ona će im biti zamijenjena kaznom zatvora. Svaki od njih mora platiti i po 100 eura troškova sudskog postupka, a svakome se oduzima i po 75 eura.

Jer 150 eura bilo je mito, koje su prema optužnici uzeli od vozača kojeg su 21. listopada 2023. zaustavili na području Brckovljana. Vozač im je rekao da mu je vozačka dozvola oduzeta zbog negativnih prekršajnih bodova te da je pio, a u zamjenu za to da ga ne sankcioniraju, odnosno da ne postupe prema njemu, dao im je mito od 150 eura. Dvojica policajaca su novac zadržali, a  vozača koji vozi u vrijeme kada mu je vozačka bila oduzeta te im je uz to rekao i da je pio alkohol, su pustili i nisu ga alkotestirali. 

Kaznom od po 11 mjeseci zatvora, koja im je zamijenjena radom za opće dobro zbog primanja  mita kažnjeni su i policajci Zdravko K. (57) i kolega mu Ivan Š. (39). Osim tih presuda, svaki od njih mora platiti i sporednu novčanu kaznu od po 6000 eura te troškove  sudskog postupka od po 300 eura. Svakome od njih je oduzeto i po 150 eura mita koje su primili, a osim njih dvojice, uvjetno su osuđeni i vozači koji su ih podmitili; jedan je uvjetno osuđen na šest mjeseci, a drugi na osam mjeseci zatvora, obojica uz rok kušnje od dvije godine.

POVEZANI ČLANCI:

Osuđeni policajci su prema optužnici, kroz ožujak 2021. kontrolirali promet na A3. Zaustavljali su vozače kamiona i u tri navrata ustanovili da vozači ne posjeduju tahografski zapis. No umjesto da im naplate  kaznu, uzeli su mito da je ne napišu, a posebno je zanimljivo da su jednog d vozača koji je sada s njima osuđen uspjeli u tjedan  dana zaustaviti dva puta i oba puta su  od njega uzeli mito.

>> VIDEO Pogled na poplavljena područja uz Dunav

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Make my day
Make my day
19:08 26.09.2024.

A kako su ih uhvatili? Pa nisu šoferi prijavljivali da su dali mito da prođu bez kazne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije