IZ MINUTE U MINUTU

Bjelorusija digla borbene zrakoplove: Oborili su dronove koje je Rusija lansirala

Russia and Belarus Start Joint Training
Foto: Belarus Defense Ministry/NEWSCOM
1/6
Autori: Vecernji.hr, Hina
05.09.2024.
u 14:02

Rashladni toranj u nuklearnoj elektrani Zaporižje pod ruskom okupacijom bit će potrebno srušiti nakon požara 12. kolovoza koji je strukturu učinio neupotrebljivom, rekao je glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi

  • Rusija je tijekom noći pokrenula još jedan napad bespilotnim letjelicama na Ukrajinu
  • Bjeloruske zračne snage oborile su dvije jurišne bespilotne letjelice koje je lansirala Rusija
  • Rashladni toranj u nuklearnoj elektrani Zaporožje pod ruskom okupacijom bit će potrebno srušiti

 

VIDEO Snimka dronom pokazuje borbu ukrajinskih tenkova s ​​ruskim trupama u blizini Pokrovska

Tijek događaja:

14:01 - Ruske snage preuzele su kontrolu nad selom u istočnoj Ukrajini, priopćilo je tamošnje ministarstvo obrane, prenosi Sky News te napominje kako se izvješća ne mogu neovisno potvrditi. Zavitne se nalazi u regiji Donjeck, na meti kontinuiranog ruskog napada. Nalazi se oko 30 kilometara istočno od grada Pokrovsk, važnog logističkog čvorišta za kijevske snage u regiji prema kojem snage Moskve napreduju, a stanovnici su se evakuirali posljednjih tjedana.


13:57 - Ukrajinski parlament prihvatio je u četvrtak ostavku ministra vanjskih poslova Dmitra Kulebe jasnom većinom, izvijestili su ukrajinski mediji, i imenovao je nejgovog zamjenika, 49-godišnjeg Andrija Sibihu, na tu dužnost. Kuleba je podnio ostavku u srijedu. Bio je na dužnosti od 2020. i postao je jedan od poznatijih ukrajinskih ministara izvan zemlje jer je neprestano tražio podršku u obrani od ruske invazije. Diplomat Sibiha je do travnja ove godine bio zamjenik šefa ureda predsjednika Volodimira Zelenskog. Kuleba nije bio nazočan u parlamentu na glasanju. Mediji pišu da će on sada biti zadužen za integraciju Ukrajine u NATO.

Ukrajinska državna televizija objavila je da je Zelenskij na stranačkom sastanku prozvao Kulebu da nije učinio dovoljno napora da se osiguraju isporuke oružja. Izgleda da će otprilike polovica svih ministarskih mjesta biti pogođena rekonstrukcijom kabineta, a promijenjene su i portfeljske odgovornosti. Zelenskij promjene opravdava potrebom za novim početkom. "Danas nam treba nova energija", rekao je. Njegovi protivnici promjene su okarakterizirali kao kozmetičke i s ciljem odvraćanja pozornosti od neuspjeha na prvoj crti. Problemi s opskrbom energijom nastali kao posljedica ruskog napada također izazivaju frustraciju među stanovništvom. 


12:05 - Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je rekao da ukrajinski upad u rusku Kursku oblast nije uspio zaustaviti napredovanje ruskih snaga u Donbasu te je oslabio ukrajinske obrambene položaje uzduž bojišnice, što je pomoglo snagama Moskve. Putin je govoreći na Istočnom ekonomskom forumu u Vladivostoku rekao da ruske snage izbacuju ukrajinske vojnike iz Kurske oblasti, gdje su 6. kolovoza započeli najveći napad na ruski teritorij od Drugog svjetskog rata. Premjestivši velik broj obučenih vojnika u rusku pograničnu regiju, Ukrajina je oslabila vlastitu obranu i omogućila Rusiji da ubrza svoje napredovanje na istoku Ukrajine, kazao je.

>>OPŠIRNIJE


11:00 - VIDEO Posljedice smrtonosnog ruskog napada na Lavov, spasioci na licu mjesta


9:27 – Rano jutros, bespilotnom letjelicom napadnuta je ruska luka Novorosijsk, objavio je Kyiv Post. Ova ključna luka, kako dodaje, postala je nova baza za preživjele pripadnike ruske crnomorske flote nakon napada ukrajinskih bespilotnih letjelica na Krim. Osim toga, ovo je glavna ruska trgovačka luka na Crnom moru.


9:20 – Rashladni toranj u nuklearnoj elektrani Zaporižje pod ruskom okupacijom bit će potrebno srušiti nakon požara 12. kolovoza koji je strukturu učinio neupotrebljivom, rekao je glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi tijekom posjeta elektrani. Požar u rashladnim tornjevima elektrane 12. kolovoza izazvao je "značajnu štetu", iako nije predstavljao prijetnju nuklearnoj sigurnosti. IAEA je rekla da nije mogla utvrditi uzrok požara, a Ukrajina i Rusija međusobno se optužuju, navodi Kyiv Independent.

"Ova velika građevina nije za korištenje u budućnosti pa će vjerojatno biti srušena u jednom trenutku", rekao je Grossi, govoreći o rashladnom tornju. Nije precizirao kada očekuje da će toranj biti rastavljen. Nuklearna elektrana Zaporožje, najveća europska nuklearna elektrana, pod ruskom je okupacijom od ožujka 2022. godine. 


9:13 – Strani vojni instruktori radili su u Ukrajini, tvrdi Kremlj. Glasnogovornik Dmitrij Peskov rekao je državnim novinskim agencijama da su instruktori iz različitih zemalja sudjelovali u vojnim akcijama i obučavali ukrajinske snage, piše Sky News

Dodao je da će Rusija nastaviti svoju vojnu operaciju u zemlji dok se ne ostvare svi njezini ciljevi, rekavši da SAD i Europa nisu pokazali interes za pronalaženje diplomatskog rješenja.


9:05 – Bjeloruske zračne snage oborile su dvije jurišne bespilotne letjelice koje je lansirala njihova saveznica Rusija – što sugerira da su skrenule s kursa, prenosi Independent te dodaje kako je ovo prvi prijavljeni incident u kojem je zrakoplov bjeloruskih zračnih snaga uspješno oborio ruske bespilotne letjelice namijenjene Ukrajini. 

Bjeloruski Hajun, promatračka skupina u Minsku, rekla je da je više bjeloruskih borbenih zrakoplova usmjereno na presretanje bespilotnih letjelica u blizini grada Gomela oko 1.30 ujutro po lokalnom vremenu. Gomel se nalazi oko 30 kilometara od ukrajinsko-bjeloruske granice.

Rusija je tijekom noći pokrenula još jedan veliki napad bespilotnim letjelicama na Ukrajinu, ciljajući više regija u zemlji, priopćile su ukrajinske zračne snage.

 

 

VIDEO Posljedice smrtonosnog ruskog raketnog napada na ukrajinsku Poltavu

Komentara 21

Avatar Bruno
Bruno
11:58 05.09.2024.

Rusi koriste iranske dronove jer su napredniji od ruskih

Avatar Danke Deutschland
Danke Deutschland
01:43 06.09.2024.

Pola vlade smjenjeno ili dalo ostavke. Ocito je dobivaju rat? Medjunarodni monetarni fond im je naredio da devalviraju monetu i da podignu PDV sa 20 na 24%. Lijepa ih buducnost ceka

AK
Aka
10:02 05.09.2024.

Pa da, stvari su opasne i za okolne zemlje, jer se lako fula cilj ili desi greška. Užas! Rat je poraz svakog razuma!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije