Tjednik Max!

Bjelica: Ne pristajem na mrvice, u Europi želim i prezimiti

'20.08.2013., Zagreb - Trener becke Austrije Nenad Bjelica na maksimirskom je stadionu odrzao konferenciju za novinare uoci sutrasnje prve utakmice cetvrtog pretkola Lige prvaka protiv GNK Dinamo.  Ph
Foto: 'Marko Prpic/PIXSELL'
1/6
17.09.2013.
u 08:08

Hrvatski trener njemačkih navika išao je težim putem, svojim radom zaslužio je prilike i koristio ih. U društvu najboljih Austria je autsajder, ali ne zadovoljava se ulogom promatrača, piše tjednik Max!

Beč je u euforiji. U samo pet dana za utakmice Lige prvaka prodano je dvostruko više ulaznica nego što stadion Austrije prima navijača. A za sve je zaslužan – Nenad Bjelica, piše tjednik Max!

- Još nismo svjesni što smo napravili, vjerojatno kada se stadion napuni i kada se čuje himna Lige prvaka, onda će nam sjesti – veli osječki trener uoči još jedne “nemoguće misije”.

Kadri smo igrati s najboljima

Bjelica je već nakon dva mjeseca premašio očekivanja i imperative koji su pred njega postavljeni.

- Imali smo veliki pritisak da izborimo Europsku ligu jer je to bilo financijski jako bitno za klub i već nakon toga se osjetilo veliko olakšanje. Naravno, nakon plasmana u Ligu prvaka zavladala je euforija, svi su presretni.

Čelnicima Austrije dokazao je da može odvesti momčad do europske elite, iako su se oni smijali na njegovu hrabru tvrdnju izrečenu još početkom ljeta.

- Nitko se tome nije nadao iako sam ja prvog dana kada sam ušao u pregovore s Austrijom, jasno i glasno rekao kako želim s Austrijom ući u Ligu prvaka. A oni su se na to nasmijali. Uvjerio sam ih da je moguće.

U klubu su Bjelici brzo zaboravili i poniženje iz prošle sezone kada im je s WAC-om opalio šamar usred Beča i ponizio ih 4:0.

- Ha, ha... To mi je oprošteno čim su me doveli. Ispalo je dobro što su tada dobili po nosu, shvatili su da sam ja trener za njih – smije se Bjelica.

Nakon 19 godina i Otta Barića koji je vodio Austriju Salzburg, današnji Red Bull, Osječanin je prvi hrvatski stručnjak na čelu inozemne momčadi u Ligi prvaka. Dva hrvatska trenera veže jaka spona, Barić je bio taj koji je Nenadu Bjelici dao pravu priliku u reprezentaciji i odveo ga na Euro 2004. Herr Otto je bio jedan od rijetkih koji je upozoravao Dinamo kako Austria nije mačji kašalj i koji je upozoravao na trenerske sposobnosti Nenada Bjelice.

- Nisam se čuo s Ottom već neko vrijeme, vidjeli smo se samo kratko u Zagrebu. On je legenda u austrijskom nogometu. U Hrvatskoj se ne može ni zamisliti koliko je Otto ovdje poznat. Naravno, i meni je velika čast što sam prvi poslije njega i samo se nadam da ću biti na razini – kaže Bjelica.

Za protivnike je želio Real, Barcelonu, Manchester United i Bayern, a dobio Zenit, Atletico, Porto.

- Izvukli smo jako tešku skupinu, možda ne toliko atraktivnu po imenima, ali riječ je o momčadima koje su u posljednjih pet godina četiri puta osvajale Europsku ligu. Vjerujem da smo kadri protiv njih nešto i napraviti, otkinuti nekome bod - kaže Bjelica koji se u premijernoj sezoni u Ligi prvaka ne želi zadovoljiti samo mrvicama. Želi i na proljeće voditi momčad u Europi. Makar je, za usporedbu, samo Zenitov Brazilac Hulk dva i pol puta skuplji od cijele momčadi Austrije.

- Probat ćemo osvojiti treće mjesto u skupini iako sam itekako svjestan da su sve te tri momčadi bar dva koplja kvalitetnije od nas. Međutim, kao i u utakmici s Dinamom, ako nam se ukaže šansa, mi ćemo je pokušati iskoristiti. Bit ćemo spremni, ako netko od suparnika pokaže slabost, na pravi način odgovoriti. Posljednju utakmicu igramo kod kuće protiv Zenita i možda će nam upravo ona biti odlučujuća za to treće mjesto, a onda je, uz pun stadion, sve moguće.

Prvi protivnik bit će mu Porto, također s mladim trenerom.

- Malo sam gledao Porto, međutim moja koncentracija je sad na prvenstvenoj utakmici protiv Grödiga koja je vrlo bitna za nas. Ovdje još nitko ne spominje Porto, s njima ćemo se baviti nakon vikenda. Imam nekoliko snimaka njihovih utakmica, svoga skauta na idućoj njihovoj utakmici i vjerujem da ću imati sasvim dovoljno informacija. Na terenu je 11 protiv 11, svi smo mi ljudi od krvi i mesa, a onda ćemo vidjeti. Uz dozu sreće, uvijek nekome možemo uzeti bodove.

U Beču je, malo je reći, zavladala euforija. Utakmice Lige prvaka Austria neće igrati na svome stadionu, koji prima oko 12.000 navijača, nego na četiri puta većem Prater stadionu, a prodaja paketa-ulaznica ide odlično.

- Već nakon pet dana prodano je 23.000 kompleta ulaznica. Očekujemo da će nas na svakoj utakmici bodriti najmanje 35.000 navijača.

Mamić nije u pravu

Gdje god je došao, Nenad Bjelica stekao je status legende kluba, u Beču mu je trebalo tek malo više od dva mjeseca da osvoji navijače. U Osijeku je njegov uspjeh primljen gotovo kao i da su bijelo-plavi ušli u Ligu prvaka, navijači WAC-a koje je u tri godine od treće doveo do prve lige dočekali su ga prije nekoliko tjedana s transparentom zahvale, a s tribina Franz Horr stadiona danas mu skandiraju. Njegovo ime je već zlatnim slovima upisano u klupsku povijest, prvi put Austria igra u skupnoj fazi Lige prvaka, a dočekan je sa sumnjom.

- Ja ne pokušavam pridobiti navijače svojim gestama, već radom i ponašanjem. Isprva je, doduše, bilo kritika kako Austria ne igra na razini od prošle sezone, ali momčad se još privikavala na rad sa mnom, a ja na nove igrače. Bili su malo skeptični, međutim, danas je drugačije.

U austrijskom prvenstvu gužva je na vrhu, prvi Red Bull i četvrtu Austriju dijele samo tri boda i žestoka borba se očekuje do same završnice. Pitanje je može li momčad odgovoriti na tempo igranja srijeda-subota na koji nije naviknuta i obraniti naslov.

- Naravno da neće biti lako, ali očekujem da ćemo uspjeti igrati na tri polja, imamo 25 igrača i bit će tu dosta rotiranja, mijenjanja... Imamo u iduća tri tjedna čak sedam utakmica, tako da će svi dobiti minutažu. U klubu su svjesni da će momčad možda malo šepati u nekom od natjecanja. Željeli smo tu Ligu prvaka i prihvaćamo da će nakon europskih utakmica možda doći i neka slabija domaća.

U Dinamu je isprovocirao otkaz Kruni Jurčiću, ali i još jednu antologijsku izvedenicu Zdravka Mamića o “hrvatskim kvazitrenerčićima”.

- Nije mi drago da je poslije utakmice u Maksimiru smijenjen Kruno Jurčić, jer to ne želim niti jednom kolegi. Nadam se da neće dugo biti bez posla i da će brzo naći klub. Mi treneri smo svjesni da se poslije dvije-tri lošije utakmice takvo što može dogoditi, iako se u Austriji, na svu sreću, takve stvari ne događaju tako brzo kao u hrvatskom nogometu i zbog toga je ovdje puno lakše raditi.

Ne slaže se Bjelica ni s tvrdnjom gazde Dinama kako hrvatski treneri nemaju pojma.

- Respektiram Mamića i njegovo mišljenje, ali nije u pravu. Hrvatska ima dobrih mladih trenera, pogledajte samo posljednju generaciju za PRO licencu na kojoj sam i ja bio: tu je Niko Kovač koji sjajno vodi mladu reprezentaciju, Tudor koji radi odličan posao u Hajduku, Damir Krznar je pomoćnik u Dinamu, Petar Krpan vodi nogometnu akademiju, Posavec radi u austrijskoj trećoj ligi, tu je i Bojko... Znači šest-sedam trenera koji imaju veliku perspektivu i koji su sposobni nositi hrvatski nogomet.

>>Bjelica: Otišao bih iz nogometa kad bi se igrači veselili mom odlasku

>>Austrijanci euforični: Bjelica je imao odgovor na Mamićevu ideju

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije